Schack online – Spelguide och tips

Schack är ett spel för två spelare som turas om att flytta pjäser på ett bräde. Varje pjäs har ett bestämt rörelsemönster. Spelet passar människor i alla åldrar, eftersom reglerna är enkla. Några fördelar med spelet är att det utvecklar ditt strategiskt tänkande, problemlösningsförmåga och din koncentration. Det här är alltså ett strategiskt brädspel som utmanar spelarnas förmåga att planera och utföra taktiska drag.

Spela Schack gratis online

Schack går också att spela gratis online. Det finns ett rikt utbud att välja på online, både varianter där du spelar mot ett datorprogram och varianter där du får spela mot riktiga människor. En rolig variant hittar du direkt i den här artikeln.

Schack – en översikt

Låt oss börja överblick av spelet:

Spelkategori Brädspel/Strategi
Antal spelare 2 spelare
Speltid Cirka 40 minuter
Åldersrekommendation Från 8 år
Du behöver Ett bräde och pjäser
Svårighetsgrad Justerbar

Grundregler för Schack online

  • Schack spelar du på en bräda som består av 8 x 8 rutor, vilket ger totalt 64 rutor.
  • Varje spelare har 16 pjäser vid spelets början: en kung, en dam, två torn, två springare, två löpare och åtta bönder.
  • Den spelare som spelar med de vita pjäserna får göra det första draget. Spelarna turas sedan om att göra drag.
  • Varje drag innebär att spelaren flyttar en av sina pjäser till en annan ruta enligt pjäsens specifika rörelsemönster. Det finns vissa begränsningar för varje pjäs. Till exempel kan tornen röra sig i linje vertikalt eller horisontellt, löparna kan röra sig diagonalt, och bönderna rör sig framåt längs brädet.
  • Du kan flytta en pjäs till en tom ruta eller ta en motståndares pjäs genom att placera din pjäs på motståndarpjäsens ruta. När du tar en motståndares pjäs försvinner den ur spelet. Ställ den bredvid spelplanen.
  • Målet med spelet är att sätta motståndarens kung i schackmatt. Det innebär att kungen hotas av en pjäs utan möjlighet att undkomma hotet. Om kungen är i matt och det inte finns något sätt att ta bort hotet på, har spelaren förlorat spelet.
  • Om spelet slutar i en situation där ingen av spelarna kan uppnå schackmatt eller där spelet står oavgjort, kan det bli remi.

Schack

Schack – förberedelser

Innan ni kan börja spela måste ni ställa alla pjäser i startpositionen. Först och främst ska ni ställa brädet så att bokstäverna och siffrorna står upp. Båda spelarna ska dessutom ha en vit eller ljus ruta längst nere i det högra hörnet.

Ställ därefter upp era pjäser. Du ska ställa två torn i vardera hörnet på raden närmast dig. Fortsätt sedan inåt med hästar på vänster respektive höger sida om tornen. Innanför hästarna ska du ha två löpare placerade spegelvänt, en på vardera sida. I mitten står sedan kungen och drottningen. Drottningen ska stå på vit ruta om du spelar med via pjäser och på en svart ruta om du har svarta pjäser. Din motspelare ska ställa upp sina pjäser på samma sätt, men på andra sidan av spelplanen.

Så får du röra pjäserna i Schack

Här nedanför går vi genom hur du får flytta de olika pjäserna i spelet. Det är dock viktigt att komma ihåg att pjäserna inte kan röra sig genom hinder eller andra pjäser på brädet. Om en pjäs är blockerad av en annan pjäs kan den inte passera framåt, och om en pjäs flyttas till en ruta som redan är ockuperad av en motståndares pjäs, tas den slagna pjäsen bort från brädet.

De olika pjäserna i Schack online:

  • Kungen
  • Drottningen
  • Tornet
  • Hästarna
  • Löparna
  • Bönderna

Schack

Kungen

Kungen kan röra sig ett steg i vilken riktning som helst – uppåt, neråt, åt sidan eller diagonalt.

Drottningen

Det här är pjäsen med krona. Drottningen är den mest kraftfulla pjäsen i spelet och kan röra sig fritt både vertikalt, horisontellt och diagonalt över brädet.

Tornet

Det här är pjäser som är formade som torn. Tornen kan röra sig längs linjer vertikalt eller horisontellt över brädet, över alla rutor som är öppna och inte blockerade av andra pjäser.

Hästarna

Pjäser som ser ut som hästar. De rör sig på ett ”L”-format sätt. De kan hoppa över andra pjäser och flytta två rutor i en riktning – antingen horisontellt eller vertikalt – och sedan en ruta i en vinkel.

Löparna i Schack online

Löparna rör sig diagonalt över brädet. De kan flytta hur långt som helst längs en diagonal linje, över alla öppna rutor som inte blockeras av andra pjäser.

Bönderna

Bönderna är unika eftersom de rör sig på olika sätt. Från startpositionen kan en bonde flytta framåt en eller två rutor när du gör ditt första drag. Efter det får du flytta den framåt en ruta i taget. När det gäller slag, slår bönder diagonalt en ruta framåt.

Schack

Schackonline – Spelet tar slut

Ett parti kan sluta på flera olika sätt.

Schackmatt är det vanligaste sättet att avsluta ett parti. Det inträffar när en spelares kung hotas av en motståndares pjäs och det inte finns något sätt att avvärja hotet genom att flytta kungen, blockera hotet eller ta den hotande pjäsen. Om din kung hamnar i schackmatt har du förlorat partiet och motståndaren vinner.

Ett parti kan också sluta oavgjort. Det heter remi i det här spelet.

En spelare kan dessutom välja att ge upp eller avgå från partiet om de anser att de inte längre har någon möjlighet att vinna eller att fortsätta spela skulle vara meningslöst.

Du kan också förlora på tid i vissa varianter av spelet. Om du inte gör sitt drag inom den utsatta tiden (till exempel i Snabbschack), vinner motståndaren på tid.

Schack

Spel som liknar Schack

Om du gillar det här brädspelet kan vi även rekommendera Kalaha. Det är också ett spel för två spelare där du behöver mycket strategi. Spelet går ut på att flytta runt små kulor mellan spelplanens gropar. Den av er som får in flest kulor i sin stora grop vinner. Det här är ett traditionellt brädspel som härstammar från Egypten. Även Kalaha finns som gratis spel online.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.