Plump kortspel

Plump kortspel är ett roligt sticktagningsspel för 2–5 spelare. Spelet består av två delar; budgivning och sticktagning. I budgivningen ska du försöka gissa hur många stick du kommer att vinna under matchen. Om du får rätt blir du belönad med poäng. Du som får flest poäng vinner hela matchen. Tyvärr finns spelet inte online, men här i vår text lär du dig att spela det offline.

Plump – en översikt

En tabell med snabbfakta om Plump kortspel:

Spelkategori Kortspel/Sticktagningsspel
Speltid 60 minuter
Du behöver En vanlig kortlek med 52 kort, protokoll, papper och penna.
Åldersrekommendation 10+
Svårighetsgrad Medel
Antal spelare 2–5

Plump regler

För att spela Plump kortspel behöver ni vara minst två spelare.

Spelet sker med en vanlig kortlek med 52 kort.

I spelet ska ni använda er av ett spelprotokoll för Plump. Det anger hur många kort ni ska ha i en viss omgång. Protokollet finns att ladda ner gratis online.

Spelet består av flera omgångar och varje omgång består av en budgivning och sedan spel om stick.

Du lägger först ett bud för hur många stick du tror att du kommer att vinna. Om du lyckas får du poäng och om du misslyckas får du en plump i protokollet. För att vinna ska du få flest poäng av alla deltagare.

Ess är det högsta kortet i det här spelet. Som du ser är Plump regler tämligen enkla. Det här är emellertid inte något spel för unga barn, som kan uppleva det som för komplicerat.

Plump kortspel

Så gör du för att spela Plump

Här nedanför beskriver vi hur du gör för att spela kortspelet Plump. Vi går igenom allt från förberedelser du behöver göra till själva spelet. Tyvärr finns Plump inte som gratis spel online.

Plump kortspel – förberedelser

Innan ni kan börja spela behöver du ta fram ditt spelprotokoll och en vanlig kortlek med 52 kort. Blanda kortleken noga innan ni går vidare till nästa steg. Kom också överens om vem av er som ansvarar för att räkna poäng under matchen.

Budgivningen i Plump kortspel

Varje omgång av spelet börjar med en budgivning. Under budgivningen ska du försöka förutsäga hur många stick du kommer att vinna under omgången. I den första omgången kan du vinna tio stick som mest. Skriv upp era bud i protokollet, så att ni kommer ihåg dem.

När ni sedan har spelat klart dem sticken kommer ni att ha en ny budgivning inför nästa omgång.

Sticktagningen i Plump kortspel

Sedan börjar sticktagningsdelen av spelet. Det börjar med att en av er lägger ett valfritt kort. Därefter ska resten av er försöka lägga kort i samma valör.

För att vinna en stick behöver du lägga det högsta kortet i rätt färg.

En spelare kanske lägger hjärter två som första kort i rundan. Då ska de andra spelarna försöka följa färg, men lägga en högre valör. Om du till exempel lägger hjärter kung och ingen annan lägger ett högre kort i färgen hjärter så vinner du sticket.

Om du inte har ett kort i rätt färg får du lägga ett kort i en annan färg. Då kan du emellertid inte vinna sticket.

När alla spelare har spelat ut varsitt kort är sticket klart.

Du som har vunnit sticket får dessutom börja nästa stick. Då lägger du ut vilket kort du vill.

Plump kortspel

Räkna poäng i Plump kortspel

När ni har spelat klart en omgång är det dags att räkna ihop poängen. De ska ni fördela enligt följande:

  • 5 poäng till den som valt noll stick och lyckats med det.
  • 10 poäng till alla som klarade att få rätt antal stick. Dessutom lägger du till det antal stick som personen vann.
  • En person som gissat fel får en plump i protokollet och inga poäng.

Tips för dig som ska spela Plump

Ge inte upp om du märker att du inte kommer att lyckas vinna det antal stick du bestämt. Då kan du i stället fokusera på att förstöra för dina motspelare.

Försök att samla på dig många kort med samma färg. Det är en fördel under sticktagningen.

Det kan dessutom vara klokt att lägga sig lågt i budgivningarna, speciellt om andra spelare lägger höga bud. Då ökar chansen för att du ska lyckas med din förutsägelse.

Dra dig inte från att spela offensivt i Plump kortspel om du har bra kort.

Ett sista tips är att du ska försöka göra dig av med dina halvhöga kort tidigt i spelet. De korten kan du till exempel använda under stick som du inte tänkt vinna.

Plump kortspel

Kortspel som liknar Plump

Om du gillar Plump så finns det även några andra kortspel som du kan testa. Bland annat kan vi tipsa om Chicago. Det är ett roligt spel för 2–4 som påminner en hel del om Poker. Du får poäng genom att vinna stick och genom att få bra kortkombinationer. Stress kan också intressera dig. Det är en speciell form av patiens som är anpassad för två spelare. Den av er som löser sin patiens först vinner, därav namnet på spelet.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.