Ticket to Ride - Spelguide och Tips

Ticket to Ride är ett brädspel där du och dina medspelare ska bygga järnvägar. Du ska försöka koppla ihop olika städer med järnvägarna för att få poäng. Reglerna till spelet är enkla men det kan ändå vara lite svårt att lyckas med sina uppdrag. Du måste kunna tänka strategiskt och dessutom ha lite tur. I den här artikeln får du lära dig spela det här brädspelet.

Ticket to ride – snabbfakta

Först lite snabbfakta om Ticket to Ride:

Spelkategori Brädspel
Antal spelare 2–5
Speltid Cirka 60 minuter
Åldersrekommendation Från 8 år
Du behöver Ett spel-set med bräde, kort, med mera.
Svårighetsgrad Enkelt

Här finns dessutom en video som förklarar spelet:

Ticket to ride regler

Det här är ett brädspel där du ska bygga järnvägar och slutföra uppdrag. Du får poäng för varje tågvagn du får ut på brädet. Den av er som får flest poäng vinner spelet. Sammanfattningsvis är Ticket to Ride regler alltså tämligen enkla.

I originalspelet reser ni genom Nordamerika och Kanada, men nu finns det också många andra versioner av spelet. För att spela behöver du hur som helst en valfri version av spelet. Spelet består av en spelplan, tågvagnar i olika färger, 110 tågkort, 30 biljettkort/uppdragskort, 5 poängmarkörer och ett regelhäfte.

Dessvärre går det här brädspelet inte att spela gratis online.

Ticket to ride – Innan ni kan börja spela

Innan ni kan börja spela behöver ni göra följande förberedelser:

 • Lägg ut spelbrädet, tågkorten och järnvägsvagnarna på bordet.
 • Ge en uppsättning med 45 tågvagnar till varje spelare. Dessutom ska varje spelare ha varsin markör för att markera poäng.
 • Blanda biljettkorten och dela ut tre till varje spelare. Varje spelare måste behålla minst två av dem.
 • Blanda därefter tågkorten och dela ut fyra till varje spelare.
 • Lägg resten av tågkorten i en hög bredvid spelplanen. De fem översta korten ska vara öppna, det vill säga det ska gå att se vad de föreställer.
 • Slutligen behöver ni komma överens om vem som ska börja. Ni kan till exempel dra lott eller bestämma att den som är yngst eller äldst får börja spelet.

Ticket to ride

 Så spelar du Ticket to ride

Spelet går därefter i turordning medurs. Du har tre alternativ under din tur:

 • Antingen kan du dra ett till två tågkort antingen från den öppna kortuppsättningen eller från den högen.
 • Eller så kan du ta ett uppdragskort. Ta då upp de tre översta i högen. Du måste behålla minst ett men kan också behålla alla tre om du vill.
 • Du kan också använda dina tågkort för att bygga tågrutter på brädet. För att bygga en tågrutt måste du ha det antal kort i rätt färg som matchar längden på rutten. Exempelvis, för att bygga en rutt som kräver tre gröna kort, måste du ha tre gröna tågkort. Du lägger sedan dina järnvägsvagnar på den rutan på brädet.

Räkna poäng i Ticket to ride

Spelare tjänar poäng för varje tågrutt de bygger. Längre rutter ger mer poäng.

När en du slutför ett uppdrag från ett kort får du dessutom poäng för de två städer du anslutit.

Du som har den längsta järnvägssträckan utan avbrott när spelet är slut får 10 bonuspoäng.

Om en spelare inte slutför sina uppdragskort förlorar får de minuspoäng när spelet är slut.

Så här ser poängfördelningen ut för era byggen:

 • En vagn = En poäng
 • Två vagnar = Två poäng
 • Tre vagnar = Fyra poäng
 • Fyra vagnar = Sju poäng
 • Fem vagnar = Tio poäng
 • Sex vagnar = Femton poäng

Ticket to ride nordic och andra varianter

Ticket to Ride är ett populärt brädspel som finns i många olika varianter, var och en med sin egen unika twist. Den största skillnaden mellan de olika varianterna är emellertid i regel att de utspelar sig på olika platser. Det finns dock även en variant som är anpassad för barn; First Journey eller Ticket to ride barn.

Ticket to ride

Ticket to ride nordic

Den här varianten fokuserar på Skandinavien. Här får ni nämligen resa genom Danmark, Sverige, Finland och Norge. Speciellt för den här versionen är att du också kan använda färjor och bygga tågtunnlar.

New York-variant

Det här är en snabbare och mer kompakt version av spelet som utspelar sig i New York City. Det här spelet är utformat för kortare spelomgångar och är idealiskt för nybörjare eller de som letar efter en snabbare spelupplevelse.

Asien-variant

Den här varianten äger rum i Asien. Ytterligare en speciell sak med den här versionen är att ni spelar tillsammans två och två. Det gör att spelet passar två, fyra eller sex spelare. Spelplanen har två sidor; Asien på den ena sidan och Legendariska Asien på den andra sidan. Det Legendariska Asien omfattar bland annat Himalaya och Indokina.

Ticket to ride barn

Ticket to Ride: First Journey är en barnvänlig version av det populära brädspelet. Den här versionen är speciellt utformad för yngre spelare, då speltiden är kortare och spelet något enklare. Samtidigt behåller det den roliga och engagerande atmosfären från det ursprungliga spelet. Spelet passar 2–4 spelare från sex år.

Ticket to ride

Om du gillar Ticket to ride nordic

Du som tycker om det här brädspelet skulle säkert också gilla Monopol. Det är ett annat klassiskt brädspel för 2–6 spelare. Monopol går ut på att köpa och hyra ut olika byggnader och tjäna pengar. Brädspelet är roligt men ger dessutom en ökad insikt om hur ekonomin fungerar. Det här klassiska brädspelet går också att spela gratis online.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.