Skitgubbe - Spelguide och tips

Skitgubbe är ett sticktagningsspel som många förväxlar med Vändtia. Spelet funkar för två till fyra spelare, men passar allra bäst om ni är tre. I den första delen av spelet ska du samla på dig kort. De korten ska du sedan försöka göra dig av med så fort som möjligt i den andra delen av spelet. Skitgubbe regler är alltså relativt enkla.

Skitgubbe – en översikt

I den här tabellen får du en första översikt av kortspelet Skitgubbe:

Spelkategori Sticktagningsspel/Kortspel
Antal spelare 2–4 spelare
Du behöver En vanlig kortlek på 52 kort, inga jokrar
Svårighetsgrad Medel
Åldersrekommendation 8+
Speltid Cirka 40 minuter

Skitgubbe regler

Det här är ett kortspel som består av två omgångar med olika regler. I den första omgången spelar ni stick och du ska försöka samla på dig kort. Du väljer själv om du ska satsa på att vinna ett stick eller inte. Låga sifferkort kan emellertid vara bättre att försöka slippa, eftersom de kan vara svåra att bli av med i spelets andra del.

När du har spelat ut ett kort ska du ta upp ett kort från talongen. Du ska alltid ha tre kort på handen i den första delen av spelet.

Den som lägger högst kort vinner sticket och får korten. Det spelar alltså ingen roll vilken färg du eller dina motspelare lägger.

Skitgubbe sker med en vanlig kortlek på 52 kort.

Plocka dock bort jokrarna innan ni börjar spela.

Det här kortspelet går mer ut på att inte förlora och bli sist kvar med kort än att vinna. Den av er som har kvar kort sist blir nämligen matchens Skitgubbe.

Skitgubbe

Skitgubbe – Förberedelser

 • Börja med att ta fram kortleken och blanda den noga.
 • Dela därefter ut tre kort var till alla spelare.
 • Resten av korten ska du lägga i en hög på bordet, en så kallad talong.
 • Du som sitter till vänster om givaren ska börja spelet.

Den första omgången i Skitgubbe

Du som ska börja gör det genom att lägga ut ett valfritt kort. Det blir första kortet i en spelhög. Turen går sedan medsols och nästa spelare lägger ett kort som också lägger ett valfritt kort. Ni behöver inte följa någon färg. Den av er som lägger kortet med högst valör vinner sticket.

Du som vinner får ta korten och lägga dem i en hög framför dig. Där ska korten ligga till den andra delen av spelet.

Börja sedan på en ny sticktagningsomgång. Du som vann den förra börjar på den nya. Fortsätt på det här sättet tills ingen av er kan lägga längre. Nu borde även korten i talongen ta slut. Det allra sista kortet är spelets trumfkort. Lägg det åt sidan. Ingen av er får titta på det förrän den andra delen av spelet börjar. Den första omgången är som sagt över när ingen av er kan fortsätta spelet.

Skitgubbe

Den andra omgången i Skitgubbe regler

Därefter börjar den andra delen av spelet.

Nu ska ni ta upp korten som ni vunnit under den första delen av spelet Skitgubbe.

Även under den här delen av spelet ska ni spela om stick, men det finns några skillnader. I den här delen av spelet måste ni till exempel lägga högre kort om ni har det. Om du inte kan lägga ett högre kort så måste du ta upp korten på handen. Det är dåligt, eftersom den här delen av spelet går ut på att bli av med sina kort.

Skulle ingen förlora sticket så lägger ni korthögen åt sidan. Du som la det sista kortet i det föregående sticket får påbörja ett nytt stick.

Den av er som har kvar kort sist förlorar spelet.

Kortens värde i Skitgubbe

I det här spelet har tvåor lägst värde och ess högst.

Här ser du korten i fallande ordning:

 • Ess
 • Kung
 • Dam
 • Knekt
 • 9
 • 8
 • 7
 • 6
 • 5
 • 4
 • 3
 • 2

Skitgubbe

Skitgubbe kortspel online

Tyvärr verkar det här kortspelet inte finnas online. Det beror kanske på att spelet visserligen är ett populärt spel här i Sverige, men att det inte har slagit lika stort internationellt. Vi kan dock trösta dig med att det finns många andra roliga kortspel online. Till exempel finns både Harpan och Spindelharpan online som gratis spel.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.

FAQ – Vanliga frågor och svar om Skitgubbe

Är Skitgubbe och Vändtia samma sak?

Nej, det är två olika spel med skilda regler. Det är dock många som blandar ihop de två spelen. Om du inte känner igen reglerna som vi beskriver i den här artikeln är det antagligen reglerna för Vändtia som du letar efter.

Hur många kan vara med och spela Skitgubbe?

När ni spelar det här kortspelet kan ni vara mellan två och fyra spelare. Bäst passar spelet emellertid för tre spelare.

Kan jag spela Skitgubbe online?

Nej, tyvärr finns spelet inte i digital form. I alla fall inte i skrivande stund. Förhoppningsvis förändrar det sig snart.

Hur vinner jag Skitgubbe?

I den första delen av spelet ska du försöka vinna stick med bra kort. De korten ska du sedan använda i spelets andra del. Där gäller det tvärtom att bli av med korten så fort som möjligt.

Vad händer om jag lägger kort av samma värde som någon annan i Skitgubbe?

I den andra delen av spelet fortsätter bara spelet. Du slipper alltså plocka upp högen. För att slippa ta upp högen kan du dessutom lägga ett kort i spelets trumffärg. Om det här händer i den första delen av spelet lägger ni spelhögen åt sidan och börjar på en ny stick-omgång.