Dead Cells – Ett intensivt 2D-äventyr

Dead Cells är ett actionspel utvecklat av Motion Twin. Det är ett 2D-spel som går ut på att utforska nivåer och besegra fiender. Den första versionen av spelet kom i maj 2017. Det har sedan dess fått flera uppdateringar och expansioner. Spelet är tillgängligt till många olika plattformar, bland annat PC, Nintendo Switch och Xbox. Dead cells ps4 finns också.

Dead Cells – snabbfakta

Vi börjar med en tabell med snabbfakta om Dead Cells.

Spelkategori Tv-spel
Antal spelare 1
Du behöver Ett exemplar av spelet och en enhet att spela det på
Speltid Obegränsad
Svårighetsgrad Medel till svårt
Åldersrekommendation Från 16 år
Utgivningsdatum Augusti 2018
Tillverkare Motion Twin

Här är trailern till spelet:

Dead Cells ps4 och andra format

Dead Cells finns inte som gratis spel online. Spelet går emellertid att köpa för ett rimligt pris och finns anpassat till en mängd olika plattformar. Det kom först till PC. 2017 släppte tillverkarna spelet i early access på spelplattformen Steam. Året därpå hade spelet fått sin grundform och blev släppt på riktigt. PC-versionen går fortfarande att köpa och ladda ner på Steam.

Snart därefter kom det även ps4 Dead cells och versioner till Xbox One och Nintendo Switch. Därefter blev spelet dessutom tillgängligt på Android-enheter, både iOS och Android. De versionerna av spelet kan du ladda ner på Appstore respektive Google Store.

Själv har jag bara spelat versionen till Playstation 4, det vill säga Dead Cells ps4. Av den anledningen kan jag inte jämföra de olika versionerna av spelet.

Dead Cells

Så är det att spela Dead Cells

Det här spelet bjuder på en actionfylld upplevelse redan från start.

Din karaktär rör sig snabbt och smidigt genom miljöerna. Hoppa, rulla och klättra genom nivån för att undvika fiender och utforska nivåerna. Just att utforska är viktigt, eftersom det är så du hittar nya förmågor och vapen i spelet. Kontrollerna är intuitiva och smidiga.

Striderna är ofta utmanande, då de kräver snabba reflexer och precision. Varje fiende har olika attacker och mönster, och du måste anpassa dig till dem för att överleva.

Varje gång du dör får du börja om från början. Under spelets gång samlar du celler som används för att låsa upp och uppgradera olika vapen och förmågor. Det ger en känsla av progression genom att låsa upp nya förmågor och vapen.

Varje spelsession har slumpmässigt genererade nivåer, vilket innebär att varje gång du spelar är det en ny upplevelse. Det håller spelet fräscht och spännande och gör att det går att spela om många gånger.

Spelet innehåller utmanande bossar som du måste ha både strategi och skicklighet för att lyckas besegra. Enligt mig är bossarna spelets höjdpunkter.

Dead Cells

Dead cells grafik

Det här spelet har en distinkt pixelkonststil som ger spelet en retrokänsla. Pixlarna är tydliga och skarpa, och spelet använder sig av ljus och skugga för att skapa atmosfäriska och stämningsfulla miljöer. Den visuella stilen är minimalistisk men samtidigt detaljerad, och det finns en mörk ton i spelets estetik. Vissa nivåer är emellertid ljusare.

Miljöerna i Dead Cells varierar från fängslande slottssalar till skogar, karga fängelseceller med mera. Varje område har sin egen unika design och färgpalett, vilket ger en känsla av progression när du utforskar den slumpmässigt genererade världen.

Fienderna och bossarna är också designade med omsorg och har sina egna särdrag och stridsstilar. Den här mångfalden av karaktärsdesign bidrar till att hålla spelarens intresse uppe.

Grafiken i spelet laggar aldrig, utan karaktärerna rör sig snabbt och smidigt. Det ger en känsla av snabbhet och rörlighet under striderna.

Sammanfattningsvis är grafiken en framgångsrik kombination av pixelkonst och modern design. Det ger spelet en unik och minnesvärd visuell identitet.

Dead Cells

Uppdateringar av Dead cells

Sedan releasen har det kommit flera uppdateringar av det här spelet. Många av dem har kommit i form av DLC (Downloadable Content). En del har varit gratis, medan andra kostar en slant. Den första DLC:en Bad Seeds kom 2020 och innebar att spelare fick två nya nivåer och en ny boss. Dessutom fick spelare tillgång till nya vapen.

Den andra uppdateringen fick namnet Fatal Falls. Den kom 2021 och innebar att spelet fick nya vapen, nivåer och en ny boss.

Senare nästa år kom en gratis uppdatering med nya karaktärer från många olika spel, Everyone is here. Då fick spelet ett tillskott med karaktärer från bland annat Hollow Knight, Blasphemous och Hyper Light Drifer.

Året därpå kom The Queen and the Sea, med en ny nivå och en ny boss.

EN fjärde DLC kom i mars 2023. Den här uppdateringen heter Return of Castlevania och innehåller material från de kända Castlevania-spelen. Bland annat får du tillgång till en dold nivå med Castlevania-tema. Du kommer också att få slåss mot karaktärer från Castlevania-spelen.

Alla de här uppdateringarna gör spelet mer varierat och spännande.

Några nackdelar med Dead cells

Trots att spelet har många fördelar är det inte perfekt. Här är några saker som kan ses som nackdelar med spelet:

    • Spelet har relativt hög svårighetsgrad. För vissa spelare kan det vara avskräckande och leda till frustration, särskilt för dem som inte är vana vid snabba actionspel.
    • Även om de slumpmässigt genererade nivåer ger variation, kan det ibland kan leda till en ojämnhet i svårighetsgraden. Ibland kan spelet bli överdrivet utmanande på grund av olycklig slumpmässig generation.
    • Spelet har en minimalistisk berättelse som kommer i små bitar. Vissa spelare kan säkert önska sig en djupare berättelse som skapar ett sammanhang.
    • Det här spelet är anpassat för en person. Det går inte att spela tillsammans online, vilket nog kan vara en besvikelse för vissa spelare.

Dead Cells

Dead cells recension sammanfattning och betyg

Det här ett tv-spel som bjuder på en adrenalinfylld upplevelse. Det kombinerar utmanande strider med en belönande progressionsmekanism. Den omsorgsfullt utformade grafiken och ljudet bidrar också till att skapa en intensiv och minnesvärd spelupplevelse. Alla uppdateringar har också bidragit med variation till spelet. Det här är ett spännande actionspel som nybörjare kan uppleva som svårt. Vårt betyg blir 4,5/5.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.