Bezzerwizzer

I den här artikeln går jag igenom allt du behöver veta om Bezzerwizzer spel regler. Det är ett frågespel som kombinerar faktakunskap med strategi på ett sätt som få andra spel gör. För att vinna måste du veta mycket och dessutom göra smarta strategiska val. Till exempel kan du byta Bezzerwizzer spel frågor med motståndare och svara på andras frågor.

En översikt av Bezzerwizzer spel regler

Bezzerwizzer är ett danskt brädspel som kombinerar trivia med strategi. Numera tillverkar det franska företaget Asmodee spelet.

Ditt mål i spelet är enkelt: att bli den första spelaren eller laget som når mållinjen på spelplanen. För att få flytta fram din pjäs behöver du svara rätt på frågorna i spelet. Det är emellertid inte alltid den som vet mest som vinner. Strategi spelar nämligen en stor roll i Bezzerwizzer.

Det här brädspelet finns tyvärr inte som gratis onlinespel. Av den anledningen kommer jag att fokusera på det fysiska brädspelet.

I den här tabellen får du en första översikt av spelet:

Antal spelare 2–6 spelare
Tillverkare Asmodee
Typ Brädspel, frågespel, sällskapsspel
Speltid Cirka 60 minuter
Åldersgräns Från 15 år
Onlineversioner Nej, spelet finns inte online.

Förberedelser enligt Bezzerwizzer spel regler

Spelet börjar med att varje spelare eller lag tar varsin kategoriplatta.

Därefter drar ni fyra brickor ur en påse som ingår i spelet.

På plattan rangordnar du sedan brickorna baserat på hur säker du är på att du kan svara på frågorna i varje kategori. Plattan är markerad med en till fyra prickar. Ju högre du rankar en kategori, desto fler poäng får du om du svarar rätt på frågan.

Varje spelare ska dessutom ha följande:

  • 1 spelpjäs i din valda färg
  • 2 Bezzerwizzer-brickor
  • 1 Zwap-bricka
  • 1 Write-bricka (bara om ni spelar i lag och varje lag består av minst två spelare).

Ställ därefter era pjäser på startrutan. Nu är ni beredda att börja spela.

Bezzerwizzer spel regler

En Spelomgång enligt Bezzerwizzer spel regler

En spelomgång i Bezzerwizzer består av att varje spelare eller lag får en fråga från varje kategori de har valt.

Om du svarar rätt på en fråga, får du flytta fram du din pjäs på spelplanen det antal steg som motsvarar kategorins rangordning. Till exempel om du svarar rätt på en fråga markerad med fyra prickar får du fyra poäng. Det innebär också att du får flytta din pjäs fyra steg framåt.

Om du svarar fel får du helt enkelt stå kvar på samma plats med din pjäs. Nästa tur får du sedan en ny fråga och en ny chans att få flytta fram din pjäs.

Ny spelomgång i Bezzerwizzer

När alla har slut på brickor på sina spelplaner börjar en ny spelomgång. Alla spelare eller lag ska då dra nya kategoribrickor från påsen. Dessutom ska ni ta nya taktikbrickor, om ni använt några sådana.

Inför varje ny omgång av spelet ska ni ha samma uppsättning pjäser som när ni började spela.

Du som kommer fram till målet först vinner spelet.

Bezzerwizzer spel regler

Bezzerwizzer spel regler kring de taktiska brickorna

Bezzerwizzer, Write och Zwap-brickorna ger spelet en extra strategisk dimension. Varje spelare får en Bezzerwizzer- och en Zwap-bricka i början av spelet.

I den nya utgåvan av spelet finns det dessutom Write-brickor. Den brickan är dock bara aktuell vid lagspel.

När du ska använda Bezzerwizzer- och Zwap-brickorna behöver du tänka strategiskt. Du måste noggrant överväga när och hur du ska använda dem för att maximera din fördel.

Bezzerwizzer-brickorna

En bricka som du kan spela ut för att svara på en annan spelares fråga.

Om du svarar rätt på frågan får du stjäla poängen från den andra spelaren. Så här går det till: en annan spelare får en fråga. Du spelar ut din bricka. Om spelaren som egentligen fått frågan svarar rätt får du inga poäng. Skulle spelaren som fick frågan däremot svara fel har du chansen att stjäla till dig poängen.

Du som spelat ut brickan får ett poäng om du svarar rätt. Du får tre poäng om du svarar rätt på frågan innan frågan är färdigställd.

Det kan vara ett effektivt sätt att komma i kapp om du ligger efter, eller att öka ditt försprång om du leder. Svarar du fel får du däremot en minuspoäng, så var försiktig.

Bezzerwizzer spel regler

Zwap-brickan

Det här är en bricka som du kan använda för att byta en av dina kategoriplattor med en annan spelares. Det kan vara en livräddare om du har fått en svår frågekategori.

Write-brickan

Det här är en bricka som gör att motståndarlaget måste svara utan att snacka ihop sig. Varje spelare får skriva ner sitt svar på ett papper.

Om en spelare svarar rätt på frågan får laget poäng som vanligt. Laget kan också få två bonuspoäng om alla i laget svarar rätt.

Write-brickan finns inte med i original-upplagan av Bezzerwizzer. Brickan finns bara med i nyare utgåvor av spelet.

Det här är alltså en bricka som ni bara ska använda när ni spelar i lag.

Olika varianter av Bezzerwizzer spel

Bezzerwizzer finns dessutom i flera olika versioner. Alla kommer med egna Bezzerwizzer spel regler. I grunden är det samma spel som originalet. Varje version av Bezzerwizzer har dock sina egna unika egenskaper och utmaningar, vilket gör att du kan välja den som passar bäst för din spelgrupp.

Oavsett vilken version du väljer, kan du se fram emot en spännande blandning av trivia och strategi.

Bezzerwizzer spel regler

Spel Bezzerwizzer Familj

I den här versionen kan hela familjen vara med och tävla. I spelet finns det enklare varianter på alla Bezzerwizzer spel frågor. Om du ställer en fråga till ett barn läser du upp den enklare frågan. Det är ett roligt sätt att engagera hela familjen i spelkvällen. Den här varianten har en åldersrekommendation på från tio år.

Bezzerwizzer Underhållning

Den här versionen består enbart av nöjes- och underhållningsfrågor. Det här spelet är perfekt för dig som älskar popkultur och underhållning.

Bezzerwizzer ord

Den här varianten är perfekt för alla ordintresserade där ute. Bezzerwizzer Ord är nämligen en variant som fokuserar specifikt på ord och språk. Frågorna handlar om olika språkliga ämnen som stavning, grammatik och lingvistik. Du kan även förvänta dig frågor om anagram och ordkedjor. En omgång tar ungefär 60 minuter att spela.

Bezzerwizzer Timeline

Det här är en variant av spelet som påminner om När då då?. I Bezzerwizzer Timeline gäller det nämligen att ha koll på historiska händelser. Under spelet får du frågor om olika händelser. Din uppgift är sedan att placera frågekortet på en tidslinje. Spelet innehåller även Bezzerwizzer och Zwap-brickor. En omgång tar ungefär 30 minuter att spela.

Bezzerwizzer kompakt

Bezzerwizzer Kompakt är en kompakt version av det populära Bezzerwizzer-spelet. Det är utformat för att vara lätt att ta med sig och spela var som helst. Den här versionen är perfekt för resor, semestern, eller bara för att spela snabbt hemma utan att behöva ta fram det stora spelet. Bezzerwizzer spel regler är emellertid desamma som för originalspelet.

Bezzerwizzer spel regler

Bezzerwizzer Bricks

Det finns dessutom flera olika expansioner som du kan köpa till grundspelet, som heter Bezzerwizzer Bricks. Om du köper en Bricks får du extrafrågor som ni kan lägga till spelet. En Bricks innehåller till exempel Bezzerwisser spel frågor om storstäder, en annan om ord och fraser.

Var noga med att kolla så att den Bricks du köper är kompatibelt med ditt spel. Som du sett finns Bezzerwizzer många olika versioner och alla frågor passar inte till alla versioner av spelet.

Bezzerwizzer spel frågor

Frågorna i Bezzerwizzer är uppdelade i cirka 20 olika kategorier. De här kategorierna täcker ett brett spektrum av ämnen. Det gör att spelet kan utmana och engagera spelare med olika intressen och kunskapsområden. Vilka kategorier som förekommer varierar mellan de olika versionerna av spelet.

Bezzerwizzer spel regler – enkla att lära sig

Det här det perfekta spelet för festen eller spelkvällen. Speciellt om ni tycker om lära er saker, eller redan vet mycket och vill bevisa det för era vänner. Själv spelar jag det ofta på spelkvällar med mina vänner.

Bezzerwizzer spel regler är enkla, vilket gör att det passar även för dig som är ovan vid brädspel. Att åldersrekommendationen ändå är på 15 år beror på frågornas komplexitet. Om du ska spela med någon som är yngre än så kan jag rekommendera versionen Bezzerwizzer Familj. Ytterligare ett bra alternativ är Den försvunna Diamanten. Det är ett brädspel som passar spelare från fem år. Spelet går ut på att resa runt i Afrika och leta efter en diamant. Du som hittar den och lyckas ta med den hem vinner spelet.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.