Vem där - Spelguide & Tips

I Vem där spel ska du försöka lista ut vem din motspelare är. På det specialgjorda brädet ser du bilder av människor. En av dem föreställer din motståndare. Du som lyckas lista ut vem motståndaren är först vinner matchen. För att komma fram till vem motståndaren är får du bara ställa ja eller nej-frågor. Läs vidare för att lära dig spelets regler, nyttiga strategier och mer.

Spela Vem där gratis online

Det här klassiska spelet finns numera även som spel online. Testa gärna versionen i den här artikeln. Det är gratis att spela. Du behöver inte ens ladda ner något eller registrera dig.

Spel Vem där – en översikt

Det här är ett enkelt brädspel som går snabbt att spela. Det är Hasbro som har skapat det här brädspelet. Hasbro är ett amerikanskt företag som tillverkar spel och leksaker.

Spelkategori Barnspel, brädspel
Antal spelare 2
Du behöver Ett Vem där-bräde
Speltid 15 minuter
Svårighetsgrad Enkelt
Åldersrekommendation Från 6 år
Tillverkare Hasbro

I den här videon får du se spelet går till:

Vem där spel regler

Det här brädspelet har enkla regler. Ni slumpar ett kort var som ni sedan ska spela som. Därefter ska ni försöka lista ut vem den andra har på sitt kort.

Det gör ni genom att ställa ja eller nej-frågor till varandra. Du kan till exempel fråga om motspelaren har vitt hår eller mustasch. Svaret gör att du kan utesluta vissa personer på spelplanen. Fäll ner dem brickorna. Till slut kommer du bara att ha en person kvar på brädet.

Spelet sker på ett speciella spelbräden som är utformat för Vem där spel. Varje spelare har varsitt bräde med 24 brickor som föreställer olika personer. De två brädena brukar ha olika färg. När ni spelar sitter ni mitt emot varandra, så att ni inte ser motståndarens spelplan.

Det är också tillåtet att gissa vem motspelaren är. Om du ligger efter kan du ta en chans och gissa på motståndarens kort. Gissar du rätt vinner du matchen. Var dock försiktig med att gissa på en specifik person. För om du gissar fel förlorar du spelet.

Ni får bara ställa frågor som motståndaren kan svara ja eller nej på. Under spelet måste ni svara ärligt.

Så spelar du Vem där spel

Ta fram spelbrädena och dra varsitt kort. Det här kortet ska du sätta upp på ditt spelbräde. Kom slutligen överens om vem som ska börja. Därefter är det bara att börja spela.

  • Du som börjar ska ställa en fråga. Frågan behöver vara utformad som en ja eller nej-fråga. Till exempel kan du fråga ”Har du vitt hår?”
  • Motståndaren svarar med ett ja eller ett nej.
  • Om din motspelare i Vem där spel säger att hen har vitt hår kan du fälla ner alla brickor med personer som inte har vitt hår.
  • Turen går sedan över till den andra spelaren. Han eller hon ska göra samma sak, nämligen ställa en fråga och utesluta personer på sin bricka.
  • Under din tur får du också gissa på motståndarens kort. Om du gissar rätt vinner du. Annars förlorar du.
  • Du som lyckas lista ut vem motståndaren har på sitt kort först vinner matchen.

Vem där spel

Andra varianter på Vem där spel

Här ovanför har jag beskrivit den klassiska versionen av det här spelet. Det är dock inte den enda versionen som finns på marknaden.

Till exempel finns det en version som är perfekt för Harry Potter-fans. Där är spelbrädet prytt nämligen med karaktärer från Harry Potter. I övrigt har spelet samma regler som originalet.

Det finns också en version av Vem där spel som har karaktärer från tv-spelsserien Animal Crossing. Den versionen verkar emellertid inte finnas på svenska just nu.

Spelet finns dessutom i en praktisk resevariant. Det är precis samma spel som originalet, förutom att de två spelplanerna är mindre.

Bästa Vem där strategin 2024

Vid en första anblick kan det här brädspelet verka som ett slumpspel. Tur är en sak som påverkar utfallet. Det finns emellertid sätt att öka sina chanser att vinna.

Det finns två huvudstrategier för Vem där spel: Breda frågor eller smala frågor. Breda frågor är frågor som gäller många personer på spelplanen. Smala frågor gäller bara en eller ett fåtal av personerna. Den bästa strategin enligt mig är att kombinera de här två tillvägagångssätten.

På spelplanen finns det i regel fem personer med alla attribut. Det finns till exempel fem personer med glasögon, fem personer med vitt hår och så vidare. Om ni båda håller er till den typen av frågor blir det slumpen som avgör vem som vinner.

Vem där spel

Bokstavsstrategin i Vem där spel

För att påverka dina vinstchanser behöver du tänka utanför boxen och ställa andra typer av frågor. Sikta på att utesluta hälften av personerna per omgång. En enkel strategi som jag kan rekommendera är bokstavsstrategin. Då kan du till exempel fråga om motspelarens namn börjar med en viss bokstav, från A till G. Det leder till att du kan utesluta hälften av personerna i spelet.

Fortsätt att ställa ytterligare två till tre bokstavsfrågor i Vem där spel. Du kan till exempel fråga om motståndarens namn börjar på A eller någon annan bokstav. Därefter kan du behöva gå över till att fråga om utseendet.

Om du följer den här strategin kommer du i snitt bara behöva fem eller sex frågor för att lista ut motståndarens hemliga identitet.

Vem där – ett klassiskt barnspel som står sig än

Det här var ett av mina favoritspel när jag var barn. Jag har nyligen spelat det med yngre släktingar och tycker fortfarande att det är ett underhållande spel. Vem där spel är framför allt ett barnspel, men kan alltså även vara kul för äldre spelare. I alla fall för äldre som har barnasinnet i behåll.

En nackdel med det här brädspelet är emellertid att det bara går att spela två. Om ni är fler som vill vara med och spela kan ni till exempel testa Tjuv och Polis. Det är ett brädspel för 2–5 spelare. Du som spelar som polis ska försöka fånga tjuvarna. Ni som spelar som tjuvar ska däremot försöka undvika polisen och stjäla så mycket som möjligt.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.

FAQ – Vanliga frågor och svar om Vem där spel

Hur många kan vara med på Vem där spel?

Två spelare.

Är Vem där spel svårt?

Nej, det är ett enkelt brädspel. Det gör att det passar barn.

Hur lång tid tar det att spela en omgång Vem där spel?

Ungefär 15 minuter.

Hur gör jag för att vinna i Vem där spel?

Det gör du genom att ställa ja eller nej-frågor och till slut bara få ett kort kvar på brädet. Om du hinner komma ner till ett alternativ först vinner du spelet. Du kan även vinna genom att gissa rätt om vilket kort din motståndare har.