Barnspel online

Det finns en mängd olika spel för barn, från fysiska lekar och brädspel till tv- och online-spel. Spelen varierar i svårighetsgrad, så att det finns något som passar alla åldrar. I den här texten får du en översikt av utbudet av barnspel som finns på marknaden. Klicka dig sedan vidare till våra olika artiklar om du vill lära dig mer om något specifikt spel. Du kan även spela gratis hos oss.

De bästa barnspelen online 2024

De bästa barnspelen online just nu:

Spelnamn Kort beskrivning
Minecraft Ett sandboxspel där du bygger och utforskar.
Space invaders Klassiskt spel där du skjuter utomjordingar.
Bubble shooter online Populärt pusselspel från 1990-talet.
Uno Kortspel för mellan 2 och 10 spelare.
Fia med Knuff Ett brädspel med enkla regler.
Luffarschack Ett enkelt strategispel.
Kubb Spela i lag och fäll kubbar.
Finns i sjön Få så många fyrtal som möjligt.
Svälta räv Kortspel där du ska få alla kort i leken.

Minecraft

Minecraft är ett populärt barnspel som kom 2011. Sedan dess har det vuxit till att bli ett av de mest framträdande och inflytelserika spelen någonsin.

I Minecraft utforskar spelare en öppen värld som består av kubiska block.

Block representerar olika material och ämnen som spelaren kan samla in och använda för att bygga strukturer, skapa konstverk och tillverka verktyg. Spelet innehåller olika spellägen och svårighetsgrader för att passa olika spelstilar och mål.

Spelet har en enorm och engagerad spelarbas, och det har skapats ett omfattande samhälle av innehållsskapare som producerar allt från videor och streaming till anpassade mods och kartor.

Space Invaders

Den japanska spelutvecklaren Taito släppte arkadspelet Space Invaders 1978. Det är ett av de mest inflytelserika spelen inom arkadspelshistorien. Spelet utvecklades av Tomohiro Nishikado och var en av de första skjutarspelen som blev mycket populärt.

I Space Invaders kontrollerar du en rörlig kanon längst ner på skärmen som kan röra sig åt höger och vänster. Ovanför kanonen rör sig rader av utomjordiska varelser, från sida till sida och sakta ner mot dig som spelar. Du ska försöka skjuta ner de här utomjordingarna innan de når kanonen och marken längst ner på skärmen.

Idag finns det här spelet som gratis spel online.

Bubble Shooter online

Bubble Shooter Online är en populär typ av pusselspel. Det finns på internet och mobilplattformar. Det här spel barn har en enkel mekanik men kan vara beroendeframkallande och underhållande.

Barnspelet Bubble Shooter Online består av en skärm där det finns en pil eller en kanon som spelaren kan rikta och skjuta bubblor med. Överst på skärmen finns en rad av bubblor i olika färger. Spelarens mål är att skjuta bubblor mot samma färg bubblor på skärmen för att skapa grupper om tre eller fler bubblor av samma färg. När du skapar sådana grupper spricker de och försvinner från skärmen.

Målet i Bubble Shooter Online är att rensa spelplanen genom att ta bort alla bubblor. För att göra det måste du tänka strategiskt och sikta noga. Spelet blir mer utmanande allt eftersom du går vidare genom nivåerna, med olika hinder, mönster och färger som gör svårighetsgraden högre.

Barnspel

Uno

Merle Robbins skapade det populära kortspelet Uno 1971. Spelet är känt för sin enkelhet och roliga mekanik, vilket har gjort det till ett populärt barnspel.

Målet med Uno är att vara den första spelaren som blir av med alla sina kort. När du bara har ett kort kvar måste du komma ihåg att säga ”Uno”. Om du glömmer det måste du ta upp två kort.

Spelet går till så att ni ska lägga kort i samma färg som det som redan ligger på spelhögen. Har du inget du kan lägga får du ta upp ett kort från talongen.

Uno-kortleken består av 108 kort, indelade i fyra färger: rött, grönt, blått och gult. Varje färg har numrerade kort från 0 till 9. I leken finns även speciella kort som står för olika handlingar. De är stoppkort, vändkort, färg och dra fyra, färg, dra två.

Fia med Knuff

Fia med knuff är ett populärt brädspel. Spelet går ut på att slå tärningar och flytta pjäser runt ett spelbräde. Alla spelare har fyra pjäser var och den av er som först får fram alla sina pjäser till målet vinner.

Om du hamnar på en ruta där en av dina motståndare redan har en pjäs kan du putta bort den. Då måste motståndaren börja om från början med den pjäsen. Det här barnspelet passar mellan två och fyra spelare.

Luffarschack

Luffarschack eller Fem i rad är ett strategiskt pusselspel där två spelare ska försöka få fem i rad först. Spelet sker oftast på ett papper med rutor, men det finns även varianter där ni spelar på ett bräde.

Det finns också en enklare variant av det här spelet som heter Tre i rad eller Tripp trapp trull, där ni bara behöver få tre symboler i rad. Den här enklare varianten av barnspelet sker på en mindre spelplan med 3 x 3 rutor. Annars går spelet till på samma sätt.

Kubb

Kubb är ett utomhusspel med rötter i Sverige som involverar skicklighet, strategi och lite tur. Ni spelar med fördel utomhus på en gräsplan. Dela upp er i två lag och spela mot varandra. Målet är att välta alla kubbar på motståndarlagets sida av spelplanen och sedan träffa kungen för att vinna. Om ni råkar välta kungen för tidigt förlorar ni matchen.

Spelet sker i omgångar där lagen turas om med att kasta sina kubbar. Varje omgång börjar med att ett lag kastar sina kubbar från sin baslinje.

Finns i sjön barnspel

Finns i sjön är ett kortspel som passar mellan två och sex spelare. Allt ni behöver för att spela är en vanlig kortlek på 52 kort. Varje spelare ska ha fyra kort var, resten lägger ni utspridda på bordet med symbolsidan neråt.

Målet är att bilda så många fyrtal som möjligt och under spelet turas ni om med att fråga varandra om olika kort, till exempel tvåor eller ess.

Om spelaren du frågar har kortet måste den personen ge det till dig, annars säger hen ”Finns i sjön” och du får ta upp ett kort från bordet. Spelet pågår tills korten är slut. Den av er som har flest fyrtal när det händer vinner.

Svälta räv barnspel

Ytterligare ett populärt kortspel för barn är Svälta räv. Spelet går ut på att svälta ut sina motståndare genom att vinna alla kort i kortleken. Det gör du genom att vinna stick.

Turas om med att vända upp kort från era högar. När ni lägger kort med samma färg är det dags att börja fokusera lite extra.

Den av er som lägger det högsta kortet i den gemensamma färgen vinner sticket och får ta upp hela spelhögen. Till slut kommer en av er att ha alla kort på handen. För att kunna spela Svälta räv behöver du bara en vanlig kortlek med 52 kort.

Barnspel

Olika typer av spel barn

Det finns många olika typer av spel för barn. De har olika svårighetsgrad för att passa olika åldrar och de kräver olika material. Det finns till exempel kortspel som är anpassade för barn, men även pussel, utelekar, mobilspel och mycket mer. Här får du lära dig mer om de olika typerna av spel som finns för barn.

Kortspel

Inledningsvis finns det många kortspel med enkla regler som passar barn. Vi kan till exempel rekommendera Svälta Räv, Uno och Finns i Sjön. Du kan läsa mer om spelen i våra artiklar om dem och längre upp i den här texten. Det här är spel med enkla regler som passar även yngre barn.

Mobil spel för barn

Det finns också barnspel som är utformade för smartphones och surfplattor. De här spelen är enkla att spela och har enklare kontroller för att passa yngre spelare. De kan vara underhållande, pedagogiska och hjälpa till att utveckla olika färdigheter.

Här är några aspekter att överväga när det gäller mobilspel:

Brädspel

Brädspel är en rolig och interaktiv aktivitet för barn och familjer. Exempel inkluderar Fia med Knuff, Monopol Junior och Mahjong. Brädspel utvecklar barnets strategiska tänkande och sociala interaktion.

Barnspel

TV spel för barn

Därtill finns det flera tv spel och datorspel för barn. Barnspel av den här typen finns till många olika spelkonsoler. Några exempel på titlar som passar barn är Super Mario-serien, Minecraft och Mario Kart.

Pussel som barnspel

Pussel är utmärkta för att utveckla barnets problemlösningsförmåga och finmotoriska färdigheter. Det finns pussel i olika svårighetsgrader och motiv, från enkla träpussel till mer komplexa pussel med många bitar. Pussel går att spela gratis online.

Utomhuslekar

Det finns många roliga och aktiva utomhuslekar som barn kan njuta av. Lekarna ger fysisk aktivitet, social interaktion och utvecklar ibland till och med ens kreativitet. Därför bör du uppmuntra ditt barn att även spendera lite tid utomhus varje dag.

Här är några exempel på utomhuslekar för barn:

Barnspel och tärningsspel

Tärningsspel är en fantastisk aktivitet för att underhålla barn och samtidigt utveckla deras matematiska och sociala färdigheter. De enkla reglerna och den slumpmässiga naturen av tärningskasten gör dessa spel roliga och engagerande för barn i olika åldrar.

Här är några exempel på tärningsspel barn:

Yatzy

Yatzy är ett populärt tärningsspel som går ut på att kasta tärningar och få olika kombinationer, såsom par, triss, fyrtal, med mera. Spelet erbjuder både ett mått strategi när det gäller vilka tärningar du ska spara och slump när det gäller de resultat som tärningarna ger.

Tjugoen (21)

I det här spelet kastar varje spelare två tärningar och försöker komma så nära summan 21 som möjligt. Spelaren kan välja att sluta kasta när som helst och summan av tärningarna blir deras poäng. Den som kommer närmast 21 utan att gå över vinner.

Zombie Dice

Ett enkelt och actionfyllt spel där spelarna är zombies. Ni kastar tärningar för att försöka samla hjärnor. Den av er som lyckas samla mest hjärna vinner spelet. För att spela det här behöver ni speciella tärningar. De finns att köpa på till exempel Spelexperten.

Pedagogiska spel

Dessutom finns det pedagogiska spel. Det är en utmärkt resurs för att göra inlärningen av ett visst ämne rolig och engagerande. De här spelen kombinerar underhållning med lärande och kan omfatta en mängd olika ämnen och färdigheter. Exempelvis finns det matematiska spel, spel som fokuserar på språkinlärning och minnesspel.

Barnspel

Fördelar med spel barn

Spel har många fördelar när det gäller barns utveckling och inlärning.

Här är några av de främsta fördelarna med spel barn:

Det är viktigt att välja spel som är åldersanpassade och balansera skärmtid med andra aktiviteter. Med rätt vägledning och övervakning kan spel vara en positiv och berikande del av barns liv.

Kognitiv utveckling

Spel kan stimulera barns kognitiva funktioner som problemlösning, logiskt tänkande, minne och uppmärksamhet. Genom att lösa pussel, klura ut strategier eller hantera utmanande situationer i spel, utvecklar barn sin förmåga att tänka kreativt och analytiskt.

Social interaktion

Många spel utvecklar barnets social interaktion genom samarbete, tävling och kommunikation. Barn lär sig därmed att samarbeta med andra, förstå regler, dela och utveckla sociala färdigheter som empati och respekt.

Fingerfärdighet och koordination

Spel som involverar att trycka på knappar, använda tangentbord eller pekskärmar kan förbättra barns fingerfärdighet och hand-öga-koordination.

Språkutveckling

Många spel har dialoger, texter och berättelser som kan hjälpa till att förbättra barns läs- och språkförmåga. Interaktiva berättelser och textbaserade spel kan öka ordförrådet och förståelsen för grammatik och syntax.

Kreativitet

Vissa spel, som Minecraft, ger barn möjlighet att vara kreativa genom att designa, bygga eller skapa egna karaktärer och världar. Det kan öppna upp för fantasi och självuttryck.

Lärande genom lek

Spel kan vara en lekfull inlärningsmetod där barn kan utforska olika ämnen, koncept och färdigheter utan att känna att de studerar. Pedagogiska spel kan lära barn om matematik, vetenskap, historia och andra ämnen på ett interaktivt och engagerande sätt.

Stresshantering och avkoppling

Spel kan fungera som en form av avkoppling och hjälpa barn att hantera stress och känslor. Strategispel kan dessutom utmana hjärnan och ge en distraktion från oroande tankar.

Motivation

Många spel är utformade för att ge belöningar och utmaningar. Det kan bidra till att utveckla barns självkänsla och motivation genom att uppmuntra dem att sträva efter mål och överkomma hinder.

Barnspel

Barnspel som finns som gratis spel online

Det finns många barnspel som är tillgängliga gratis online. Här är några exempel:

Bubble Shooter Online

Det här är en färgglad och beroendeframkallande variant av det klassiska Bubble Shooter-spelet. Målet är att skjuta bubblor med samma färg för att skapa grupper av tre eller fler och rensa spelplanen. Det finns flera webbplatser som erbjuder olika versioner av Bubble Shooter-spel gratis att spela online.

Uno Online

Det finns flera webbplatser som erbjuder gratis online-versioner av Uno. I de här spelen kan du spela Uno mot datorer eller riktiga spelare från hela världen. Spelet följer de grundläggande reglerna för Uno, där spelarna försöker bli av med sina kort genom att matcha dem med det översta kortet på högen.

Fruit Ninja

Ytterligare ett populärt pusselspel där spelare ska hugga upp fallande frukt med hjälp av pekskärmen eller musen. Målet är att undvika att skära i bomber och maximera poängen genom att skära i så många frukter som möjligt.

ABCmouse

ABCmouse är också en omfattande plattform med spel och aktiviteter som främjar inlärning och utveckling för unga barn. Det erbjuder olika ämnen som till exempel läsning, matematik, vetenskap och konst.

Yatzy online barnspel

Yatzy är ett populärt tärningsspel som sker med fem tärningar. Målet med spelet är att samla poäng genom att få olika kombinationer av tärningsslag. Spelet består av flera omgångar där spelarna får tre kast per omgång för att försöka få den bästa möjliga kombinationen.