Hjärter kortspel – Spelguide och tips

Hjärter är ett populärt kortspel som normalt är för fyra spelare, även om det också går att anpassa för både färre och fler spelare. Målet med spelet är att undvika att få hjärterkort och spader Q (damen) i sina stick, eftersom de korten ger poäng. Den spelare som har flest poäng när Hjärter spel är över förlorar. Det här kortspelet spelar du med en vanlig kortlek med 52 kort utan jokrar.

Hjärter – en översikt

I den här tabellen får du en första översikt av Hjärter:

Spelkategori Kortspel/Sticktagningsspel
Antal spelare 3–6 spelare
Speltid Cirka 30 minuter
Åldersrekommendation Från 13 år
Du behöver En vanlig kortlek på 52 kort
Svårighetsgrad Medel

Dessvärre kan det vara svårt att hitta det här spelet som gratis onlinespel.

Hjärter

Regler för Hjärter kortspel

Hjärter är normalt ett spel för fyra spelare, men det är också möjligt att anpassa det för fler och färre spelare. Spelet är emellertid inte optimalt för bara två spelare.

  • I det här spelet gäller det att försöka få så få poäng som möjligt. Spelet fortsätter tills en spelare får 100 poäng. Den spelare som har lägst poäng när spelet är över vinner.
  • Spelet sker med en vanlig kortlek med 52 kort. Plocka bort jokrarna innan du börjar spela, de ska inte vara med i spelet.
  • I de tre första sticken får du inte spela ut hjärterkort eller spader dam.
  • Den spelare som har klöver 2 spelar ut det kortet för att leda det första sticket. Om ingen har klöver 2, kan den spelare som har det lägsta klöverkortet börja.
  • Efter det första kortet i varje stick måste spelarna följa färg om de kan.  Om en spelare inte har kort i den ledande färgen kan de lägga vilket kort de vill.
  • Den spelare som lägger det högsta kortet i den ledande färgen vinner sticket och får börja nästa omgång genom att lägga ut det första kortet.
  • Efter att ni har spelat alla 13 sticken ska ni räkna ut poängen för alla spelare. Hjärterkort ger 1 poäng var, och spader Q ger 13 poäng. Målet är alltså att undvika att få dessa kort i sina stick.
  • Att skjuta månen är en speciell regel som innebär att du får noll poäng om du tar alla poäng i en runda. Notera dock att det här är svårt att utföra. Det räcker nämligen med att du missar ett enda poäng för att du ska bli tvungen att ta behålla alla poängkort. Du ska försöka undvika det, eftersom det här spelet går ut på att få så få poäng som möjligt.

Hjärter

Så spelar du Hjärter kortspel

Nu ska vi gå in mer i detalj på hur du spelar Hjärter kortspel.

Dela ut kort i Hjärter

Utse en givare och börja med att dela ut kort till alla spelare. Varje spelare ska ha 13 kort var.

Byta kort i Hjärter

Nästa steg i Hjärter spel är att byta kort. Du får nämligen välja ut tre kort som du vill byta bort och skicka dem åt vänster, höger eller rakt fram över bordet, beroende på vilken omgång det är. Det här steget ingår emellertid inte i alla omgångar av spelet. Alltså gäller det att hålla koll på vilken omgång det är i spelet. Du får här tre nya kort från en annan spelare.

Sticktagning i Hjärter

Du som har klöver två får börja spelet med att lägga det kortet. Därefter går turen medsols och nästa spelare ska försöka lägga ett kort med samma färg. För att vinna sticket ska du bli den som lägger det högsta kortet i färgen klöver. I den första omgången får du inte lägga åttor eller spader dam, som är speciella kort i det här spelet. Först i den fjärde stickomgången får ni spelare börja använda de korten.

Räkna poäng i Hjärter kortspel

När ni har spelat 13 stick ska ni räkna ihop poängen. Det gör ni genom att räkna värdet på korten ni har kvar på handen. Hjärterkort är värda ett poäng var och spader Dam ger dig 13 poäng. De andra korten ger inga poäng.

När ni har räknat ihop poängen börjar nästa omgång. Även den börjar ni med att byta kort, men den här gången ska du skicka tre kort åt höger. Den tredje omgången skickar ni inga kort över huvud taget, utan hoppar över steget att byta kort. Vid den fjärde omgången återgår ni sedan till att skicka korten till vänster igen.

Hjärter

Spel som liknar Hjärter

Chicago kortspel är också ett spel som du kan spela tillsammans med hela familjen. Det fungerar nämligen för två till sex spelare. I spelet ska du försöka vinna så många stick som möjligt. Dessutom ska du samla ihop kort till olika kortkombinationer som triss, kåk med flera. Det här kortspelet påminner även mycket om Poker.

Ytterligare ett spel som vi kan rekommendera är Canasta. Där spelar ni i lag mot varandra och ska försöka få så många poäng som möjligt. Det lag som först kommer upp till 5000 poäng vinner matchen. Du får poäng genom att spela ut olika kortkombinationer som består av minst tre kort var.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.