Bluffstopp – Spelguide och tips

Bluff kortspel är ett populärt och speciellt kortspel. Det här är nämligen ett kortspel där du får bluffa. Akta dig dock för att bli upptäckt, för då blir du straffad. Den som blir av med sina kort först vinner matchen. Kortspelet passar mellan tre och sex spelare och det är enkelt att komma i gång. Läs resten av artikeln för att lära dig spela Bluffstopp.

Bluffstopp – en översikt

Låt oss börja med en tabell där du får en översikt av Bluff kortspel:

Spelkategori Kortspel
Antal spelare 3–6 spelare
Speltid Cirka 30 minuter
Åldersrekommendation 6+
Du behöver En vanlig kortlek på 52 kort
Svårighetsgrad Enkelt

Bluffstopp regler

Bluff kortspel sker med en vanlig kortlek med 52 kort utan jokrar. Under spelet har alla spelare sju kort var på handen.

Ditt mål i spelet är att bli av med dina kort före alla andra.

Spelet går till på så sätt att en spelare börjar med att lägga ett valfritt kort på bordet med symbolsidan neråt. Ni ska alltså inte kunna se vad det föreställer. Samtidigt ska spelaren säga vad det är för kort. Spelaren kan också välja att bluffa genom att säga att hen lagt ett helt annat kort än hen verkligen lagt.

Du kan också säga ”pass” eller ”stopp” om du vill. Då hoppar turen över dig och nästa spelare fortsätter.

Det här är alltså ett sticktagningsspel, vilket innebär att ni ska försöka lägga kort i samma färg som det första i given. Den av er som lägger kortet med högst valör i rätt färg vinner sticket och får påbörja nästa. Du kan också vinna genom att lyckas lura de övriga spelarna att du lagt det högsta kortet i sticket.

Möjligheten att bluffa är central i det här spelet. Var dock försiktig för om en motspelare avslöjar dig måste du ta upp tre kort.

Det här kortspelet går tyvärr inte att spela gratis online.

Bluff kortspel

Bluff kortspel – spelets gång

Så här för du för att spela kortspelet Bluffstopp:

  • Börja med att dela ut korten. Alla spelare ska ha sju kort var på handen.
  • Du som sitter till vänster om givaren börjar sedan spelet.
  • Det gör du genom att lägga ut ett valfritt kort på bordet med symbolsidan neråt. Samtidigt som du spelar ut kortet ska du säga vad det är för kort. Du kan också bluffa, alltså säga att det är ett annat kort än det är.
  • Nästa spelare ska sedan försöka lägga ett kort i samma färg men med högre valör.
  • Den av er som lägger det högsta kortet i stickets färg tar hem sticket.
  • Du som lyckas bli av med alla dina kort först av alla vinner spelet.

Bluff kortspel

Kortspel som liknar Bluff kortspel

Ett annat kortspel där det är bra att kunna bluffa är Poker. Det är ett vadslagningsspel som finns på så gott som alla casinon. Du och de andra spelarna satsar en summa och till sist vinner den av er som har bäst kort potten. Några klassiska pokerhänder är till exempel Royal Straight Flush, Kåk och Stege. Om du inte har någon att spela Poker med offline går det också att spela gratis online.

Uno är ytterligare ett kortspel som kan passa dig. Det är ett kortspel med enkla regler där det också gäller att bli av med sina kort så fort som möjligt. Uno spelar du med en speciell Uno-kortlek som består av nummerkort och händelsekort.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.