Banka Bäver – Spelguide och tips

Banka bäver är ett enkelt spel som går ut på att få alla kort i leken. För att lyckas med det behöver du både skicklighet och tur. Spelet går till så att ni turas om med att vända upp kort från era individuella högar. Eftersom reglerna är så enkla passar spelet även barn. Allt du behöver för att spela är en vanlig kortlek med 52 kort.

Banka Bäver – Spelguide och tips

Banka bäver är ett enkelt spel som går ut på att få alla kort i leken. För att lyckas med det behöver du både skicklighet och tur. Spelet går till så att ni turas om med att vända upp kort från era individuella högar. Eftersom reglerna är så enkla passar spelet även som barnspel. Allt du behöver för att spela är en vanlig kortlek med 52 kort.

Banka bäver

Banka Bäver kortspel – en översikt

Här får du en snabb översikt av spelet Banka Bäver:

Spelkategori Barnspel
Antal spelare 2–5
Speltid Cirka 30 minuter
Åldersrekommendation Från 6 år
Du behöver En kortlek på 52 kort
Svårighetsgrad Enkelt
Målet Få alla kort i leken

Banka Bäver regler

Banka bäver kortspel sker med en vanlig kortlek på 52 kort. Alla spelare ska ha lika många kort när ni börjar. Spelet sker vanligtvis med hela kortleken, men om antalet kort blir ojämnt kan ni få lägga undan något kort. Det är viktigare att ni börjar med samma antal kort. Lägg era kort i en hög framför er.

Ni spelar genom att turas om att vända upp det översta kortet i era korthögar.

Om ni lägger två kort av samma valör på varandra gäller det att slå på spelhögen så fort som möjligt. Den som gör det först får ta upp korten i högen. Detsamma gäller om någon av er lägger ett kort av samma valör som det understa kortet i högen. Även då gäller det alltså att försöka bli först med att slå på högen.

Bonka bäver kortspel går ut på att få alla kort först av alla.

Banka bäver

Klädda kort i Banka Bäver

Ytterligare en speciell regel för Bonka Bäver kortspel är att när någon lägger ett klätt kort blir nästa spelare straffad. Nästa spelare måste nämligen lägga ut kort enligt följande:

  • Ess – fyra kort
  • Kung – tre kort
  • Dam – 2 kort
  • Knekt – 1 kort

Om spelaren bara lägger ut nummerkort får den som la det klädda kortet ta upp alla kort i spelhögen. Skulle personen som lägger ut kort däremot få fram ett klätt kort under uppläggningen så fortsätter spelet som vanligt.

Andra spel som liknar Banka Bäver

Du som gillar Banka bäver kortspel skulle säkert även gilla Svälta räv. Det kortspelet går också ut på att försöka få alla kort i leken först av alla. Spelet består av vinna stick, det vill säga lägga det högsta kortet i en bestämd färg. Även det spelet har enkla regler och passar barn.

Ytterligare ett roligt barnspel som passar barn är Finns i sjön. Där gäller det att bilda fyrtal av kort av samma valör, till exempel fyra fyror. Under spelet turas ni om med att be varandra om olika kort. Om du har kortet som motståndaren ber om måste du ge det till din motståndare. Annars säger du ”Finns i sjön”. Tyvärr finns varken Svälta räv eller Finns i sjön som gratis spel online.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.