Kinaschack - Spelguide och Tips

Kinaschack har ett missvisande namn, eftersom spelet inte kommer från Kina, utan är en tysk uppfinning. Spelet är inte heller särskilt likt Schack. Det är emellertid ett strategiskt brädspel där ni spelar med kulor på ett speciellt bräde med gropar. Du som spelar ska försöka få över kulorna med din färg till den motsatta sidan av spelplanen. Testa gärna att spela gratis direkt i den här artikeln.

Spela Kinaschack gratis online

Kinaschack är ett populärt brädspel. Därför går det att köpa fysiska bräden i alla välsorterade spelbutiker. Det finns bland annat Kinaschack trä och i plast. Det är dock inte det enda alternativet för dig som vill spela det här brädspelet. För det finns även som gratis spel på nätet. Till exempel kan du testa versionen i den här artikeln. Allt du behöver för att kunna börja spela är internet. Det är helt gratis och du behöver inte registrera dig någonstans.

Snabbfakta om Kinaschack

Vi börjar med lite snabbfakta om Kina schack:

Spelkategori Brädspel
Antal spelare 2–6
Speltid Cirka 40 minuter
Åldersrekommendation Från 5 år
Du behöver Ett spelbräde och pjäser
Svårighetsgrad Enkelt

Kinaschack regler

Kinaschack trä sker på en spelplan som har 121 hål.

Spelplanen är formad som en hexagon, med sex hörn.

Varje spelare börjar i ett av de sex hörnen. Du väljer vilken färg du vill spela som. Ditt mål är sedan att få över alla dina pjäser till det motsatta hörnet av spelplanen. Den av er som lyckas med det först vinner matchen.

Du kan antingen flytta dina pjäser en plats i taget eller hoppa över andra pjäser diagonalt, om det finns ett tomt hål direkt bakom den överhoppade pjäsen. Era hopp måste alltså vara raka. Ni får inte svänga i luften. Dessutom kan ni bara hoppa över en pjäs åt gången.

Du kan dessutom göra flera hopp i rad om det finns lediga hål tillgängliga.

Du kan inte flytta dina pjäser genom en annan spelares pjäser.

Kinaschack

Så spelar du Kinaschack

  • Förbered först spelplanen genom att ställa upp era pjäser i ett av hörnen. Varje spelare ska ha tio pjäser var.
  • Kom därefter överens om vem av er som ska få göra det första draget. Ni kan till exempel dra lott eller göra en omgång Sten, sax eller påse.
  • Du som börjar inleder spelet med att flytta fram en av dina pjäser mot den motsatta sidan.
  • Den andra spelaren gör därefter samma sak.
  • När motståndarens pjäser närmar sig dina egna kan du börja hoppa över dem för att förflytta dig snabbare. Du måste göra raka hopp men kan hoppa i alla riktningar om det finns ett tomt hål bakom motståndarpjäsen. Ytterligare en begränsning är att du bara får hoppa över en pjäs i taget. Däremot finns det ingen begränsning i antal hopp, utan du kan flytta dig över hela spelplanen i ett och samma drag om du lyckas få till godkända hopp.
  • Ni turas om med att flytta era pjäser mot den motsatta sidan. Den av er som kommer fram först vinner spelet.

Kinaschack

Spel som liknar Kina schack

Ett annat brädspel med enkla regler är Fia med Knuff. Det är ett spel som passar mellan två och fyra spelare. Spelet går ut på att flytta pjäser runt ett bräde. Ni slår en tärning för att avgöra hur många steg ni får flytta fram era pjäser. Om du hamnar på en ruta där en motståndare har en av sina pjäser får du knuffa bort den. Då måste motståndaren börja om från början med den pjäsen. Den av er som får alla sina pjäser i mål först vinner spelet.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.