Tjuv och polis – Spelregler & Guide

Det klassiska brädspelet Tjuv och polis går ut på att tjäna så mycket pengar som möjligt. De flesta av er kommer att spela som tjuvar. Då gäller det att försöka stjäla utan att åka fast. Polisen ska å sin sida försöka få fast tjuvarna. Här har jag samlat ihop all information du behöver för att spela brädspelet.

Tjuv och polis regler

Som vi nämnde går spelet ut på att tjäna pengar. Det gör du emellertid på olika sätt, beroende på om du spelar som tjuv eller polis.

 • En tjuv ska helt enkelt försöka stjäla så mycket som möjligt. Sedan behöver de gömma pengarna för polisen i ett tjuvnäste.
 • Om du är polis gäller det däremot att fånga tjuvarna när de begått brott. Efter en lyckad häktning får polisen en belöning, en så kallad gratifikation. För varje 5000 kr som tjuven har på sig vid häktningen får polisen 1000 kr. Om en tjuv till exempel har 10 000 kr på sig får en polis 2000 kr i gratifikation. Lägg tillbaka resten av pengarna i kassan.
 • En av er kommer att vara polis. Polisen spelar med polispjäser och en radiobil. Resten av er spelar som tjuvar. Tjuvarna spelar med tjuvpjäser.
 • I Tjuv och polis spel finns det olika regler för hur de olika pjäserna får röra sig på brädet. De vanliga polispjäserna ska alltid röra sig exakt så många rutor som tärningen säger. De får röra sig framåt och bakåt men inte diagonalt. Radiobilen ska polisen däremot alltid flytta dubbelt så många rutor som det står på tärningen. Notera också att radiobilen bara får röra sig framåt, aldrig backa.
 • Tjuvar får också flytta sina pjäser fram och tillbaka men inte diagonalt.

Tjuv och polis

Så spelar du Tjuv och polis

Det här brädspelet går tyvärr inte att spela gratis online. Här ska jag därför beskriva hur du kan göra för att spela det offline.

Tjuv och polis förberedelser

Innan du kan börja spela behöver du göra några saker:

 1. Ta fram spelbrädet och sätt det mitt på bordet.
 2. Avgör vem som ska vara polis. Om ingen vill det kan ni fälla avgörandet med en omgång sten, sax eller påse.
 3. Därefter behöver ni utse någon som ska vara ansvarig för banken.
 4. Ni som ska vara tjuvar ska ta en tjuvpjäs var och ställa den i ett av tjuvnästena på brädet.
 5. Polisen ska ställa upp sina polispjäser i polishuset. Du som spelar polis ska alltid ha en pjäs mer än tjuvarna. Om det är två som ska spela som tjuv kommer det alltså att finnas tre polispjäser på brädet.

Spelet

Nu kan ni börja spela Tjuv och polis. Det är alltid polisen som börjar spelet.

 • Polisen slår tärningen och flyttar en av sina pjäser det antal rutor som tärningen säger.
 • Om polisen hamnar på samma ruta som en tjuvpjäs blir tjuven haffad.
 • Turen går sedan vidare medsols.
 • Om en tjuv hamnar på en bankruta, en ruta för resebyrån eller en postruta så begår tjuven ett rån. Tjuven får då den summa pengar som står på rutan.
 • Tjuvarna kan sedan ta sig till en tjuvnästruta för att gömma sina pengar där. Om en tjuv har pengar på handen när de blir arresterade så förlorar de sina pengar.
 • Tjuvar kan dessutom fly från staden.
 • Spelet är över när alla tjuvar sitter i fängelset eller har flytt från staden. Den spelare som har mest pengar då vinner.

Fängelsestraff i Tjuv och polis spel

När en polis hamnar på samma ruta som en tjuv blir den pjäsen häktad. Flytta tjuvens pjäs till polishuset. Polisen slår tärningen för att avgöra hur långt straffet ska vara. Längden är ett antal turer som spelaren ska stå över. Om polisen till exempel slår fem är det meningen att tjuven ska stå över fem kast för att sitta av sin tid.

En tjuv kan emellertid också rymma från fängelset. Tjuven slår tärningen när hen sitter i fängelset och om den landar på sex får hen rymma. Den rymmande tjuven behöver inte fly genom polishusets dörr. Tjuven kan i stället sätta sin pjäs på valfri plats på brädet.

Tjuv och polis

Fly från staden i Tjuv och polis

Om en tjuv vill kan hen också fly från staden. Du kan fly med hjälp av båt, tåg eller flyg. Notera dock att du måste betala för din flykt. Båt och tåg kostar 1000 kr och flyg 3000 kr. Dessutom måste du slå tärningen så att du hamnar på en flyktruta.

Lägg de här pengarna på en speciell plats. De tillhör resebyrån och inte banken. När en tjuv rånar resebyrån får hen sedan alla pengarna i potten.

Polisen kan stoppa en flykt genom att besöka telegrafkontoret. Om polisen lyckas med det blir tjuven häktad och flyttad till polishuset.

Olika varianter av Tjuv och Polis spel

Det här spelet finns i ytterligare två varianter. Dels en enklare variant av brädspelet och en kortspelsvariant. Jag beskriver dem mer i detalj här nedanför.

Lilla Tjuv och polis

Först och främst har vi som sagt en förenklad variant av brädspelet. Den här versionen passar 2–4 spelare från fyra år. En omgång i det här spelet tar i regel bara fem minuter.

Kortspelet Tjuv och Polis

Det här klassiska spelet finns också som kortspel. Precis som i originalspelet gäller det att få ihop så mycket pengar som möjligt. Den av er som har mest pengar när spelet är över vinner.

På korten finns det poliser, tjuvar och pengasäckar i olika färger. Under spelet turas ni om med att vända upp kort från spelhögen. Om du får upp en tjuv och en pengasäck i samma färg kan du lägga ner paret på bordet. Det innebär att du har gömt din stöld. Om polisen skulle dyka upp så kan den inte se dina pengar. Du kan också välja att behålla paret på handen. Då finns emellertid risken att polisen tar pengarna ifrån dig om den dyker upp. Polisen kommer alltid när en spelare vänder upp ett poliskort.

Kortspelet Tjuv och polis passar barn från fem år. Mellan två och sex spelare kan vara med. En omgång tar ungefär 15 minuter att spela. Den här varianten är enklare att ta med sig och spela på resor.

Tjuv och polis

Tjuv och polis är ett underbart familjespel

Det här brädspelet kom redan 1943. Att det har överlevt så länge är ett kvitto på hur bra det är. Det här är ett spel som jag återkommer till med jämna mellanrum. När vi spelar det på spelkvällarna får vi alltid en rolig stund tillsammans. Jag spelade det här brädspelet när jag var ung och har fortfarande stor behållning av det.

Om ni är en familj med små barn kan det här brädspelet emellertid bli för svårt. Då kan jag rekommendera de förenklade versionerna av spelet som jag tog upp; Lilla Tjuv och Polis och kortspelet. Ett annat brädspel som passar familjer är Den försvunna diamanten. Det är ett spel som går ut på att resa runt i världen och hitta en gömd diamant. Brädspelet passar 2–5 spelare från 5 år.

Här kan du köpa spel Tjuv och Polis 2024

Det här är ett populärt brädspel som finns att köpa på många ställen. Bland annat finns det på Webhallen, Adlibris.com och Spelexperten. Besök gärna Prisjakt för att hitta det bästa priset just nu.

Brädspelet finns även i vissa fysiska butiker. Du kan till exempel hitta det i en välsorterad bokhandel. I spelbutiker kommer du utan tvekan att kunna hitta ett exemplar.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.