Poker – Spelguide och tips

Poker är ett populärt kortspel som finns i hela världen. Det finns många olika varianter av spelet, men de flesta delar grundläggande regler och principer. Det är de här grundläggande reglerna som vi ska gå igenom i den här artikeln. Det här är ett spel för mellan två och tio spelare. Det här är en kategori av spel som kräver skicklighet, strategi och tålamod.

Spela Poker online gratis

Poker finns också som gratis spel online. Du behöver inte registrera dig någonstans för att kunna spela. Klicka bara på spelet här i artikeln och sätt i gång. Du kan dessutom hitta fler varianter på Svenska spel poker.

Poker – en översikt

I den här tabellen får du en första översikt av spelet:

Spelkategori Kortspel/Strategispel
Antal spelare 2–10 spelare
Speltid Cirka 60 minuter
Åldersrekommendation Från 10 år
Du behöver En vanlig kortlek på 52 kort
Svårighetsgrad Medel

Poker regler

Det finns som sagt många olika varianter av Poker och alla varianter har sina egna regler.

Här är emellertid en grundläggande översikt över reglerna:

 • Spelet sker med en vanlig kortlek med 52 kort. Antalet spelare kan variera, men vanligtvis deltar mellan två och tio spelare. Varje spelare får ett antal privata kort som bara de kan se. Antalet privata kort varierar beroende på vilken variant ni spelar. Det kan också finnas gemensamma kort, som dealern lägger ut på bordet och alla får använda.
 • Du ska sträva efter att ha ha den bästa handen vid showdown, där spelarna visar sina kort. Vid showdown visar spelarna sina händer och spelaren med den bästa handen vinner potten. Om två eller fler spelare har exakt samma kort får de dela på potten.
 • I spelet ingår även flera satsningsrundor där ni satsar pengar eller marker. Strukturen kan variera beroende på vilken variant du spelar, men vanligtvis finns det ett antal grundläggande alternativ:
 1. Check: Att checka betyder att en spelare väljer att inte satsa några pengar. Då får spelaren inte vara med den omgången.
 2. Satsa/Bet: En spelare kan även satsa genom att placera ett belopp av pengar eller marker i potten. Det kan du göra under satsningsrundorna för att öppna satsningsrundan eller som ett svar på en tidigare satsning.
 3. Höjning/Raise: En spelare kan dessutom höja genom att öka beloppet på en tidigare satsning. Andra spelare måste då matcha den höjda satsningen för att fortsätta spela.
 4. Syna: Att syna innebär att en spelare matchar en tidigare satsning eller höjning för att fortsätta spela i handen.
 5. Lägga sig: Slutligen kan du lägga dig. När du lägger dig förlorar du eventuella insatser du gjort tidigare i spelet.

Poker

Händer i Poker

I tabellen här nedanför ser du de vanligaste kortkombinationerna i fallande ordning:

Royal Flush A, K, Q, J, 10 av samma färg.
Straight Flush Fem kort i följd av samma färg.
Four of a Kind Fyra kort av samma valör.
Full House Tre kort av en valör och ett par av en annan valör.
Flush Fem kort av samma färg, oavsett valör.
Straight Fem kort i följd, oavsett färg.
Three of a Kind Tre kort av samma valör.
Två par/Two Pair Två par av olika valörer.
Par/One Pair Ett par av samma valör.
Högt kort Om ingen har någon av ovanstående händer vinner spelaren med det högsta kortet.

Olika varianter av Poker online

Det finns många olika varianter av Poker, var och en med sina egna regler och särdrag.

Här är några av de mest kända varianterna:

 • Texas Hold’em
 • Omaha
 • Seven-Card Stud
 • Five-Card Draw
 • Caribbean Stud
 • Razz
 • Omaha Hi/Lo

Texas Hold’em

Det här är den populäraste varianten som finns både på landbaserade casinon och online. Varje spelare får två privata kort och använder sedan fem gemensamma kort på bordet för att skapa den bästa femkortshanden. Det är bland annat den här pokervarianten som spelarna utövar under World Poker Tour.

Omaha Poker

Den här varianten liknar Hold’em Texas Poker, men spelarna får fyra privata kort i stället för två. De måste använda två av sina privata kort tillsammans med tre av de fem gemensamma korten för att skapa sin hand.

Poker

Seven-Card Stud

I Seven-Card Stud får varje spelare sju kort totalt, varav tre är privata och fyra är gemensamma. Spelarna måste därefter använda sina privata kort och de gemensamma korten för att bilda den bästa femkortshanden möjligt.

Five-Card Draw

Det här är en enkel variant där varje spelare får fem privata kort. Efter att ha sett sina kort har spelarna möjlighet att byta ut några eller alla sina kort i utbyte mot nya från kortleken. Målet är att skapa den bästa femkortshanden möjligt efter bytet. På svenska heter det här spelet Mörkpoker.

Caribbean Stud Poker

I den här varianten spelar spelarna mot huset i stället för mot varandra. Varje spelare får fem privata kort och huset får också fem kort, varav ett är synligt. Spelarna måste därefter bestämma sig för om de vill fortsätta och tävla mot huset eller lägga sig baserat på sina egna kort och husets synliga kort.

Razz

Vidare är Razz en variant av Seven-Card Stud där målet är att få den lägsta femkortshanden möjligt i stället för den högsta. Ess är den lägsta möjliga valören i spelet.

Omaha Hi/Lo

Den här varianten av Omaha följer ungefär samma regler som Omaha, men potten blir delad mellan den högsta handen och den lägsta handen. Låga händer blir nämligen bedömda efter specifika regler där ess är det lägsta kortet.

Poker

Spel som liknar Poker

Du som gillar kortspelet Poker online skulle säkert även gilla Chicago kortspel. Det är ett kortspel där du ska försöka bilda en så bra hand som möjligt. De här kombinationerna av kort ger dig nämligen poäng och den av er som kommer upp till 52 poäng först vinner matchen. Spelet passar mellan två och sex spelare. För att kunna spela behöver du bara en vanlig kortlek på 52 kort, utan jokrar.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.

FAQ – Vanliga frågor och svar om Poker

Vilken kortfärg är bäst i Poker online?

I Pokerspel brukar alla färger vara lika mycket värda. Det finns dock många olika varianter av spelet så kolla upp vad som gäller för just varianten du ska spela.

Måste vi ha marker för att kunna spela Poker?

Nej, ni kan spela med vilka insatser ni vill. Markerna är ett klassiskt alternativ där de olika markerna är värda olika mycket pengar. Det går emellertid lika bra att använda pengar direkt eller något helt annat.

Hur gör jag för att spela Poker?

Det beror på vilken variant du ska spela. Alla varianter har olika regler. Det finns emellertid några saker som många varianter har gemensamt. Spelet brukar till exempel ske med en vanlig kortlek på 52 kort. Dessutom ska alla spelare göra insatser i spelet. Den av er som sedan visar sig ha den bästa handen vinner potten med insatser. Du kan testa att spela gratis direkt i den här artikeln.

Vilken är den bästa handen i Poker?

Den allra bästa kortkombinationen du kan få i de här spelen är Royal Flush.

Hur vinner jag i Poker?

Du vinner genom att få den bästa handen eller genom att bluffa och få alla andra spelare att lägga sig.