Svarte Petter – Spelguide

Svarte Petter är ett klassiskt kortspel för 2–6 spelare. Det är ett barnspel som går ut på att bilda par med liknande kort. Om du blir kvar sist med Petter-kortet har du förlorat. Det finns även en svårare variant av spelet som kan passa äldre spelare bättre. Läs vidare för att lära dig om regler, varianter och hur spelet går till.

Målet i Svarte Petter

Svarte Petter går mer ut på att inte förlora än att vinna. Du ska bilda par och inte bli kvar sist med Petter-kortet. Den spelare som blir sist kvar med det kortet förlorar spelet. Därför ska du sträva efter att bli av med dina kort så fort som möjligt. Du ska även undvika Petter-kortet.

Så spelar du Svarte Petter

Det här spelet finns inte som gratis onlinespel. Därför ska jag beskriva hur du gör för att spela det här kortspelet offline med en fysisk kortlek. Jag börjar med hur du spelar med en klassisk kortlek. Längre fram tar jag även upp hur du spelar med en vanlig fransk-engelsk kortlek.

Förberedelser för Svarte Petter kortspel

Du kan inte bara börja spela direkt.

Först måste du nämligen göra några snabba förberedelser:

 1. Till att börja med behöver du ta fram kortleken du ska använda.
 2. Blanda därefter kortleken noggrant.
 3. Dela sedan ut alla korten till de som ska vara med. Ge ett kort till den första spelaren och gå sedan vidare till nästa och så vidare. På så sätt får ni ungefär lika många kort. Ni behöver inte ha exakt samma antal kort, så ni behöver inte bry er om att räkna korten.
 4. Ta upp dina kort och titta på dem.

Svarte Petter

Svarte Petter – Spelet

Sedan börjar spelet. Det första ni ska göra är att titta på era kort. Om du har några par ska du lägga ut dem på bordet.

När alla har lagt ut alla sina par ska ni gå vidare till nästa steg i kortspel Svarte Petter. Det består av att dra kort från spelaren som sitter till vänster om dig.

Du som börjar dra vänder dig åt vänster och spelaren som sitter där ska hålla upp sina kort som en solfjäder. Dra vilket kort du vill. Om det nya kortet gör att du kan bilda ett nytt par kan du lägga ut det på bordet direkt.

Turen går sedan vidare medsols. Nästa spelare ska då göra samma sak, nämligen drar ett kort från spelaren till vänster.

Fortsätt så tills det bara är en spelare kvar med det udda kortet.

Spela Svarte Petter med en vanlig kortlek

Som jag nämnde går det även att spela det här barnspelet med en vanlig kortlek. Då menar jag alltså en fransk-engelsk kortlek på 52 kort. Jokrarna ingår emellertid inte i spelet.

Spelet går till på samma sätt som originalet. Ett par i den här varianten är två kort med samma färg och samma värde. Det kan till exempel vara hjärter dam och ruter dam.

Spader knekt är det udda kortet när ni spelar Svarte Petter med en vanlig kortlek. Det innebär att ni ska plocka bort klöver knekt, så att det inte går att para ihop spader knekt med något annat kort. Du som har spader knekt på handen på slutet förlorar spelet.

Svarte Petter Regler

 • Spelet sker med en vanlig kortlek eller en speciellt designad kortlek.
 • Det här spelet passar mellan två och sex spelare.
 • I Svarte Petter går turen medsols.
 • Under spelet ska du alltid dra kort från spelaren som sitter till vänster om dig.
 • Om du får ett par ska du lägga ut det på bordet i närheten av din sittplats. Lägg ut korten med symbolsidan uppåt så att alla andra spelare kan se vad de föreställer.
 • Ni får endast bilda par. Om ni spelar med en vanlig kortlek kan ni få triss, men de får ni alltså inte lägga ut, utan bara par.
 • Om du får slut på kort är du ute ur spelet. Det innebär att du har klarat dig från att förlora.
 • Du som har Petter-kortet när alla andra har spelat ut sina kort förlorar spelet.

Svarte Petter

Kung och Betjänt – en avancerad variant av Svarte Petter

Det är här klassiska spelet finns dessutom i en svårare variant. För att kunna spela det behöver ni vara minst två spelare. Kung och Betjänt heter det och det är ett spel med både vinnare och förlorare. Spelet består av två delar. Den här varianten går att spela med den klassiska Svarte Petter-kortleken eller en vanlig kortlek, precis som det vanliga spelet.

Första delen

I den första delen av Kung och betjänt ska alla spelare ha fem kort var. Korten som blir över lägger du i en hög på bordet. Under spelet ska du bilda par och lägga ut dem på bordet. När du har bildat ett par ska du ta upp nya kort från högen. Det minsta antal kort du får ha på handen är fem. Om du har fem kort men inte kan bilda några par får du också ta upp kort från högen. Turas om med att bilda par och dra ett kort i taget från högen. När korten i högen är slut går spelet över i den andra delen.

Den andra delen av avancerad Svarte Petter

I den här delen av spelet är spelet exakt detsamma som i originalspelet. Här försöker ni alltså bli av med era kort så fort som möjligt genom att bilda par. Ni ska även dra kort från spelaren till vänster.

Du som har Petter-kortet på handen när alla har spelat ut sina kort förlorar spelet. I det här spelet blir du då spelets betjänt.

Den av er som däremot bildat flest par under spelet vinner och blir spelets kung.

Svarte Petter

Här kan du köpa Svarte Petter

Det här spelet går inte att spela online men du kan köpa det online. Eftersom det är ett populärt spel finns det att köpa på många olika platser. Det gäller både den klassiska kortleken och vanliga kortlekar. Sådana kan du bland annat köpa på Spelexperten eller Speljätten. För att få fram det allra bästa priset just nu kan du dessutom söka upp spelet på Pricerunner.

Det går givetvis också att hitta kortlekar för Svarte Petter på många andra ställen, såsom varuhus och spelbutiker.

Gör din egen kortlek till Svarte Petter 2024

Det går dessutom att göra sina egna kortlekar idag. Du kan alltså ta foton på familjemedlemmar eller vänner och skapa din alldeles egen kortlek. Det kan vara ett sätt att göra spelet ännu mer speciellt.

Du kan hitta många olika företag online som erbjuder den här tjänsten. Bland annat kan vi tipsa om Pixum. De har fått fina omdömen av sina kunder och erbjuder även många andra fototjänster.

Svarte Petter kortspel – roligt både för vuxna och barn

Det här är ett enkelt kortspel som passar barn. Jag spelade det mycket när jag var yngre. På senare år har jag fått chansen att testa det igen. Yngre släktingar har nämligen bett mig att spela med dem. Därför kan jag säga att jag fortfarande tycker att spelet är underhållande, också som vuxen. Så var inte rädd att testa det även om alla som ska spela är vuxna. Det kan till exempel vara ett utmärkt kortspel att börja med för dig som inte spelat kortspel tidigare. Kanske spelade du andra typer av spel när du växte upp. Eller så kanske du bara behöver fräscha upp minnet lite.

Om du ändå tycker att Svarte Petter är för enkelt kan du testa den svårare varianten som jag nämnde. Annars kan ni till exempel testa Poker, som är ett strategiskt mer komplext kortspel. Det finns många olika varianter av Poker, varav den vanligaste är Texas Hold ’em. I Poker gäller det att skapa värdefulla kombinationer med dina kort eller få motspelarna att tro att du har en bra kombination. Den av er som har den bästa kombinationen eller får alla andra att lägga sig vinner prispotten.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.

FAQ – Vanliga frågor och svar om Svarte Petter kortspel

Finns det olika varianter av Svarte Petter?

Ja, det finns också en mer avancerad variant av spelet som heter Kung och Betjänt. Det är ett spel som riktar sig till vuxna spelare.

Går det att spela Svarte Petter med en vanlig kortlek?

Ja. I artikeln kan du läsa hur du gör för att spela det med en vanlig kortlek.

Hur lång tid tar det att spela en omgång Svarte Petter?

Ungefär 30 minuter.

Hur många kan vara med i spelet Svarte Petter?

Det här kortspelet passar 2–6 spelare.

Varför heter spelet Svarte Petter?

Spelet har fått sitt namn av en ökänd, tysk stråtrövare. Han ska ha uppfunnit spelet när han satt i fängelse. Det är emellertid svårt att avgöra om det är sant eller bara en myt.

Går det att spela Svarte Petter online?

Nej, tyvärr inte.