Stardew Valley – ett äventyr där du väljer din egen väg

Stardew Valley är ett populärt indiespel skapat av utvecklaren Eric Barone. Spelet är ett kombinerat rollspel och lantbrukssimulatorspel där spelaren tar rollen som en person som ärver en gård. I spelet kan du odla grödor, ta hand om djur, slåss mot monster, skaffa nya vänner och mycket mer. Läs resten av vår Stardew Valley recension för att lära dig mer om spelet.

Äventyret börjar – Stardew Valley+

Stardew Valley är ett rollspel som börjar med att du ska forma din karaktär. Du trycker på nytt spel och därefter kan du välja mellan olika hårfärger, kläder, med mera. Samtidigt väljer du namnet på din gård och om du vill ha en katt eller en hund. Du kommer också att få välja mellan olika typer av gårdar. Det är olika kartor som du får välja mellan, med olika fördelning av floder och skog, med mera.

Spelet börjar sedan med en filmsekvens där vi får ett brev av vår morfar som ligger på sin dödsbädd. Han ber oss att öppna brevet först när du tröttnat på det moderna livet. Flera år senare ser vi att din karaktär sitter i en kontorskub i ett grått kontor. Du öppnar kuvertet.

Det visar sig vara en gård i Stardew Valley som din morfar ger till dig. Du åker dit med buss och en av invånarna i byn möter dig på hållplatsen och visar dig till din gård. Äventyret kan börja.

 

Bygg din drömgård i Stardew Valley och få nya vänner

Nu börjar ditt nya liv, som består av att rusta upp gården, odla, fiska och utforska omgivningarna. Material som du hittar i omgivningen, till exempel trä som du får genom att hugga ner träd, kan du sedan använda till att bygga olika saker. Jag upptäckte spelet under corona-pandemin och de här repetitiva uppgifterna i kombination med den stillsamma musiken hjälpte mig att hantera stressen och oron.

Du kommer snart att märka att du inte är ensam i byn Stardew Valley. Genom att ge byborna speciella gåvor kan du göra dem vänligt inställda till dig. Ni kan bli vänner och du kan till och med gifta dig med bybor som är singlar, om du vill. Varje invånare har olika preferenser, så akta dig för att ge någon en sak som hen ogillar. Då går du tillbaka i vänskapsutvecklingen hos den personen.

Dessutom finns det gruvor med monster som du kan slåss mot. När du besegrar monstren lämnar de ofta efter sig olika material som du kan använda eller sälja. I gruvorna finns det annars många andra användbara saker som guld, kol och sten, med mera.

Stardew Valley finns till många olika plattformar

Det här tv-spelet kom först till Microsoft Windows i februari 2016 och har sedan dess blivit tillgängligt på flera plattformar. Stardew Valley ps 4, det vill säga exemplaret till PlayStation 4, kom redan senare samma år.

Versionen till Xbox One kom också 2016.

Numera finns spelet även till Nintendo Switch och mobiltelefoner.

Om du vill spela på din dator kan du köpa spelet på Steam.

Spelet finns alltså inte som gratis spel online.

Stardew Valley

Testa Stardew Valley co-op mode

Stardew Valley Co-op är en funktion som gör det möjligt för dig att samarbeta och spela tillsammans med dina vänner online. Det här co-op-läget gjorde spelet ännu mer populärt och gav spelarna möjlighet att dela sin upplevelse med andra.

I co-op-läget kan upp till fyra spelare ansluta sig till samma spelvärld och dela på resurser, arbete och framsteg. Spelarna delar samma gårdsområde och kan arbeta tillsammans för att odla grödor, ta hand om djur och utforska omgivningen.

Det finns också möjlighet att samarbeta för att slutföra uppdrag och evenemang i spelet. Samarbetet är nyckeln till framgång i co-op-läget, och spelarna kan hjälpa varandra genom att dela arbetsbördan.

Co-op-läget i Stardew Valley är mycket populärt bland spelare som vill dela sitt lantbruksäventyr med vänner och familj.

Grafiken i Stardew Valley

Grafiken i spelet är en charmig och färgglad 2D-pixlad konststil som är inspirerad av äldre spel och påminner mig om klassiska Super Nintendo-spel.

Här får du njuta av detaljerade pixlade texturer och animationer. Miljöerna är mångsidiga och varierade, med olika områden såsom bondgårdar, skogar, grottor, stränder och byar. Karaktärerna är unika och lätt igenkännliga, var och en med sin egen stil och personlighet.

Den retroartade grafiken skapar en känsla av mysighet och charm. Det detaljerade designarbetet gör att varje karaktär och objekt känns levande och intressant. Oavsett om det är en av dina grannar, ett av de söta djuren på din gård eller de olika föremål du kan samla, så är grafiken i Stardew Valley välgjord och tilltalande.

Stardew Valley

Några nackdelar med Stardew Valley

Stardew Valley+ är ett underbart spel, men det är inte ett perfekt. Spelet ger till exempel inte alltid tillräcklig vägledning för nya spelare. Det kan vara förvirrande för nybörjare att förstå spelets mekanik och system utan att söka information på nätet. För att komma in i spelet på allvar och förstå det var det så jag fick göra – läsa på online. Egentligen tycker jag inte att spelare borde behöva göra så, utan att spelet ska kunna förmedla allt väsentligt till spelaren på egen hand.

Ytterligare en sak som jag saknar bland alla valmöjligheter i spelet är olika svårighetsgrader. Det vore till exempel spännande med en svårighetsgrad där ditt arbete kan försvinna genom bränder eller olika skadedjursangrepp. Eller ett läge där det är möjligt att plantera grödor som är ur säsong, men att de sedan inte växer. Det här skulle å andra sidan kanske ta något från den mysiga stämningen i spelet. Samtidigt skulle det ge spelet lite mer variation till spelet.

För en annan nackdel är att det kan bli enformigt efter ett tag. Det beror på att många av uppgifterna, som att odla grödor eller utforska grottor, kan bli repetitiva. Visst kan du planera att göra olika saker, men i regel finns det finns ändå vissa saker som du måste göra varje dag. Bland annat vattna dina växter, mata dina djur och mjölka dina kor om du har sådana.

Stardew Valley

Sammanfattningsvis och betyg av Stardew Valley

Det här är alltså ett rollspel där du får ärva en gård. Din uppgift blir att bygga din drömgård. Du kan till exempel skaffa djur, odla, fiska och prata med de andra som bor i byn. Dessutom finns det gruvor med monster som du kan slåss mot. Kort sagt bjuder Stardew Valley+ på en rik och varierad spelupplevelse i en värld med färgglad, vacker grafik.

Det som drar ner mitt betyg något är att spelet kan bli lite repetitivt efter ett tag och att jag önskar att det fanns mer vägledning för nya spelare.

Mitt betyg blir 8/10.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.