Kungen Patiens – Spelguide och tips

Kungen patiens eller Freecell är ett populärt patiensspel. Det går ut på att stapla kort efter valör, från ess till Kung. Du ska försöka flytta upp alla korten till fyra rutor uppe till höger och på så sätt bli av med alla dina kort. Den här patiensen är ganska svårt och kräver skicklighet. Alltså är spelet perfekt för dig som letar efter utmaning.

Kungen patiens – en översikt

Vi börjar med en tabell om Kungen patiens.

Spelkategori Kortspel/Patiens
Antal spelare 1 spelare
Speltid Cirka 20 minuter
Åldersrekommendation Från 8 år
Du behöver En vanlig kortlek på 52 kort eller internet
Svårighetsgrad Medium

Kungen Patiens regler

För att kunna spela Kungen patiens behöver du en kortlek på 52 kort. Alternativt kan du spela med hjälp av en dator eller en smartphone och en internetuppkoppling. Det är smidigare att spela Kungen patiens som gratis spel på nätet, eftersom du då inte behöver lägga upp alla korten för att förbereda spelet.

I Kungen patiens ska du bygga sviter eller stegar som går från ess till kung. Dessutom måste korten ligga så att vartannat är rött och vartannat är svart.

Uppe till vänster kan du lagra fyra kort. Till höger har du fyra svithögar. Spelar du online så kommer de här högarna att vara tydligt markerade med rutor. När du spelar offline får du försöka hålla de här högarna i huvudet ändå eller skapa egna markeringar.

Får du ihop en komplett svit i Patiens Kungen så lägger du den i svithögen. När du har fått ihop alla fyra sviter och alla kort ligger i de fyra svithögarna har du löst patiensen.

Om du inte har någon kortlek att spela med finns det många ställen där du kan köpa en, bland annat på Spelkortsbutiken.

Kungen patiens

Kungen patiens – förberedelser

Innan du kan börja spela det här kortspelet behöver du genomföra vissa förberedelser.

  • Börja med att blanda kortleken du ska använda.
  • Lägg sedan ut kort i åtta högar. Alla kort ska vara öppna, det vill säga symbolsidan ska vara vänd uppåt. Lägg korten utspridda så att du kan se alla korten.
  • I de fyra första högarna ska du lägga sju kort.
  • Däremot ska det vara sex kort i den femte till åttonde högen.

Så spelar du Patiens Kungen

Nu kan du börja lägga patiens Kungen. Flytta runt korten så att de ligger från ess till kung i högarna. Tänk på att korten dessutom måste ligga vartannat svart och vartannat rött.

Du kan också mellanlagra fyra kort i rutorna uppe till vänster om spelplanen. Där kan du till exempel lägga kort som du upplever är i vägen för dig.

När du får till en hel svit ska du flytta den till en av svithögarna. Om du lyckas lägga alla sviter i spelet har du vunnit och fått ut patiensen.

Kungen patiens

Kungen patiens tips

För att lyckas lösa den här patiensen Kungen rekommenderar vi att du försöker planera några drag framåt.

Det här är oftast omöjligt i patienser, men eftersom alla kort är öppna i det här spelet går det alldeles utmärkt.

Skapa en egen strategi och spela sedan efter den. Flytta alltså inte kort på måfå, bara för att det går, utan tänk efter först.

Tänk också på att det är bra att försöka få loss de låga korten i början av spelet. Annars kan det bli svårt att få ut patiensen.

Spel som liknar Patiens kungen

Om du gillar Kungen patiens skulle du säkert även gilla Harpan. Det är en patiens där du ska lägga fyra stegar som går från ess till kung. Målet är att bara få fyra ess kvar på spelplanen. Du behöver bara ha en vanlig kortlek på 52 kort för att kunna spela den här patiensen. Om du inte har det finns spelet även som gratis spel online.

Du som söker ett mer utmanande patiensspel kan också testa Spindelharpan. Det är ett spel som påminner mycket om Harpan, men i det spelet använder du i stället minst två kortlekar. Även det här spelet går att spela online hos oss.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.