Kubb – Spelguide och tips

Kubb är det perfekta sommarspelet. Det är ett sällskapsspel med enkla regler som sker utomhus. Vanligtvis är spelsetet i trä. Ni spelar i lag eller en mot en. Spelet går ut på att fälla alla motståndarnas käglor och sedan kungen. Båda lagen har speciella kastpinnar som ni ska kasta på motståndarnas käglor för att försöka fälla dem. Läs vidare för att lära dig spela.

Kubbspel – en översikt

Kubb

Vi börjar med en tabell med snabbfakta om barnspelet Kubb:

Spelkategori Utomhusspel/Kägelspel/Barnspel
Antal spelare 2–12 spelare
Speltid Cirka 30 minuter
Åldersrekommendation Från 5 år
Du behöver Ett spel-set
Svårighetsgrad Enkelt

Kubb regler

  • Kubbspel går ut på att fälla alla motståndarnas pjäser och sedan kungen. Kungen är den större pjäsen med kungakrona som ska stå mitt på spelplanen under spelet.
  • För att spela det här spelet behöver du ett speciellt spel-set. Om du inte har ett sådant kan du köpa ett på Spelexperten.
  • Helikopterkast, där du vinklar kastpinnen i sidled för att få en större träffyta, är förbjudna. Ni får endast kasta underhandskast i det här spelet.
  • Skulle du råka fälla kungen innan du har fällt alla motståndarens käglor så förlorar du spelet.
  • När du har fällt en av motståndarnas pjäser ska motståndarna kasta in käglan på din planhalva.
  • En kägla som lutar mot en annan är fälld, enligt reglerna.
  • Ni måste alltid fälla fältkubbar innan ni kastar mot de vanliga käglorna.

Kubb

Så spelar du Kubb

Börja med att dela upp er i lag om ni är fler än två som ska spela.

Därefter ska ni mäta upp en spelplan på cirka åtta gånger fem meter. Ställ kungen i mitten av planen.

Ställ sedan upp era spelpjäser, det vill säga kubbarna, på en rak linje på varsin sida av planen.

Nästa steg blir att avgöra vilket lag som ska börja. Det kan ni till exempel göra genom en omgång Sten sax eller påse. Ytterligare ett alternativ är att en från varje lag kastar varsin pinne mot kungen och den som kommer närmast får börja spelet. Laget som ska börja tar kastpinnarna och börjar.

Under spelet turas lagen sedan om att kasta pinnar mot motståndarnas käglor. Notera dock att ni bara får kasta underhandskast, vilket gör det svårare att träffa målet.

När ett lag har gjort slut på sina kastpinnar är det nästa lags tur att kasta.

Om ni fäller en kägla kastar motståndarlaget tillbaka den på er planhalva. Käglan har då blivit en så kallad fältkubb. Ställ upp den och fortsätt spelet.

Det lag som har fältkubbar på sin planhalva måste fälla dem innan de kan fortsätta mot de vanliga käglorna. Skulle du eller ditt lag inte lyckas fälla alla fältkubbar under en omgång får ni gå och kasta från en linje ut från fältkubben.

När du eller ditt lag har fällt alla av motståndarnas kubbar ska du försöka fälla kungen. Om du lyckas med allt det har du vunnit spelet.

Kubb

Olika varianter av Kubbspel

Kubb finns inte som spel online, men det finns några andra varianter av spelet. Till exempel finns finsk kubb eller Mölkky. Det är ett kägelspel där ni får poäng när ni fäller kubbar. Laget som först kommer upp till 50 poäng vinner matchen. Spelet har enkla regler och passar hela familjen. En omgång Mölkky tar ungefär 30 minuter. När ni ska spela ställer ni alla käglorna tätt ihop i en bestämd ordning, baserat på deras nummer. Sedan turas ni om med att försöka fälla dem.

Finsk Kubb finns också i en mindre variant, som är anpassad för spel inomhus.

Spel som liknar Kubb

Du som gillar det här spelet skulle säkert också gilla Yatzy. Det är ett tärningsspel för två spelare eller fler. Spelet har enkla regler, men det kan ändå vara svårt att lyckas. Du ska nämligen slå fem tärningar och försöka få fram olika kombinationer med dem. Det kan till exempel handla om att samla på sig så många ettor eller sexor som möjligt. Chans, Yatzy och kåk är några andra av kombinationerna i det här spelet.

Laura Jensson
Written By

Laura Jansson

Laura är en erfaren skribent med ett djupt intresse för kort- och tv-spel. Hon har lång erfarenhet av att producera olika typer av texter och har bland annat studerat litteraturvetenskap och svenska. Hon har även arbetat som förlagsredaktör i flera år, innan hon bestämde sig för att det var dags att satsa på sitt största intresse; spel. Nu skriver Laura guider och annat innehåll till Bästaspel. Förutom spelintresset tycker hon om att mysa med sin katt Maja.