Så spelar du Monopol

Monopol är en riktig klassiker när det kommer till sällskapsspel. Det passar 2–6 spelare och går ut på att köpa och hyra ut fastigheter och tjäna pengar. Den av er som lyckas bäst vinner matchen. Spelet har funnits sedan 1930 och är idag ett av de populäraste brädspelen någonsin. Du kan testa att spela Monopol gratis här på vår hemsida.

Spela Monopol gratis online

Som vi nämnde finns Monopol även som gratis spel online. Det är ett perfekt alternativ för dig som vill spela men inte har någon att spela mot. Dessutom kan det passa dig som inte har tillgång till ett bräde. Vill du testa att spela Monopol som onlinespel? I så fall kan du göra det här hos oss.

Monopol i korthet

Låt oss börja med en tabell som ger dig en överblick av Monopol:

Spelkategori Brädspel
Speltid Cirka 40 minuter
Du behöver Ett set med bräde, pjäser, två tärningar och kort
Svårighetsgrad Enkelt
Åldersrekommendation 8+
Antal spelare 2-6

Monopol spel mål

Målet med spelet är att bygga upp en fastighetsportfölj och samla in så mycket hyra som möjligt från andra spelare.

Den sista spelaren som fortfarande har pengar kvar vinner spelet.

Monopol

Monopol spel regler

När ni spelar det här brädspelet finns det dock en del regler som ni måste följa.

 • En av er behöver vara bankir under spelets gång. Det är bankiren som sköter om banken och alla pengar i spelet.
 • Spelarna kastar spelets tärningar för att flytta sina pjäser runt på spelplanen och landar på olika rutor som representerar fastigheter, järnvägsstationer och allmänningar.
 • När du landar på en fastighetsruta kan du välja att köpa fastigheten om inte redan någon annan spelare äger den. Om du äger alla fastigheter med samma färg kan du bygga hus och hotell på dessa fastigheter och ta ut högre hyra från andra spelare som landar på dessa rutor.
 • Om du inte har tillräckligt med pengar för att betala hyra kan du bli tvungen att sälja dina fastigheter för att få ihop pengar.
 • Spelet innehåller också chans- och allmänning-kort som kan ge dig extra pengar, göra att du hamnar i fängelse eller flytta dig framåt eller bakåt på spelplanen. Om du hamnar på allmänning eller chans-rutor så ska du ta upp ett sådant kort. Sedan måste du göra det som står på kortet.
 • En spelare som landar på fängelse-rutan ka betala borgen för att slippa ut därifrån. Du får också komma ut om du har ett komma ut ur fängelset-kort som du kan använda dig av. Ytterligare ett sätt att komma ut ur fängelset är att slå tärningarna och få två likadana, till exempel två treor.
 • Monopol spel fortsätter tills en spelare går i konkurs och förlorar alla sina pengar, eller tills en spelare blir den enda kvar med pengar och vinner spelet.
 • Det finns dessutom en regel som gör att du får slå igen om du får likadana tärningar, exempelvis två tvåor. Då får du alltså ytterligare en omgång.

Monopol

Hur mycket pengar ska man ha i Monopol?

I Monopol börjar alla spelare med 30 000 kr.

De pengarna ska dessutom vara uppdelade på olika sedlar, på ett bestämt sätt. Alla spelare ska ha följande sedlar:

 • 5 x 20-sedlar
 • 4 x 2 000-sedlar
 • 2 x 10 000-sedlar
 • 2 x 200-sedlar
 • 1 x 100-sedlar
 • 1 x 1000-sedlar
 • 1 x 400-sedlar

Så spelar du Monopol

Det här brädspelet är enkelt att spela. Vi ska gå igenom hur spelet går till. Först behöver du och dina motspelare emellertid genomföra några förberedelser.

Förberedelser

 1. Börja med att ta fram din Monopol spelplan och lägga fram korten.
 2. Välj sedan vilka spelpjäser ni vill ha. I originalupplagan av spelet brukar pjäserna bland annat bestå av ett strykjärn, en hatt och en hund.
 3. Utse därefter en bankir. Du som blir bankir ska dela ut startkapitalet till spelarna. Alla spelare ska nämligen börja med 30 000 kr.
 4. Kasta sedan tärningarna en gång var. Den spelare som får högst totalt antal prickar på tärningarna börjar.

Spelet börjar

Du slår tärningarna och flyttar din pjäs det antal steg som tärningarna visar. Om du hamnar på en ruta som ingen äger kan du köpa den om du vill. Senare kan du också köpa hus eller hotell på platsen. Skulle du däremot hamna på en allmänning eller en chans-ruta så måste du ta upp ett allmännings- eller chans-kort och göra det som står på kortet. Om du hamnar på en ruta som en annan spelare har köpt måste du betala hyra till den spelaren. Turen går sedan till nästa spelare.

Monopol junior

Letar du efter en lite enklare variant som du kan spela med barn? Då kan du testa Monopol junior. En skillnad mot originalet är till exempel att det finns Nöjesrutor med nöjesfält i Junior-varianten. Om du hamnar på en sådan ruta så måste du köpa nöjesfältet eller betala inträde om någon annan redan äger tomten.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.

FAQ – Vanliga frågor och svar om Monopol

Vad är Monopol?

Det är ett brädspel där ni ska köpa och säljer fastigheter, bygger hus och hotell, och samlar in hyra från andra spelare. Den som gör att de andra spelarna hamnar i konkurs vinner.

Hur många kan spela Monopol?

Ni kan vara 2–6 spelare.

Hur lång tid tar det att spela Monopol?

Speltiden för Monopol varierar, bland annat beroende på hur många som spelar. Ett parti kan ta allt från 40 minuter till flera timmar.

Vad händer om jag går i konkurs i Monopol?

Om du går i konkurs åker du ut ur spelet och får inte vara med längre. Dina pengar går till spelaren du var skyldig pengar. 

Kan jag spela Monopol online?

Ja, det finns en mängd olika versioner av spelet som du kan online, inklusive appar och webbplatser som erbjuder virtuella versioner av spelet. Du kan bland annat testa spelet gratis här hos oss.

Finns det olika versioner av Monopol?

Ja, det finns många olika versioner av spelet, till exempel specialutgåvor med teman som Star Wars, Disney, och många andra. Det finns även en variant för yngre spelare som heter Monopol Junior.

Vad är fri parkering?

Det här är en ruta i spelet. Vad som händer när du hamnar på den beror på vad ni har kommit överens om innan ni börjar spelet. Normalt händer ingenting. Vissa kan dock spela med regeln att spelaren som hamnar på rutan får alla böter och skatten som alla betalat in under spelts gång.