Svälta räv - Spelguide och tips

Svälta räv eller War som spelet heter på engelska är både enkelt och roligt. Det är säkert därför det är så populärt. Spelet går ut på att vinna alla kort i leken. Det gör du genom att få det högsta kortet i en gemensam färg. Spelet finns tyvärr inte som onlinespel. I den här texten får du lära dig spela Svälta räv.

Svälta räv kortspel – en översikt

Här får du lite snabbfakta om Svälta räv:

Spelkategori Barnspel/Kortspel
Antal spelare 2–4
Speltid Cirka 20 minuter
Åldersrekommendation Från 6 år
Du behöver En vanlig kortlek på 52 kort
Svårighetsgrad Enkelt

Svälta räv kortspel regler

Svälta räv är ett kortspel med enkla regler, vilket gör att vi klassar det som ett barnspel.

Spelet går ut på att vinna stick. När du vinner ett stick får du ta upp alla spel i spelhögen.

Du vinner ett stick genom att lägga kortet med högst valör i en viss färg (knekt, klöver, hjärter eller spader). Ni lägger kort tills två av er får upp kort med samma färg i följd. Den av er som lagt det högsta kortet i den färgen vinner sticket. Du som vunnit får ta upp alla kort i spelhögen.

Ni som spelar får titta på era kort, inte ens era egna. De ska ligga i en hög med symbolsidan nedåt. När du ska lägga ett kort vänder du helt enkelt upp det översta i högen.

Den av er som lyckas vinna alla kort vinner också spelet.

Spelet sker med en vanlig kortlek på 52 kort. Under spelet kommer ni att använda alla lekens kort.

Svälta räv

Så spelar du Svälta räv

  • Börja med att dela ut alla kort i leken. Alla spelare bör ha lika många kort. Om ni är tre som ska spela kan ni lägga undan ett kort så att alla får exakt lika många. Dela ut korten med symbolsidan nedåt.
  • Därefter ska alla spelare vända upp det översta kortet i sin hög, en spelare i taget.
  • När två spelare får upp kort i samma färg vinner den lagt högst kort.
  • Den som vinner får därefter ta upp alla kort som den andra spelaren lagt ut.
  • Fortsätt på samma sätt tills en av er har alla kort.
  • Svälta räv finns tyvärr inte som gratis onlinespel.

Taktik och tips?

Du frågar dig kanske om det finns några tips vi kan ge dig som hjälper dig vinna i det här spelet. Tyvärr måste vi svara att det här spelet helt bygger på slumpen. Därför går det inte att ha någon taktik för att öka sina vinstchanser. Det finns gott om andra kortspel där din skicklighet spelar in, men här får du i stället hålla tummarna och hoppas på tur.

Svälta räv

Spel som liknar Svälta räv

Om du gillar det här spelet skulle du säkert även gilla Yatzy. Det är ett tärningsspel med enkla regler som även passar barn. Under spelet ska ni slå fem tärningar och försöka få ihop olika kombinationer. Den av er som får flest poäng vinner spelet.

Vi kan också rekommendera Fia Med Knuff. I det spelet gäller det att flytta fyra pjäser runt ett spelbräde och in i ett målområde. Ni slår en tärning för att avgöra hur långt ni får gå. Om en motståndare hamnar på samma ruta som en av dina pjäser så knuffar den bort din pjäs. Då måste du börja om från början igen.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.