Codenames - Spelguide

Codenames är ett klurigt brädspel. Två lag spelar mot varandra och tävlar om att komma på kodord fortast. Till er hjälp har ni en ledare eller Codemaster som kommer med ledtrådar. Du och din lagkamrat måste dock vara försiktiga så att ni inte ger motståndarna ledtrådar eller väljer lönnmördaren. Spelet passar bra till stora sällskap men det finns också en version för två spelare.

Codenames – en översikt

Codenames är ett brädspel som passar mellan 2–8 spelare. Antalet spelare beror på vilken variant av spelet ni spelar. I originalet ska ni spela i lag om minst två, som består av en ledare och ett valfritt antal fältagenter. Alltså är det tänkt att ni ska vara minst fyra spelare. Codenames duet är en variant som är speciellt anpassad för två spelare. Det går emellertid även att anpassa spelet i originalupplagan så att det fungerar för bara två spelare.

Det är företaget Czech Games Edition som har skapat det här spelet. De har nått stor framgång med det här spelet. Det har nämligen vunnit flera priser, bland annat för årets spel, bästa partyspel och bästa familjespel.

Spelkategori Brädspel/Sällskapsspel
Antal spelare 2–8
Speltid Cirka 15 minuter
Åldersrekommendation Från 14 år
Du behöver Ett spel-set
Svårighetsgrad Medel
Tillverkare Czech Games Edition

Den här videon ger dig också en introduktion till spelet:

Codenames spel regler

 • För att spela det här brädspelet behöver ni ett spelset. Det består av agentkort, nyckelkort, kort på civila och ett lönnmördarkort.
 • När du spelar Codenames kan du antingen spela som fältagent. Då ska du försöka gissa vilka agenter som gömmer sig bakom de olika kodorden.
 • Annars kan du spela som mästarspion. I så fall har du facit, det vill säga nyckelkortet, som säger var alla agenter är. Din uppgift är att leda dina lagkamrater till att gissa rätt genom att ge dem ledtrådar.
 • Lagen turas om med att gissa. Om ni gissar rätt får ni fortsätta. Annars går turen över till det andra laget.
 • Om ett lag råkar vända upp lönnmördaren förlorar dem direkt.
 • Laget som börjar har nio agenter på spelplanen, och motståndarlaget har åtta.
 • Målet är att hitta alla sina agenter innan det andra laget gör det.

Codenames

Så spelar du Codenames

Här kommer jag att beskriva hur spelet går till. Innan ni kan börja spela behöver ni göra några förberedelser. Oroa er inte. Det är bara att följa några enkla steg.

Förberedelser

Börja med att dela in er i två lag och utse er ledare. Ledaren eller mästarspionen ska sätta sig så att hen sitter mitt emot sitt lags fältagenter.

Blanda sedan korten.

Lägg därefter ut 25 kort med kodord i fem rader och fem kolumner.

Mästarspionerna ska sedan välja varsitt nyckelkort som de sätter fast i en hållare. Det ska sitta så att fältagenterna inte kan se kortet.

Dela på agentkorten så att det röda laget får de röda agentkorten närmast sig och de blå framför ledaren i det blå laget. Lägg korten för lönnmördaren och de oskyldiga åskådarna mellan er. Det ska också finnas med en dubbelagent i spelet. Den agenten tillhör alltid laget som börjar.

På sidan av nyckelkortet lyser det lampor med färgen på laget som ska börja spelet.

Codenames – Spelets gång

 1. Spionmästarna ger ledtrådar för att hjälpa sina lagkamrater att gissa rätt agenter. En ledtråd kan vara ett ord och sedan en siffra. Siffran är till för att visa hur många kort ledtråden gäller på.
 2. Fältagenterna diskuterar sedan och försöker gissa vilka ord som är deras agenter baserat på ledtråden.
 3. När ett lag har bestämt sina gissningar, rör en fältagent vid kortet. Om gissningen är rätt kommer fältagenten att lägga ett agentkort i lagets färg över kodkortet. Gissar ni fel kommer mästarspionen att avslöja vad som fanns där. Skulle det ha varit lönnmördaren förlorar laget och matchen är över. Om det var motståndarlagets agent så lägger mästarspionen ett av motståndarlagets agentkort där. Det kan också vara en oskyldig åskådare.
 4. När ett lag har gissat rätt får de gissa igen. Annars går turen över till det andra laget.
 5. Det lag som först får fram alla sina agenter på spelplanen vinner matchen.

Codenames

Codenames strategi

När du spelar det här brädspelet behöver du använda dig av olika strategier för att vinna. Eller i alla fall öka sina chanser att göra det.

Här är några strategier som kan vara användbara:

Förstå Ditt Lag

För att ge effektiva ledtrådar i Codenames måste du förstå ditt lags tankesätt och associationer. Vad tänker de på när de hör vissa ord? En ledtråd som fungerar för ett lag kanske inte är lika effektivt för ett annat.

Flera kodord per ledtråd

Försök hitta sätt att koppla ihop flera ord med en enda ledtråd. Det kan leda till att ditt lag får fram flera av sina agenter fortare.

Undvik dubbelmeningar

Ledtrådar med dubbla betydelser eller ordspel kan ibland vara förvirrande. Var försiktig med sådana ledtrådar, eftersom de kan leda till missförstånd och felaktiga gissningar.

Använd farliga kort i Codenames

Du kan också försöka använda farliga kort i dina ledtrådar för att varna dem och undvika att ditt lag gissar fel.

Kommunicera med ditt lag

Öppen kommunikation är nyckeln. Diskutera ledtrådar, och om du är osäker, fråga ditt lag innan du gissar.

Analysera motståndarnas ledtrådar

Lyssna även noga på fiendens ledtrådar för att lära dig mer om deras agenter och undvika att välja deras kort.

Codenames

Codenames duet och andra varianter på spelet

Det finns flera andra varianter av spelet med olika teman. Vissa utgåvor är dessutom anpassade för ett annat antal spelare.

Här är några exempel:

 • Pictures
 • Codenames Duet
 • XXL
 • Disney
 • Harry Potter
 • Marvel
 • Onlinespel

Pictures

I stället för ord kretsar den här utgåvan av spelet kring bilder. Spelarna ger ledtrådar baserade på bilderna. Den här utgåvan passar spelare från åtta år. Spelet har annorlunda regler mot originalet. Här gäller det att få så många poäng som möjligt. Under spelet ska ni försöka återskapa olika bilder, men med begränsade medel som ett snöre och några träbitar. Du får poäng om du lyckas gissa en motspelares bild. Det här spelet passar 3–5 spelare.

Codenames Duet

En utgåva som är anpassad för två eller fler spelare. Ni har varandras facit och ger ledtrådar till varandra om den andres agenter. Snarare än att tävla mot varandra så samarbetar ni för att komma bort från ett gäng lönnmördare i tid. Det här spelet har en rekommenderad åldersgräns på från elva år.

XXL

En större version av spelet. XXL kommer med en större spelplan och större kort. Den här utgåvan är bra för större grupper eller om det är någon i gruppen med nedsatt syn.

Disney familjeutgåva

En version av spelet med Disney-tema. Här gäller det att hitta karaktärer ur Disney- och Pixar-filmer i stället för agenter. Spelet är dessutom anpassat för spel i familjer, då det är enklare än originalet. Det här spelet passar 2–8 spelare från 8 år.

Harry Potter

En Harry Potter-tema version av spelet där spelarna försöka hitta medlemmar ur Fenixorden. Se dock upp för Voldemort och hans anhängare. Det här spelet passar spelare från elva år. Spelet passar från två spelare.

Marvel

En version med Marvel Comics-tema där spelarna ska gissa och hitta olika Marvel-karaktärer.

Onlinespel

Codenames finns också som onlinespel. Det är en digital version av det populära sällskapsspelet. Den här versionen tillåter spelare att njuta av spelet över internet med vänner eller slumpmässiga spelare från hela världen.

Codenames

Codenames – passar inte alla familjer

Som jag nämnde i inledningen så har det här brädspelet vunnit många priser. Bland annat har det vunnit ett pris som utsåg det till årets familjespel 2015. Min personliga åsikt är dock att det här inte är ett spel som passar att spela i familjen. Det passar i alla fall inte alla familjer.

Enligt mig är ett familjespel ett spel där flera olika generationer kan spela tillsammans och ha kul. Jag anser inte att Codenames uppfyller det kriteriet, eftersom det är för komplicerat för många barn. Det verkar de själva också inse, eftersom spelet har en åldersgräns på från 14 år.

Om du letar efter ett spel att spela med familjen kan jag i stället rekommendera Jakten på den försvunna diamanten eller Ticket to ride. Alternativt kan du välja en av de enklare varianterna av Codenames, som Pictures eller Disney familjeutgåva.

Däremot är Codenames duet och originalupplagan utmärkta sällskapsspel. Bjud hem en grupp vuxna vänner, och köp lite snacks att tugga på under tiden. Då kan du se fram emot en rolig kväll.

Köp ett Codenames i julklapp 2023

Branschorganisationen Svensk Handel har utsett sällskapsspelet till årets julklapp 2023. Det börjar bli kort om tid för att beställa online, men om du har en bra spelbutik i närheten kan jag rekommendera Codenames. Till skillnad från en del andra brädspel har det här många olika nyanser. Det gör att du inte tröttnar på det i första taget.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.