Sänka Skepp & Battleship Online - Spelguide & Tips

Sänka Skepp eller Battleship är ett enkelt och roligt spel som passar människor i alla åldrar. Målet med spelet är att skickligt placera dina egna fartyg på ett spelbräde och sedan gissa var motståndarens fartyg är belägna för att sänka dem. Försök att sänka motståndarens fartyg med så få gissningar som möjligt. Spelet kräver strategiskt tänkande, logik och en gnutta tur. Testa spelet gratis hos oss.

Spela Sänka Skepp / Battleship Online

Spelet har också anpassats till olika plattformar, inklusive spel online och mobilappar, vilket gör det lättillgängligt. Du kan testa spelet gratis online här hos oss. Sänka skepp online är nämligen ett perfekt alternativ för dig som kanske inte har någon att spela med offline. Det kan också vara ett bra alternativ om du helt enkelt inte har någon Battleship spelplan.

Sänkaskepp – en översikt

Spelkategori Brädspel/Strategispel
Speltid Cirka 20 minuter
Åldersrekommendation Från 5 år
Svårighet Enkelt
Du behöver En spelplan med pluppar och plastbrickor
Antal spelare 2 spelare

Här har du dessutom en video som ger dig en översikt av hur brädspelet går till:

Sänka skepp – förberedelser

Börja med att ta fram spelplanen och sätta den mitt emellan dig och din motspelare. Sätt upp dina fartyg på den nedre av dina två spelplaner. Din motståndare sätter upp sina fartyg på samma sätt, men på andra sida så att ingen av er kan se den andres spelplan.

Dessutom har ni ytterligare ett rutnät där ni kan markera dina egna eller motståndarens gissningar. Det kommer till nytta senare, under spelets gång.

Varje spelare i Sänka Skepp har fem fartyg av olika storlekar. Försök att placera ut dina fartyg på ett sådant sätt att din motståndare inte ska kunna gissa var de befinner sig.

Sänka skepp

Så spelar du Sänkaskepp

Därefter börjar spelet. Spelplanen är markerad med bokstäver och siffror. Bokstäverna är mellan A och J och siffrorna mellan 1 och 10. Nu när spelet börjar ska ni båda försöka sänka varandras skepp.

  • En av er börjar med att säga en ruta, till exempel A-1.
  • Den andra spelaren måste sedan svara uppriktigt om han eller hon har ett skepp där. Hon eller han ska svara ”träff” om motspelaren träffade ett skepp, annars ska hon eller han säga ”bom”.
  • Markera därefter resultatet på rutnätet bredvid din spelplan.
  • Turen går sedan över till nästa spelare, som ska gissa var den andre har sina skepp.
  • Den som lyckas sänka alla motståndarens skepp först vinner spelet.

Sänka skepp

Spel som liknar Battleship online

Sänka skepp online är ett enkelt spel som även passar yngre spelare.

Detsamma gäller Fia med Knuff, som går ut på att flytta runt pjäser på en spelplan med hjälp av tärningar. Den som först får alla sina fyra pjäser i mål vinner. Kalaha är ett annat taktiskt spel för två spelare. I det spelet gäller det att flytta stenar eller kulor runt en spelpjäs med gropar. Både Kalaha och Fia med knuff går att spela gratis på internet. Du kan läsa mer om spelen i våra artiklar om dem.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.