Skorpionen Patiens – Spelguide och Tips

I Skorpionen patiens ska du ordna korten i fyra stegar eller sviter. De här stegarna ska gå från kung till ess. Stegarna måste dessutom följa färg. Det här är en patiens som har enkla regler men som är klurig att lösa. Här i artikeln hittar du en gratis version av spelet. I den här artikeln får du lära dig att spela Skorpionen.

Spela Skorpionen patiens gratis online

Skorpionen patiens eller Scorpion solitaire finns också som gratis onlinespel. Du kan till exempel testa spelet som vi länkar till i den här artikeln. Det är gratis att spela och du behöver inte registrera dig någonstans.

Skorpionen – en översikt

Vi börjar med en översikt av kortspelet och en videoguide.

Spelkategori Kortspel/Patiens
Antal spelare 1
Kortlek En vanlig kortlek på 52 kort
Speltid Ca 15 minuter
Svårighetsgrad Medel
Åldersrekommendation 8+

I den här videon får du lära dig spelet:

Skorpionen patiens regler

Det här spelet sker med en vanlig kortlek på 52 kort.

Skorpionen har fått sitt namn av spelplanen som liknar en skorpion. Den består av sju rader. Alla raderna innehåller sju kort var, men hur många kort som är öppna varierar. I de första fyra raderna av kort ska de tre översta korten vara dolda. Resten av korten ska däremot vara öppna, det vill säga uppåtvända så att du kan se symbolsidan. I rad fem till sju ska alla kort vara öppna. Korten ska ligga i rader där korten ligger ovanpå varandra, men där du ändå kan se alla symboler.

Spelet går ut på att lägga korten i fyra sviter eller stegar. Alla stegarna ska börja med en kung och sluta med ett ess. Du ska bygga stegarna i fallande ordning. Ess är alltså kortet med lägst värde i det här spelet.

Under spelet kan du flytta enskilda kort eller hela rader av kort. Det viktiga är att kortet som kommer i kontakt med den nya raden följer färg och har en lägre valör än det som redan ligger på spelplanen.

Du kan inte bygga vidare på ess.

Om det uppstår en tom ruta på spelplanen så får du bara lägga en kung där. Eller en sekvens av kort som börjar med en kort.

Skorpionen

Så spelar du Skorpionen patiens

  • Börja med att blanda kortleken.
  • Lägg sedan ut korten så att de bildar spelplanen. Den ska bestå av sju rader av kort med sju kort var. De första tre korten ska vara dolda i de fyra första raderna. Resten av korten ska vara öppna.
  • Korten som blir över lägger du i en hög vid sidan av spelplanen.
  • Börja flytta runt kort. Du kan både flytta individuella kort och hela rader av kort. När du flyttar korten måste du följa färg, det vill säga lägga kortet på ett kort med samma färg. Dessutom måste du hela tiden lägga korten så att de hamnar i en fallande ordning.
  • När du har byggt fyra stegar från kung till ess har du löst patiensen.

Varianter på Scorpion solitaire

Om du vill göra Skorpionen patiens lite enklare kan du spela med regeln att du får lägga vilket kort som helst i en tom ruta.

Ytterligare en regelvariant som gör spelet enklare är att ha fler öppna kort i spelet. Till exempel skulle du kunna lägga dolda kort på de tre första kolumnerna, men bara ha öppna kort i den fjärde. Det är också möjligt att vända upp fler kort, om du känner för det. Tänk dock på att det kan vara svårt att anpassa spelet på det här sättet om du spelar online.

Skorpionen

Spel som liknar Skorpionen

Dessutom finns det flera andra patienser som liknar Skorpionen patiens. Till exempel kan vi rekommendera Pyramiden patiens. Det är en enklare patiens som går ut på att para ihop kort. Klicka på två kort vars värde tillsammans blir 13. Då kommer korten att försvinna från pyramiden. Ditt mål är att få bort alla kort ur pyramiden. Den här patiensen går också att spela online. Du kan spela patiensen gratis i vår artikel om spelet.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.