The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Både recensenter och spelare har så gott som unisont gett The Legend of Zelda Breath of the Wild högsta betyg. Själv blev jag inte alls lika förtjust. Zelda är en lång spelserie, varav det här är det artonde spelet. Jag har spelat de flesta av titlarna i serien och följt utvecklingen, men nu blev jag så besviken att jag överväger att sluta göra det.

Zelda breath of the wild – Snabbfakta

Zelda är en av Nintendos mest älskade tv-spelsserier. Det första spelet kom redan 1986 till konsolen NES (Nintendo Entertainment System). Alla spelen i serien är rollspel. Såvitt jag vet får du alltid spela som pojken Link och ska försöka rädda prinsessan Zelda. Zelda Breath of the wild är spel nummer 18 i den här serien.

Förutom huvuduppdraget att besegra Calamity Ganon finns det många sidouppdrag. Huvudspelet tar ungefär 50 timmar att spela. Om du vill upptäcka och göra allt i spelet får du däremot räkna med uppåt 200 timmar.

Spelkategori Tv-spel/Rollspel
Antal spelare 1
Speltid Cirka 50 timmar
Åldersrekommendation Från 12 år
Du behöver Ett exemplar av spelet + en enhet att spela det på.
Svårighetsgrad Medel

Här är spelets trailer:

Historien i Zelda Breath of the wild

Huvudkaraktären i spelet är Link, som vaknar upp från en lång sömn för att upptäcka att kungariket Hyrule är i ruiner och att prinsessan Zelda har försvunnit. Snart får du veta att Calamity Ganon hotar världen och att det är din uppgift att stoppa honom. Du utforskar omgivningen och får under tiden reda på mer om berättelsen.

Invecklade kontroller i Nintendo Zelda Switch

I det här spelet ska du utforska omgivningarna. För att göra spelet realistisk har tillverkarna infört vissa begränsningar för Link. Han kan till exempel bara springa fort en liten stund, sedan blir han trött. Klättra klarar han också bara att göra en begränsad tid.

Zelda breath of the wild har dessutom ett vädersystem med föränderligt väder. Regn, snö och solsken påverkar inte bara miljön utan också spelupplevelsen. Om du ska ta dig till en kall plats måste du först skaffa varma kläder.

Att döda de monster du stöter på är också en del av spelet. Det kan emellertid vara lättare sagt än gjort. Link kan göra många olika rörelser. Till exempel kan han snurra runt i en cirkel och svinga svärdet på vägen runt. Han kan även skjuta pilbåge, ducka, hoppa i sidled och mycket mer. Personligen upplevde jag kontrollerna som krångliga. Speciellt när det uppstod en stridssituation och jag skulle försöka växla mellan olika vapen och samtidigt undvika fiendens attacker.

zelda breath of the wild

Ointressanta utmaningar i Nintendo Zelda Switch

Under spelet kommer du att stöta på mängder av gamla ”shrines” eller tempel. När du klarat ett tempel får du ett hjärta. Med andra ord kan du klara av mer skada innan du dör. Då kan du avancera i spelet och utmana svårare fiender.

Många av pusslen i templen går ut på att stoppa bollar i hål. Det var ofta samma mekaniker som återkom gång på gång. Jag önskade mig en större variation i de här utmaningarna.

Vapen som går sönder i Zelda breath of the Wild

Dessutom går vapnen sönder efter att du har använt dem en viss tid. Eftersom jag tyckte att kontrollerna var svåra sprang jag runt och övade på att slåss. Belöningen jag fick för det? Att mitt vapen föll sönder i mina händer. Då försökte jag i stället att vara försiktig och inte använda mina vapen förrän jag verkligen stötte på en fiende. Självfallet gick det då åt skogen i striden. Det här med att vapnen går sönder har jag inte sett många klaga över, men för mig var det en sak som verkligen irriterade mig.

Dessutom blev det svårare för mig att komma in i Zelda breath of the wild. Den här mekanismen drog nämligen upp svårighetsgraden avsevärt för mig. Jag kan tänka mig att många ovana spelare kommer att uppleva samma frustration.

Tanken är nog att det här ska skapa realism, precis som begränsningarna i Links rörelsemönster. Att ett svärd ska gå sönder av att jag svingar runt det lite i luften för att öva in kontrollerna tycker jag emellertid inte verkar särskilt realistisk.

zelda breath of the wild

Grafiken i Zelda breath of the wild

När det gäller grafiken kan jag emellertid sälla mig till hyllningskören. Grafiken i spelet är riktigt lyckad. Spelet använder en stiliserad, men samtidigt realistisk konststil. Den är nyskapande och nostalgisk på samma gång. Link och de andra människorna i spelet ser mer realistiska ut än i till exempel Windwaker, men det finns fortfarande något serieliknande över figurerna, särskilt monstren.

Spelet använder sig av en speciell teknik som gör att karaktärerna och miljöerna har markerade konturer och starka färger. Det ger spelet ett konstnärligt utseende som liknar en animerad film.

Karaktärsanimationerna och detaljerna i miljön är väldigt välgjorda. Från Links rörelser och hästens animationer till små detaljer som vajande gräs och växter, ger grafiken en känsla av liv och realism.

Den öppna världen och spelstrukturen i Zelda Breath of the wild

Breath of the wild har en omfattande öppen värld där spelaren kan se långt bort i horisonten. Det skapar en känsla av att befinna sig på en stor plats. Om du inte har lätt för att gå vilse, som jag, kan det säkert vara härligt.

Många spelare och recensenter har hyllat The Legend of Zelda: Breath of the Wild för dess öppna värld. Den skapar en frihet för dig att utforska och i viss utsträckning även spela i vilken ordning du vill. På ett sätt kan det emellertid vara en nackdel. Utan den linjära progressionen och vägledningen som brukar finnas i spel kan du hamna i situationer som är alldeles för svåra för tidigt.

Du kan till exempel redan från start bli stöta på och bli dödad av fiender som du behöver mer avancerade vapen för att besegra. Med andra ord skapar den öppna världen i Zelda breath of the wild en otroligt ojämn svårighetsnivå. Annars brukar det finnas en gradvis progression i spel, så att spelaren lättare kan hänga med. Om du är som jag och föredrar spel med en mindre, begripligare, värld kan jag rekommendera Dead Cells.

zelda breath of the wild

Mycket att göra i Nintendo Zelda Switch

Det här Zelda-spelet är sprängfyllt med saker att göra. Du kan till exempel samla ingredienser och sedan laga mat eller skapa elixir med dem. De här ingredienserna kan du hitta ute i skogen, till exempel äpplen från träd eller bär på buskar. Det kan även ramla bort saker från fiender eller vilda djur som du dödar. Maten ökar på din energi. Elixiren kan ge dig olika förmågor, som att du tillfälligt kan stå ut med extrem kyla eller skyddar dig mot eld.

Det finns dessutom en lång rad med sidouppdrag. Prata med personer och de kommer att ge dig ett uppdrag. Utför det och du får en belöning. Det kan till exempel handla om pengar eller korok-frön. I spelet finns det totalt 900 korok-frön gömda på olika platser.

Var kan jag köpa Zelda Breath of the wild?

Nintendo Zelda Switch går inte att spela gratis online. Alltså måste du köpa ett exemplar till en kompatibel enhet. Det här spelet går att spela på konsolerna Nintendo Switch och Wii U. Du kan välja mellan att ladda ner en digital utgåva på Nintendo eshop eller köpa ett fysiskt exemplar. Fysiska spel kan du bland annat hitta på Spelbutiken och Webhallen.

Priset varierar mellan de olika utgåvorna. Bäst pris just nu hittar du på Zelda breath of the wild prisjakt.

Sammanfattning och betyg av Zelda breath of the wild

Det här är ett rollspel där du spelar som Link. Ditt uppdrag är att rädda världen från den elaka Ganon. Trots den härliga grafiken är det här långt ifrån mitt favoritspel i den här spelserien. Kontrollerna upplevde jag som krångliga och en del av inslagen i spelet, som att vapnen gick sönder, den öppna fria världen och stamina-mätaren, störde jag mig mest bara på. Med det sagt finns här mycket av det som jag älskar från Zelda-spel, som kluriga utmaningar och intressanta karaktärer.

Därför ger jag det betyget 3/10.

zelda breath of the wild

Uppföljaren Tears of the Kingdom kom 2023

I maj 2023 kom sedan uppföljaren till Zelda Breath of the wild. Det är ett spel som heter Zelda: Tears of the Kingdom. Spelet sålde tio miljoner exemplar på bara tre dagar, vilket är försäljningsrekord för ett Zelda-spel. I uppföljaren har den öppna världen blivit ännu större. Nu kan du bland annat utforska världen mer på höjden, på svävande öar i himlen. En annan nyhet är Zonai-apparater. Det är olika saker som spelaren kan bygga och använda, till exempel en släde och en kanon.

I grunden går spelet emellertid ut på samma sak som de tidigare, det vill säga rädda prinsessan Zelda och världen från Ganon.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.