Canasta – Spelguide och tips

Canasta är ett rummyspel som är populärt över hela världen. Spelet är tänkt för fyra spelare som spelar i lag om två mot varandra, men det kan går också att vara två, tre eller sex spelare. I spelet ska du bygga kortkombinationer och samla på dig värdefulla kort. Den första spelaren eller laget som kommer upp i 5000 poäng vinner spelar.

Canasta – en översikt

I den här tabellen får du en översikt av Canasta för nybörjare:

Spelkategori Kortspel/Rummy/Stick
Antal spelare 2–6
Speltid 60 minuter
Du behöver Två kortlekar
Åldersrekommendation Från 12 år
Svårighetsgrad Medel

Här är dessutom en video som hjälper dig att förstå spelet:

Canasta för nybörjare regler

Här är en översikt över reglerna:

 • Spelet är för mellan 2–6 spelare. Normalt är spelet för fyra spelare, där ni spelar i par mot varandra.
 • Ni ska spela med två standardkortlekar. Jokrarna ska också vara med.
 • Målet med spelet är att samla poäng genom att bilda särskilda kombinationer av kort, främst canastas. Det är en kombination av sju eller fler kort av samma värde, till exempel sju sjuor.
 • I spelet finns det vilda kort. Det är kort som kan bli vad du vill under spelet. I det här kortspelet är det tvåor och jokrar som är vilda.
 • När någon lägger ett vilt kort i spelhögen blir högen låst. Det innebär att ni inte ska fortsätta spela med den högen. För att få ta upp den högen behöver en spelare ha två kort av samma valör som det som ligger överst i den låsta högen.
 • I spelet ska du mäla, det vill säga spela ut tre kort av samma valör för att få poäng. Notera dock att du behöver ha en öppning för att få mäla. En öppning är ett visst antal poäng.
 • Varje spelare får elva kort var.
 • Spelet fortsätter tills en spelare eller ett lag nått en förutbestämd poänggräns, vanligtvis 5 000 poäng. När spelet är över räknar ni ihop poängen i varje spelares eller lags kombinationer. Vinnaren är det lag eller den spelare som har högst poäng.

Canasta

Canasta förberedelser

 1. Börja med att blanda kortlekarna som ni ska använda. För att spela det här kortspelet behöver du två standardkortlekar, det vill säga totalt 108 kort. Jokrarna ska också vara med. Se även till att kortleken är komplett och i gott skick.
 2. Om ni spelar i lag, bestäm vilka av er som ska samarbeta. Det kan vara slumpmässigt eller överenskommet på förhand.
 3. Bestäm därefter en poänggräns som ni ska spela till. Det är vanligt att använda 5 000 poäng, men det kan variera beroende på spelarens preferens. Kom överens om poänggränsen innan spelet börjar.
 4. Ta dessutom fram papper och penna så att ni kan hålla koll på poängen.
 5. Se även till att alla spelare är bekanta med reglerna. Om någon är nybörjare kan det vara bra att ha en kort genomgång av reglerna innan spelet börjar.

En spelomgång Canasta för nybörjare

När alla förberedelser är klara är det dags att börja spela. Då gör ni så här:

 • Börja med att dela ut kort. Varje spelare ska ha elva kort var.
 • Korten som blir över ska du lägga i en hög på bordet.
 • Kom därefter överens om vem av er som ska börja spelet. Ni kan till exempel köra en omgång sten sax eller påse eller dra lott. Ni kan också spela med regeln att det är spelaren som sitter till vänster om givaren som börjar.
 • Spelet börjar sedan med att den första spelaren drar ett kort från högen, spela ut kort (mäla) eller lägga kort på högen (saka).
 • Turen går sedan vidare till nästa spelare, som har samma alternativ.
 • Efter att alla har gjort ett drag räknar ni ut era poäng.
 • Efter poängräkningen börjar en ny spelomgång med en ny utdelning av kort.

Canasta

Räkna poäng i Canasta för nybörjare

Poängen i det här kortspelet:

Kort Poäng
Svart 3:a 5 poäng
4–7 5 poäng
8 till Kung 10 poäng
2 och Ess 20 poäng
Jokrar 50 poäng
Röd 3:a 100 poäng
Röd Canasta (inga vilda kort) 500 poäng
Svart Canasta (med vilda kort) 300 poäng
Avsluta spelet 100 poäng

Samba Canasta – en variant

Kortspelet Samba är ett annat rummyspel, som är en vidareutveckling av spelet Canasta.

I Samba ska du också samla kortkombinationer för att få poäng. Du får bilda kombinationer med kort som har samma valör och kort som är i sekvens. Det går också att blanda färger i det här spelet. Samba sker med tre kortlekar och sex jokrar. Varje spelare har 15 kort på hand under spelets gång.

Samba Canastas bästa kortkombination heter Samba och består av sju kort i sekvens.

Så vinner du i Canasta

För att vinna spelet måste du eller ditt lag uppnå den förutbestämda poänggränsen för att avsluta spelet. Vanligtvis är poänggränsen satt till 5 000 poäng, men det kan variera beroende på vad ni kommer överens om. Dessutom måste du ha fått en eller två Canasta under spelets gång, även det beroende på vad ni bestämt innan ni börjat spela.

Canasta

Spel som liknar Canasta

Om du gillar Canasta kommer du säkert även att tycka om Chicago kortspel. I det kortspelet ska du försöka få den bästa kortkombinationen. De ger dig nämligen poäng och den som först får 52 poäng vinner spelet.

Skulle du vilja testa att spela ett kortspel på egen hand kan du testa den populära patiensen Harpan. Allt du behöver för att kunna spela den patiensen är en vanlig kortlek på 52 kort. Spelet går ut på att ordna korten i stegar, så att dem ligger i stigande ordning från ess till kung. Om du får ut patiensen kommer det till slut bara att finnas fyra ess kvar på spelplanen. Harpan finns som gratis onlinespel.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.