Patiens Golf

Golf patiens, eller One Foundation, är en patiens som går ut på att få så poäng som möjligt, precis som i Golf. En spelomgång består av nio givar eller hål. Spelet sker med en vanlig kortlek på 52 kort. Här kan du testa spelet gratis. Dessutom beskriver vi hur spelet går till.

Spela Patiens Golf gratis online

Här ovanför kan du testa att spela gratis. Fungerar inte spelet? Då kan du behöva inaktivera din Adblocker. Ladda sedan om sidan och testa igen.

Så spelar du Golf patiens

Patiens Golf går som sagt att spela online. Det går också enkelt att spela med en vanlig kortlek. Om du ska spela patiensen online kan du hoppa över förberedelse-delen här nedanför.

Förberedelser – Patiens Golf

Om du ska spela Golf solitaire analogt med vanliga kort behöver du göra några förberedelser innan du kan börja spela.

 1. Börja med att plocka fram kortleken du ska använda.
 2. Ta sedan bort eventuella jokrar ur leken. De ingår inte i det här kortspelet.
 3. Därefter ska du blanda kortleken.
 4. Lägg sedan ut kort i sju kolumner. Varje kolumn ska bestå av fem kort var. Korten ska ligga uppåtvända, så att du kan se symbolsidan.
 5. Lägg korten som blir över i en hög. Det blir spelets talong.
 6. Vänd upp det översta kortet i talongen.

Patiens golf

Patiens Golf – Spelets gång

Nu är det bara att börja spela Golf patiens. Det gör du genom att matcha kortet du vända upp från talongen med ett av korten på spelplanen.

Matcha ihop kort med ett steg lägre eller högre värde. Till exempel kan du para ihop en femma med en fyra eller en sexa. Färgen på korten spelar ingen roll.

När du har matchat ihop två kort lägger du dem åt sidan i en separat skräphög.

Från början kan du bara matcha med korten som ligger i den understa raden. De kort som ligger dolda under andra kort är nämligen inte spelbara. Allt eftersom du får bort kort kommer fler kort och rader att bli spelbara.

Om du inte kan matcha kortet ut talongen med något på spelplanen kan du vända upp nästa kort ur talongen. Var dock försiktig. Du får nämligen bara gå igenom talongen en gång.

Du har löst patiensen om du lyckas få bort alla kort på spelplanen.

Patiens Golf regler

 • Golf solitaire spelar du med en vanlig fransk-engelsk kortlek på 52 kort utan jokrar.
 • När du spelar patiens Golf ska korten ligga fördelade i sju kolumner, med fem kort var. Korten i alla kolumner ska vara öppna, det vill säga ligga uppåtvända.
 • Resten av korten ska ligga i en talonghög med symbolsidan neråt. Vänd upp det översta kortet ur högen.
 • Under spelet ska du para ihop kort baserat på deras värde. Du kan para ihop ett kort som har ett steg högre eller ett steg högre värde än kortet ur talongen.
 • Målet i spelet är att få bort alla kort från spelplanen.
 • Du kan matcha kort oavsett vilken färg de har. Det är bara värdet på korten som har betydelse.
 • Spelet är slut när du har gått igenom alla kort i talongen. Om du har fått bort alla kort på spelplanen då har du löst patiensen, annars har du förlorat.
Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.