Hold em Texas – Spelguide och tips

Texas Hold'em är en populär variant av Poker som har sina rötter i Texas under tidigt 1900-tal. Sedan dess har det blivit ett av de mest populära pokerspelen i världen, både på casinon och på onlineplattformar. En viktig aspekt av Texas Hold'em är spelstrategi. Du måste ta hänsyn till dina egna kort, de gemensamma korten och vad du tror att dina motståndare har för kort.

Spela Texas holdem Poker gratis online

Hold em Texas finns även som spel online. I den här artikeln hittar du en version som är gratis att spela. Dessutom behöver du inte ladda ner något. Om du är intresserad av att testa spelet online är det alltså bara att trycka på spelet här ovanför och sätta i gång.

Texas hold em Poker översikt

Vi börjar med en tabell med snabbfakta om kortspelet hold em texas:

Spelkategori Kortspel
Antal spelare Från 2 spelare
Speltid Cirka 60 minuter
Åldersrekommendation Från 8 år
Du behöver En vanlig kortlek på 52 kort utan jokrar
Svårighetsgrad Medel

Hold em Texas regler

Det här är normalt ett spel för mellan två och tio spelare. Även om det går att vara fler kan det då bli svårt att få korten att räcka.

Varje omgång i Hold em texas börjar med att alla spelare gör en insats.

Det här är ett spel som innehåller många olika satsningsrundor. Ni kan spela om pengar, spelmarker eller någon form av låtsaspengar. Spelet går sedan ut på att vinna pengarna i potten. Det gör du genom att få den bästa pokerhanden.

I den här pokervarianten har alla spelare två egna kort på handen. Mitt på bordet ligger dessutom fem kort som är vända uppåt så att ni kan se vad de föreställer. Det här är kort som alla spelare får använda för att bygga ihop olika kortkombinationer. Några exempel på värdefulla händer är kåk, stege och Straight flush.

Hold em texas

Så spelar du Hold em texas

 • Börja med att utse en dealer. Du som får det uppdraget ska dela ut två kort var till varje spelare.
 • Nu ska du titta på dina kort och försöka göra en bedömning. Välj därefter hur mycket du vill satsa. Du brukar kunna välja mellan att göra en mindre standardinsats eller en större insats, normalt dubbelt så mycket. Annars kan du välja att lägga dig, vilket innebär att du står över omgången. Om en annan spelare redan har gjort en insats så kan du välja på att matcha den spelarens insats, höja eller att lägga dig.
 • Nu ska givaren lägga tre uppåtvända kort på bordet, även kallat Flopp. Nu ska ni satsa igen. Det är du som sitter till vänster om dealern som börjar den här satsningsrundan.
 • Dealern lägger sedan ut ytterligare ett kort på bordet. Ni satsar igen.
 • Därefter delar dealern ut det sista kortet, River. Det är det sista och femte gemensamma kortet som dealern då lägger ut.
 • Nu kommer ni in i den sista delen av spelet – Showdown. Där ska de spelare som är kvar visa upp sina kort. Den av er som har den bästa kortkombinationen vinner potten. Om det blir oavgjort får ni dela på potten.

Hold em texas

Kortkombinationerna i Hold em Texas

Nu ska vi gå igenom de olika kortkombinationerna i Texas holdem poker. Alla kortkombinationer i det här spelet består av fem kort.

Vi börjar med de sämsta korten och arbetar oss uppåt:

 • Höga kort
 • Par
 • Två par
 • Triss
 • Stege
 • Färg
 • Kåk
 • Fyrtal
 • Färgstege/Straight Flush
 • Royal Flush

Höga kort i Texas hold em

Om du inte får ihop till någon av de klassiska kombinationerna kan du ändå vinna genom att ha höga kort. Du kan vinna med höga kort, vilka som helst, bara de är högre än dina motspelares kort.

Par i Hold em texas

Det här innebär att du har två likadana kort, till exempel två tvåor.

Två par

Precis som det låter så ska du ha två par, till exempel två tvåor och två kungar. Korten ska alltså ha samma valör.

Triss

Tre kort av samma värde, exempelvis tre damer.

Stege

En svit av kort med stigande valör.

Färg

Fem kort i samma färg, till exempel hjärter.

Kåk

Betyder att du har både triss och ett par.

Fyrtal

Innebär att du har fyra kort av samma värde, exempelvis fyra ess. Vilken färg det är på korten spelar alltså ingen roll.

Färgstege/Straight Flush

Den här kombinationen innebär att du har fem kort i samma färg och av stigande valör. Ett exempel skulle kunna vara om du har 3–7 och alla kort har färgen spader.

Royal Flush

En färgstege med ess som högsta kort.

Hold em texas

Spel som liknar Texas holdem Poker

Du som gillar det här spelet skulle säkert även gilla Chicago kortspel. Det är nämligen ett kortspel som liknar Poker. I det spelet ska du samla ihop kortkombination, som kåk, stege och färg. De här olika kombinationerna ger dig poäng och den av er som får 52 poäng först vinner spelet.

Om du letar efter ett taktiskt spel som du kan spela själv så kan vi dessutom rekommendera Spindelharpan. Det är en patiens där du spelar med två kortlekar, det vill säga 104 kort. I det spelet ska du bygga stegar som går från kung till ess. Spelet går att köra gratis online.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.