Pyramiden patiens – Spelguide och tips

Pyramiden patiens är en snabb och enkel patiens. Spelet går ut på att para ihop kort så att de blir värda 13. När du har gjort en matchning försvinner korten från pyramiden. Ditt mål är att få bort alla kort ur pyramiden. Pyramiden passar bra till dig som vill bli bättre på huvudräkning. Det är dessutom en utmärkt patiens att börja med om du aldrig spelat en patiens förut.

Spela Pyramiden patiens gratis online

Pyramiden patiens eller 13Pyramiden finns också som kostnadsfritt spel online. Det första du tänker på när du hör ordet patiens är antagligen ett fysiskt spel. Idag finns emellertid många patienser även som spel online. Pyramiden är som sagt ett exempel på det. Mobilspel är perfekt för dig som till exempel vill kunna spela när du är på språng.

Du kan testa patiensen gratis här i artikeln. Det är helt gratis och du behöver inte registrera dig någonstans.

Pyramiden patiens – snabbfakta

Patiens Pyramiden är ett enkelt kortspel som är perfekt för nybörjare. Allt du behöver för att spela är en vanlig kortlek på 52 kort. Här nedanför hittar du en tabell med mer snabbfakta om spelet:

Spelkategori Kortspel/Patiens
Antal spelare 1
Kortlek En vanlig kortlek på 52 kort
Speltid Ca 10 minuter
Svårighetsgrad Enkelt
Åldersrekommendation Från 6 år

I den här videon lär du dig spelet:

Pyramiden patiens regler

Patiens Pyramiden är ett enkelt spel som sker med en vanlig kortlek på 52 kort.

Målet i spelet är att få bort alla kort från spelplanen. Det gör du genom att para ihop kort så att de blir värda 13. Kungar är det enda undantaget i spelet. De är redan värda 13, så dem kan du plocka bort direkt utan att para ihop dem med något annat kort.

Patiensen heter Pyramiden eftersom spelplanen är formad som en pyramid. Pyramiden består av 28 kort fördelade på sju rader.

Du kan bara spela med kort som är fria, det vill säga kort som inte har andra på sig.

Så spelar du Pyramidpatiens

Pyramiden är en patiens som består av två faser. Först en fas med förberedelser. Därefter kommer själva spelet.

Förberedelser

Om du spelar Pyramiden patiens online behöver du inte göra några förberedelser. Då fixar datorn det åt dig. Du som spelar offline behöver å anda sidan göra några förberedelser.

  • Börja med att blanda kortleken noggrant.
  • Bygg därefter upp spelplanen. Lägg först ut ett öppet kort. Sedan lägger du två kort ovanpå det första, men så att du fortfarande kan se det första kortet. I nästa rad lägger tre kort. Fortsätt på samma sätt tills du lagt ut 28 kort. Den nedersta raden ska bestå av sju kort. Alla kort i pyramiden ska vara öppna, det vill säga symbolsidan ska vara vänd uppåt.
  • Korten som blir över lägger du i en hög bredvid spelplanen. Det här är spelets talong. De här korten ska vara dolda. Den här högen kan du dra kort ur under spelets gång, vid behov.

Pyramiden patiens

En spelomgång

Nu kan du börja spela Pyramiden patiens. Det gör du genom att para ihop kort vars värde tillsammans blir tretton. Om du spelar online drar du helt enkelt ett av korten så att det hamnar ovanpå det andra. Kungar kan du bara klicka på så försvinner de direkt.

Korten som du har matchat ihop ska du sedan ta bort ur pyramiden. Lägg dem i en skräphög bredvid spelplanen.

Hittar du inte några kort på spelplanen som du kan para ihop? Då kan du vända upp det översta kortet i talongen. Förhoppningsvis kan du matcha det kortet med något av korten på spelplanen. Annars kan du gå vidare till nästa kort i talongen.

Fortsätt att para ihop kort tills du har fått bort alla kort i pyramiden.

Om korten tar slut i talongen och du inte kan göra fler drag har du förlorat spelet.

Pyramiden patiens

Spel som liknar Pyramidpatiens

En annan enkel patiens som vi kan rekommendera är Harpan. Du behöver bara en vanlig kortlek med 52 kort. Din uppgift är att bygga fyra stegar med korten, en stege för varje färg i kortleken. Stegarna ska gå från ess till kung och måste följa färg. Du kan testa spelet gratis hos oss. Klicka dig vidare till vår artikel om Harpan. I den artikeln finns en gratis version av spelet.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.