Brädspel

Brädspel är en populär form av underhållning som har funnits i olika former i flera århundraden. Det är spel som sker på olika sorters spelbräden. I vissa spel ingår även tärningar, kort, pjäser, med mera. Brädspel har en tidlös charm och fortsätter att vara en omtyckt form av underhållning världen över. Oavsett om du är intresserad av strategi, tärningsspel eller frågesporter finns det förmodligen ett spel som passar dig.

De 10 bästa brädspelen 2024

De bästa brädspelen just nu:

Kalaha

Kalaha är ett traditionellt spel som har sina rötter i Afrika. Det finns också många olika regionala namn och varianter på det. Kalaha är ett enkelt spel för två spelare.

Kalaha sker på ett speciellt bräde med två rader som har sex små fördjupningar eller hål. Det har även en större fördjupning för varje spelare på vardera ände av brädet. Under spelet använder ni er av små stenar, bönor eller frön som ska flytta runt mellan de olika hålen till det stora hålet.

Målet i Kalaha är att samla så många stenar som möjligt i ditt stora hål. Den spelare som har flest stenar där när spelet är över vinner. Kalaha går att spela gratis online.

Schack

Schack är ett av de mest kända och spelade brädspelen i världen.

Spelet sker på ett kvadratiskt spelbräde som består av 64 mindre rutor, ordnade i ett 8 x 8 rutnät. Rutorna brukar vara växelvis svarta och vita. Även pjäserna är svarta eller vita. En av spelarna får spela med vitt och den andra med svart. I övrigt har ni exakt samma uppsättning av spelpjäser. Uppsättningen består bland annat av torn, hästar och bönder. Alla pjäser måste följa speciella regler för hur de får röra sig.

Spelaren med vita pjäser får göra det första draget.

Målet med schack är att sätta motståndarens kung i schack så att den inte kan flytta någonstans utan att bli hotad. Om din kung hamnar i schack matt förlorar du spelet.

Det här klassiska spelet finns som gratis spel online.

Den försvunna diamanten

Det här är ett spel som passar mellan två och fem spelare. I spelet reser ni runt i Afrika och letar efter en diamant. Ni kan förflytta er genom att flyga, åka båt eller gå. Flyget är det snabbaste sättet att förflytta sig men också det dyraste.

I Den försvunna Diamanten slår ni även en tärning för att avgöra hur många steg ni får flytta fram er pjäs. Du vinner spelet om du hittar diamanten och tar med den hem till din startposition först av alla.

Monopol

Monopol är ett av de mest kända och älskade brädspelen i världen. Ursprunget är The Landlord’s game som den amerikanska spelutvecklaren Elizabeth Magie skapade år 1904. Spelet skulle vara ett pedagogiskt verktyg för att illustrera ekonomiska principer. Senare utvecklade Parker Brothers spelet till dagens Monopol, som kom 1935.

Spelet har därefter blivit en ikonisk del av populärkulturen och det har kommit många olika versioner och utgåvor. Det har också otaliga specialutgåvor med teman som varierar från städer till filmer och TV-program, vilket gör det till ett mångsidigt spel som är älskat av många spelare världen över.

Monopol är känt för att vara roligt. Samtidigt får du lära dig mer om hur ekonomin fungerar.

Det här spelet finns numera även som gratis spel på nätet.

Brädspel

Backgammon

Backgammon spelar du på ett rektangulärt bräde med 24 triangulära punkter, som är ordnade i fyra kvadranter med sex punkter i varje kvadrant. Ni som ska spela sitter på motsatta sidor av brädet. Varje spelare har 15 brickor av en färg (vita eller svarta).

I Backgammon ska du försöka flytta alla dina brickor från din motståndares område (den sista kvadranten) till din egen hemruta (de första två kvadraterna) och sedan ta bort dem från brädet. Den första spelaren som får bort alla sina 15 brickor vinner.

Sänka skepp

Sänka skepp, även känt som Battleship på engelska, är ett populärt brädspel för två spelare. I spelet pågår ett sjöslag och din uppgift är att försöka att hitta och sänka motståndarens skepp.

Spelet sker på två identiska rutnät med kvadrater som är numrerade och bokstaverade. De här rutnäten är normalt 10 x 10 rutor vardera, vilket ger en total yta på 100 rutor per spelare.

Målet med Sänka skepp är att sänka alla motståndarens skepp genom att gissa var de är placerade på motståndarens rutnät.

När då då

Det här är ett frågespel för mellan två och åtta spelare. Under spelet drar ni kort och ska försöka svara rätt på när händelsen inträffade. I När då då lägger ni kortet på en tidslinje och om ni gissar rätt får ni behålla kortet. Annars måste du lämna tillbaka det. Den av er som har flest kort på sin tidslinje när spelet är slut vinner matchen.

Mahjong

Mahjong är ett klassiskt tusenårigt, kinesiskt brädspel. Spelet är populärt över hela världen och finns i olika varianter, inklusive den traditionella versionen och digitala versioner för datorer och mobiltelefoner. Målet med Mahjong är att bilda specifika kombinationer med mahjongbrickorna så att du får fler poäng än dina motspelare.

Othello

Othello är ett strategiskt spel för två spelare som sker på ett kvadratiskt bräde med 8 x 8 rutor. Spelet är också känt som Reversi och har en enkla regler. För att lyckas behöver du emellertid vara bra på att tänka strategiskt.

Spelet har svarta och vita brickor. Den ena spelaren använder de svarta brickorna, medan den andra använder de vita. Under spelet ska du försöka fånga motståndarens brickor, så att du får vända på dem till din egen färg.

Målet med Othello är att ha fler av dina egna brickor på brädet än din motståndare när spelet är slut. Det tar slut när brädet är fullt eller när ingen av er kan göra fler drag.

Fia med Knuff

Fia med knuff är ett populärt brädspel som ursprungligen kommer från Tyskland där det är känt under namnet ”Mensch ärgere Dich nicht!” (ungefär ”Irritera dig inte, människa!”). Spelet har enkla regler och passar mellan två och fyra spelare. Det är ett roligt och lättsamt spel som passar bra för familjer och vänner. Spelet går ut på att slå tärningen och flytta sina fyra pjäser runt brädet. Om du kommer fram till målområdet med alla dina pjäser först vinner du.

Brädspel

Olika typer av brädspel

Det finns en mångfald av olika typer av spel som lockar olika typer av spelare med olika intressen och spelstilar.

Här är några vanliga speltyper:

Strategispel

Det här är spel som fokuserar på taktik och planering. Till den här kategorin hör till exempel Schack, Kalaha och Othello. Strategispel kräver vanligtvis djupgående planering och långsiktigt strategiskt tänkande.

Sällskapsspel eller festspel

Det här är lättsamma, sociala och utformade för att underhålla och främja samspel mellan spelarna. Till exempel När då då eller Bäst i test brädspelet.

I viss utsträckning är emellertid alla spel där människor spelar mot varandra sociala, även till exempel strategiska spel som Schack. Därför kan sällskapsspel också vara en synonym till brädspel.

Rollspel (RPG)

I ett RPG-spel får du och dina motspelare anta en roll och agera som fiktiva karaktärer i en berättelse. Dungeons & Dragons och Gloomhaven är några exempel på spel i den här kategorin. De här spelen kombinerar ofta brädspelelement med berättande och karaktärsskapande.

Ekonomiska spel

Det här är spel som innehåller olika affärs- och handelsaktiviteter. Till exempel kan du testa Monopol eller Den försvunna diamanten om du tycker att det låter intressant.

Gåtspel

Deduktions- eller gåtspel kräver att du hittar ledtrådar och använder logiskt tänkande för att lösa olika gåtor. Några exempel på spel är blanda annat Clue (Cluedo) och Sommarlov spelet – Jakten på Sommarskuggan.

Ordspel

Ordspel utmanar spelarnas ordkunskap och stavningsförmåga. Ett exempel på ordspel är Alfapet.

De populäraste brädspelen

Här är några av de mest populära spelen på bräden genom tiderna, baserat på försäljningssiffror, inflytande och långvarig popularitet:

  1. Schack
  2. Monopol
  3. Alfapet
  4. Trivial Pursuit
  5. Risk
  6. Settlers of Catan (Catan)
  7. Den försvunna diamanten
  8. Carcassonne

Brädspel för barn

Brädspel

För att ett spel ska vara lämpligt för barn bör det vara anpassat till barn av en viss ålder och nivå av färdigheter.

Barn har till exempel ofta kortare tålamod och svårare att koncentrera sig än vuxna, så brädspel för barn brukar ha en kortare speltid. Snabba och enkla omgångar gör det lättare för barn att engagera sig och undvika tristess.

Här är några exempel på spel som passar barn:

Namn Kort beskrivning
Fia med knuff Flytta dina fyra pjäser till målet.
Sänka skepp Sänk motståndarens skepp.
Barnens Alfapet En enklare variant av klassikern.
Monopol/Monopol Junior Ett finansspel för 2–6 spelare.
Sommarlov spelet – Jakten på Sommarskuggan Fånga Sommarskuggan. 2–6 spelare.
Den försvunna diamanten Res runt och hitta diamanten.
Seek & Find Safari Hitta de olika djuren från korten.

Brädspel – en kort historik

Brädspel eller sällskapsspel har en lång och fascinerande historia som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden. Den här typen av spel spelade vi nämligen redan på förhistorisk tid.

Ett av de äldsta kända spelen som skedde på ett bräde är Senet som människor spelade i forntida Egypten omkring 3500 f.Kr. Spelet skedde på ett fyrkantig bräde med 30 rutor.

Schack är också gammalt. Det har sina rötter i det indiska spelet Chaturanga från 600-talet e.Kr. Spelet spred sig sedan till Persien och senare till det muslimska riket och Europa. Backgammon är också ett mycket gammalt brädspel som går tillbaka till minst 3000 f.Kr.

Under 1900-talet kom många nya spel såsom Monopol, Fia med Knuff och Kalaha. Det berodde bland annat på att den här typen av spel ökade i popularitet.

Digital teknik har också påverkat spelen, eftersom många spel nu finns som digitala versioner för datorer och mobiltelefoner. Det har lett till att spelen fått en renässans och blivit en viktig del även av den moderna kulturen.

Idag är spel på bräden en global hobby som omfattar en mängd olika genrer och stilar. Det finns spel för alla åldrar och intressen, och sällskapsspel fortsätter att vara en populär form av underhållning runt om i världen.

Brädspel

Brädspel som går att spela gratis online

Många traditionella spel har övergått till digitala plattformar och går nu att spela online. Det ger dig möjlighet att spela dina favoritspel mot datorn eller andra spelare från hela världen.

Några klassiker som även går att spela gratis online: