Pong – Spelguide och tips

Pong är ett av de tidigaste och mest ikoniska arkadspelen. Det är skapat av Atari år 1972. Det var ett av de första spelen som blev en kommersiell framgång och banade vägen för hela spelindustrin. Det är ett enkelt spel som liknar bordtennis eller pingis, och det blev oerhört populärt över hela världen. Traditionellt spelar två personer mot varandra och kontrollerar varsin stav eller paddel på skärmen.

Pong spel gratis online

Pong finns som gratis onlinespel. En variant hittar du till exempel direkt i den här artikeln. Det är helt gratis att spela och du behöver inte ladda ner något för att kunna spela det.

Pong – en översikt

Vi börjar med en tabell som beskriver Pong spel:

Spelkategori Arkadspel/tv-spel
Speltid Cirka 40 minuter
Åldersrekommendation Från 5 år
Svårighet Enkelt
Du behöver Internet och en dator eller en smartphone
Antal spelare 1–2 spelare

Pong

Så spelar du Pong tv spel

Så här spelar du Pong:

  1. Börja med att starta tv spelet. Du bör därefter se en skärm med två stavliknande objekt och en boll i mitten.
  2. Varje spelare har en stav som ni kan röra från vänster till höger längs skärmens sidor. Du kan använda din spelkontroll eller tangentbordet för att röra på staven.
  3. En boll kommer snart att röra sig i en riktning mot dig. Du ska försöka träffa bollen med din stav och skicka tillbaka den mot din motståndare. Använd din stavs kontroller för att placera den på rätt plats och träffa bollen när den kommer mot dig. Försök att träffa bollen med mitten av din stav för att ge den bästa studs, eftersom det kan göra det svårare för motståndaren att fånga den.
  4. Om du missar bollen och den passerar din stav kommer din motståndare att få poäng. Du behöver alltså vara snabb för att bli bra på det här spelet.
  5. Fortsätt att träffa bollen och skicka tillbaka den över nätet. Målet är att få poäng genom att finta din motståndare så att hen inte hinner fånga bollen med sin stav. Spelet fortsätter tills en spelare når en viss poäng-gräns.

Om du inte har någon att spela mot finns dessutom möjligheten att spela mot ett datorprogram. Spelet går emellertid till på samma sätt som vi beskriver här.

Pong

Spel som liknar Pong spel

Det finns även flera andra roliga arkadspel som du kan spela på nätet.

Till exempel kan vi rekommendera Pac Man, där du spelar som en rund gul figur. Din uppgift i spelet är att äta upp alla prickar i en labyrint. Se dock upp för spökena som också befinner sig i labyrinten. De jagar dig och om du råkar nudda en av dem förlorar du ett liv. Ju längre in i spelet du kommer, desto svårare blir det.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.