TV spel

TV spel, även kända som datorspel eller videospel, är elektroniska spel som du kan spela på din dator eller olika typer av spelkonsoler. TV spel kan vara av olika genrer, inklusive action, äventyr, rollspel, skjutspel, sportspel, pusselspel, racingspel och mycket mer. Här på Bästa spel recenserar och beskriver vi tv spel av alla slag. Många av spelen vi tipsar om kan du spela gratis direkt i våra artiklar.

De bästa TV spelen online 2024

Vilka spel som är bäst är såklart subjektivt till viss del. Här har vi emellertid samlat några av spelen vi tycker är bäst:

Spelnamn Kort beskrivning
Pac man Arkadspel där du rör dig i en labyrint.
Minecraft Ett sandboxspel där du kan bygga och utforska.
World of Warcraft Ett massivt multiplayer online rollspel.
Space invaders Klassiskt spel där du skjuter utomjordingar.
Bubble shooter online Populärt pusselspel från 1990-talet.
Pussel online Lägg ihop olika bitar för att bilda ett motiv.
Tetris Pusselspel med olikformade klossar.
Pong En digital tennismatch mellan två spelare.
Snake Du styr en orm som blir längre.
Flipperspel Slå en kula över en spelplan som lutar.

Olika typer av TV spel

Här kommer även översikt över olika typer av TV-spelgenrer. Den innehåller emellertid bara några av de många genrer som finns inom TV-spelvärlden, eftersom det finns så många. Vi har emellertid valt ut de populäraste genrerna. Varje genre bjuder på olika upplevelser och utmaningar. Därför finns det något för alla smaker och åldersgrupper.

 • Actionspel
 • Äventyrsspel
 • Plattformsspel
 • Rollspel (RPG)
 • Strategispel
 • Skjutspel
 • Sandboxspel
 • Skräckspel
 • Racing- och sportspel
 • Musik- och rytmsspel
 • Partyspel
 • Arkadspel

Actionspel

Först och främst finns det actionspel, som är tv spel som innehåller strider och äventyr. I regel behöver du ha god reaktionsförmåga för att lyckas i de här spelen. Några exempel på actionspel är Tomb Raider och Devil May Cry. Actionspel kan även innehålla inslag av andra genrer, såsom plattformsutmaningar eller skräckinslag.

TV spel

Äventyrsspel

Ytterligare en populär genre är äventyrsspel. Det här är spel som med en stark berättelse och där du som spelar får utforska mycket. Du får ofta lösa pussel, interagera med NPC:er (icke-spelbara karaktärer) med mera. Exempel inkluderar The Legend of Zelda och Monkey Island-serierna.

Plattformsspel

Ett plattformsspel är en genre inom dator- och TV-spel där huvudfokus ligger på att navigera genom olika nivåer eller banor. Det gör du genom att hoppa mellan olika plattformar och undvika eller döda fiender. Du behöver en kombination av precision, timing och skicklighet för att lyckas. Några exempel på plattformsspel är Sonic The Hedgehog, Alex Kidd och Super Mario Bros.

Rollspel (RPG)

I ett RPG-spel spelar du en karaktär i en fiktiv värld.

Du kan utveckla karaktärens färdigheter, utforska världen, slutföra uppdrag och interagera med andra karaktärer. Några exempel på populära spel i den här genren är Final Fantasy, The Witcher och The Elder Scrolls-serierna.

Strategispel

Det här är tv spel där du behöver tänka taktiskt och planera. Många strategispel handlar om att erövra och kontrollera territorier eller områden på en karta. Det kan ske genom militära operationer, diplomati eller andra metoder. Några exempel på strategispel är StarCraft och Age of Empires.

Skjutspel

Skjutspel är spel där du ska skjuta och strida med andra vapen. Det finns undergenrer som förstapersonsskjutare (FPS) och tredjepersonsskjutare (TPS). Exempel på FPS-spel är Call of Duty och Counter-Strike, medan Gears of War är ett känt TPS-spel. Det finns många olika spel av den här typen, fördelade på de olika spelkonsolerna.

Sandboxspel

Det här är spel som ger dig frihet att utforska och skapa i en öppen värld. Minecraft, Stardew Valley och Animal Crossing är exempel på spel där du kan bygga och skapa vad du vill.

Skräckspel

Skräckspel är utformade för att skapa spänning och skräck. Spelen Resident Evil och Silent Hill är kända spel som hör till den här kategorin.

Racing eller bilspel

I den här kategorin hittar du allt från realistiska simuleringsracingsspel som Gran Turismo till mer fantasifulla racingspel som Mario Kart, där ni till exempel kan sabotera för de andra spelarna genom att lämna bananskal på banan eller genom att använda andra vapen.

Sportspel i TV-spelsvärlden är en populär genre som låter spelare simulera olika sporter och tävlingar i en virtuell miljö. De här spelen täcker en bred variation av sporter, från fotboll och boxning till golf.

Musik- och rytmspel

Det här är spel där du måste använda din musikaliska förmåga genom att trycka på knappar i takt med musiken eller dansa på en speciell platta. Guitar Hero och Dance Dance Revolution är exempel på spel i den här kategorin.

Partyspel

Det här är spel som är utformade för tillfällen när ni är många som spelar. Spelen består ofta av en mix av olika minispel och utmaningar. Exempel inkluderar Mario Party-serien och Wii Sports.

Arkadspel

Ytterligare en spännande spelgenre är arkad. Det är tidiga spel som du kunde spela på speciella maskiner, så kallade arkadkabinetter, i spelhallar. Du la in ett mynt i maskinen och därefter fick du spela en stund. Den här typen av spel brukar innehålla mycket action och ha en enkel spelidé. Numera kan du spela många av de här spelen på din dator eller i din spelkonsol. Några exempel på spel i den här kategorin är Pong, Space Invaders och Donkey Kong.

TV spel

De populäraste TV spelen

Här är en översikt över några av de populäraste TV-spelen genom tiderna:

 • Super Mario
 • The Legend of Zelda
 • Pokémon
 • Grand Theft Auto V
 • Minecraft
 • Fortnite

Super Mario

Nintendos spelserie om Super Mario en av de mest ikoniska och älskade spelserierna genom tiderna. Seriens första spel var Super Mario Bros till spelkonsolen NES. Därefter har serien fortsatt att leverera fantastiska plattformsupplevelser med karaktären Mario i huvudrollen.

The Legend of Zelda

The Legend of Zelda-serien är känd för sina episka äventyr och fantasirika världar. Spel som The Legend of Zelda: Ocarina of Time och Breath of the Wild har satt standarden på marknaden för action-äventyrsspel.

Pokémon

Med sitt unika fånga alla-koncept har Pokémon-serien varit en global framgång. I spelen utforskar du världen och fångar och tränar monster (Pokémon) för att sedan tävla mot andra tränare.

Grand Theft Auto V

Det här öppen värld-actionspel från Rockstar Games är känt för sin stora, detaljerade värld och spännande handling. Det har också online-läget GTA Online.

Minecraft

Det här är ett av de mest framgångsrika indie-spelen någonsin. I Minecraft får du bygga och utforska i en blockbaserad värld. Spelet har blivit ett kulturellt fenomen och har en stor och engagerad spelarbas.

Fortnite

Det här är ett battle royale-spel som blev en massiv succé tack vare sin unika byggmekanik. Fortnite blev också en plattform för social interaktion, där spelare kunde umgås och delta i evenemang.

TV spel som finns som gratis spel

Här är några exempel på gratis TV-spel som finns tillgängliga online:

 1. Pac-Man: Ett klassiskt spel där du styr Pac Man och äter prickar medan du undviker spöken. Det finns många webbplatser som erbjuder gratis versioner av spelet.
 2. Space invaders: Rädda jorden från utomjordingarna genom att skjuta ner dem med ditt rymdskepp.
 3. Agar.io: Ett onlinespel där du spelar som en cell och försöker äta andra celler för att växa. Målet är att bli den största cellen på spelplanen.
 4. Snake: Snake är ett spel där du styr en orm och försöker äta färgade prickar för att växa. Undvik att kollidera med andra ormar. Det här spelet finns som gratis onlinespel.
 5. Pong: En digital form av pingis eller tennis. Det här spelet kan spela gratis hos oss.
 6. Tetris: Ett pusselspel där du kombinerar nummerbrickor för att nå 2048. Det finns många online-versioner av detta spel.
 7. Bubble Shooter: Ett populärt pusselspel där du matchar färgade godisar för att klara olika nivåer.
 8. Pussel online: Ett spel där du lägger ihop olika små pusselbitar för att skapa ett enhetligt motiv.

TV spel

TV spel för barn

Innan du låter ditt barn spela ett visst spel kan det vara klokt att kontrollera åldersgränsen och läsa några recensioner av spelet. Även om andra barn gillar det kanske det inte passar ditt barn.

Här är några populära alternativ som passar barn i olika åldrar:

 1. LEGO-spelserien
 2. Animal Crossing: New Horizons
 3. Super Mario Odyssey
 4. Pokémon-serien
 5. Splatoon-serien
 6. Yoshi’s Crafted World

LEGO-spelserien

Inledningsvis finns det flera LEGO-baserade tv spel som Star Wars, Harry Potter, Marvel Super Heroes och så vidare. De här spelen erbjuder en kombination av pussel, plattformsspel och samarbete.

Animal Crossing: New Horizons

Dessutom finns det här avkopplande spelet där du kan skapa och hantera sin egen ö och umgås med olika djur. Spelet främjar kreativitet, samarbete och tidshantering.

Super Mario Odyssey

Super Mario Odyssey är ett plattformsspel där du styr Mario i olika världar för att rädda prinsessan Peach. Det har färgglad grafik, roliga uppdrag och listiga fiender. Det här spelet är till Nintendo Switch.

Pokémon-serien

Pokémon-spel är också älskade av barn över hela världen. Spelaren fångar och tränar monster (Pokémon) för att tävla och samla dem alla.

Splatoon-serien

Det här är färgsprakande tredjepersonsskjutarspel där spelare styr figurer som kan spruta färg. Det är ett roligt och icke-våldsamt alternativ för barn.

Yoshi’s Crafted World

Ett sidscrollande plattformsspel där du styr Yoshi i en värld skapad av hushållsartiklar. Det är färgglatt och enkelt att lära sig spela. Det här spelet går att spela på Nintendos spelkonsol Nintendo Switch.

TV spel

TV spel en kort historik

1962 släppte Steve Russel spelet Spacewar, som många anser är det första riktiga datorspelet.

Det var dock under 1970-talet som tv-spelindustrin började ta form på allvar. År 1971 grundade Nolan Bushnell och Ted Dabney företaget Atari, som skulle bli en central aktör inom spelbranschen. Året därpå släppte Atari spelet Pong. Det var ett av de allra första kommersiella spelen och det blev en stor succé. Det öppnade dörren för en våg av liknande spel, till exempel Space Invaders.

Under tidigt 1980-tal blomstrade även arkadmaskinerna och konsolerna. Nintendo släppte sin första konsol Nintendo Entertainment System (NES) 1985. Super Mario Bros blev ett framstående spel på NES och lade grunden för en ikonisk spelserie.

Sony kom med sin första konsol PlayStation 1994. 3D-grafik blev alltmer vanlig under 1990-talet med konsoler som Nintendo 64 och PlayStation.

2000-talet var präglat av teknologiska framsteg och nya spelkoncept. Sony släppte PlayStation 2 år 2000 och den konsolen blev en av de bäst säljande genom tiderna. Dessutom släppte Microsoft Xbox, en konsol med online-spelfunktioner. Vidare överraskade Nintendo med Wii som har rörelsestyrda kontroller och attraherade en bred publik.

Därefter har branschen fortsatt att utveckla nya konsoler och gjort teknologiska framsteg. Mobila spel har blivit en stor del av spelmarknaden. E-sport har dessutom vuxit fram som en professionell tävlingsgren inom spelvärlden med stora turneringar och evenemang. Utvecklingen fortsätter och det är omöjligt att veta vad framtiden kommer att bjuda på.

TV spel

Olika spelkonsoler för TV spel

Här kommer beskrivningar av de olika spelkonsolerna som är aktuella idag. Det finns även äldre konsoler i de olika serierna, men det här är alltså de konsoler som går att köpa idag och som är populärast bland spelare.

PlayStation-serien:

PlayStation 5 (PS5) är Sonys senaste konsol för tv spel som kom 2020. Konsolen har avancerad hårdvara för att möjliggöra högupplöst grafik och snabba laddningstider.

PlayStation 4 (PS4) är föregångaren till PS5, som företaget släppte 2013. Den kom i olika versioner, till exempel PS4 Slim som var lite smalare och PS4 Pro som hade bättre prestanda.

Xbox-serien:

Xbox Series X och Xbox Series S är Microsofts senaste spelkonsoler som dem släppte 2020. Series X har kraftfull hårdvara för bästa prestanda, medan Series S är en mer billigare variant med något lägre prestanda.

Xbox One kom i varianter som Xbox One S och Xbox One X.

Nintendo-serien:

Nintendo Switch är Nintendos senaste konsol. Det är en hybridkonsol, vilket innebär att du kan använda den både som stationär konsol kopplad till en TV och som en bärbar spelmaskin. Vidare är Nintendo Switch Lite en mindre och mer portabel variant utan TV-anslutningsmöjlighet.

Wii U är föregångaren till Switch som kom 2012. En av de mest framträdande funktionerna var den medföljande GamePad-kontrollen. Det var en trådlös handkontroll med en inbyggd pekskärm, som du också kan använda som skärm för spel.

Nintendo 3DS och 2DS är handhållna konsoler med stöd för 3D-grafik. 2DS var en billigare variant som inte hade 3D-funktionen.

Andra spelkonsoler för tv spel

1998 släppte Sega konsolen Sega Dreamcast 1998, som är deras senaste konsol. Den introducerade flera innovativa funktioner, men kunde inte konkurrera på samma nivå som sina konkurrenter.

Vidare är Atari VCS är en modern version av Ataris klassiska konsol. Den bjuder på en balans mellan en klassisk och modern spelupplevelse.

Retrokonsoler och emulering

Det finns också många retrokonsoler och emulatorer som låter dig spela äldre spel på modern hårdvara. Till exempel finns retrokonsolerna NES Classic Edition, SNES Classic Edition.

TV spel

De bästa arkadspelen

Vidare finns det många fantastiska spel som har gjort avtryck genom åren.

Här är några av de mest kända och omtyckta TV spelen för arkad-maskiner:

 • Pac Man
 • Space Invaders
 • Street Fighter II
 • Donkey Kong
 • Mortal Kombat
 • The King of Fighters ’98
 • Teenage Mutant Ninja Turtles
 • Donkey Kong Jr.
 • Tetris

Pac Man

Ett av de mest ikoniska spelen genom tiderna. Spelet går ut på att styra Pac Man genom en labyrint för att äta prickar och undvika spöken. Pac man kan du spela gratis här hos oss. Tryck dig vidare till artikeln om spelet så hittar du ett gratis spel direkt i artikeln.

Space Invaders

Ett tidigt rymdskjutarspel där du styr en kanon och ska skjuta ned utomjordingarna som attackerar.

Street Fighter II

En av de mest inflytelserika fighting-spelen. Spelet har en mängd olika karaktärer med unika rörelser och stridsstilar.

Donkey Kong

Ett arkadspel där vi fick möta karaktären Mario för första gången. Spelet går ut på att klättra upp för en plattform och undvika tunnor och andra hinder. Målet är att rädda en prinsessa som gorillan Donkey Kong kidnappat.

Mortal Kombat

Ett annat populärt fightingspel, känt för sin kontroversiella våldsnivå.

The King of Fighters ’98

Det här ytterligare ett populärt fightingspel som är en del av The King of Fighters-serien. Många anser att det är det bästa spelet i serien.

Teenage Mutant Ninja Turtles

Ett sidscrollande beat ’em up-spel baserat på de populära sköldpaddskaraktärerna. Från början var Teenage Mutant Ninja Turtles en serietidning, men sedan har det även blivit actionfigurer, filmer och mycket mer.

Donkey Kong Jr.

Vi måste också nämna Donkey Kong Jr. Det är uppföljaren till Donkey Kong, där Donkey Kongs sons försöker rädda sin far från en bur. Idag finns spelet till flera olika spelkonsoler, så som NES, Atari 2600 och BBC Micro.

Tetris

Tetris är ett klassiskt pusselspel där du ska få klossar i olika former att passa på spelplanen. När du får ihop en hel rad försvinner den. Om du däremot inte är snabb nog kommer klossarna att stapla sig på varandra ända upp till taket och du förlorar.