Rödskägg – Spelguide och Tips

Rödskägg är ett taktiskt kortspel där du ska försöka vinna stick. Det här spelet passar dig som vill bli utmanad. Spelet har nämligen ganska invecklade regler. Ni ska lägga bud och sedan vinna rätt antal stick. Målet är att bli av med sina poäng först av alla. Det finns också en rad extraregler som du behöver ha koll på. Fortsätt läsa så kommer du att lära dig spelet.

Rödskägg – en översikt

Vi börjar med en översikt av Rödskägg kortspel:

Spelkategori Kortspel/Stickspel
Antal spelare 3–7
Kortlek En vanlig kortlek på 52 kort, utan jokrar
Speltid Ca 60 minuter
Svårighetsgrad Svårt
Åldersrekommendation Från 8 år

Rödskägg kortspel regler

  • I kortspel Rödskägg ska ni först lägga bud. Där ska du och de andra spelarna försöka förutse hur många stick ni kan vinna. När ni sedan börjar med sticktagningen ska du försöka pricka in det antalet vinster.
  • Spelet sker med en vanlig kortlek på 52 kort, men utan jokrar. Under spelet ska varje spelare ha sex kort var.
  • För varje stick som du vinner får du ett minuspoäng. Alla spelare börjar med 12 poäng. Ert mål är att få 0 poäng. Den av er som kommer ner till 0 först efter en omgång vinner. Notera dock att det går att få minuspoäng i det här spelet. Med andra ord gäller det att pricka in exakt rätt antal poäng för att vinna.
  • Om en du säger ”Rödskägg” vid budgivningen innebär det att du tror att du kommer att vinna alla sex sticken. Lyckas du med det vinner du spelet. Annars förlorar du och de andra får fortsätta spela utan dig.
  • Förutom allt det här måste du undvika straffpoäng. Bland annat får du inte titta på dina kort innan dealern har sagt att kortutdelningen är klar. Om du ändå skulle göra det så får du sex pluspoäng. Det är ett straff, eftersom spelet går ut på att bli av med poäng.
  • När du får noll poäng måste du lägga ner korten och säga ”Tack för hjälpen!”.

Rödskägg

Så spelar du Rödskägg

Spelet består av två faser, först en budgivning och sedan sticktagning.

Rödskägg finns tyvärr inte som gratis spel online.

Budgivningen

Här ska alla spelare lägga bud om hur många stick ni tror att ni kommer att vinna. Vi rekommenderar att någon av er skriver ner allas bud. Någon av er bör också ha som uppgift att hålla koll på alla spelares poäng. Alternativt kan varje spelare hålla reda på sina egna poäng. Gå sedan vidare till att spela om stick.

Sticktagning i Rödskägg

Varje omgång av Rödskägg består av sex stick. Den av er som la högst bud får inleda stickomgången och välja färg.

I ett stick lägger alla spelare ut ett kort var. Spelaren som lägger det högsta kortet i den valda färgen vinner sticket. Den som vunnit ett stick får välja färg och inleda nästa stick.

Innan ett stick börjar ska den av er som väljer färg fråga ”Vilka följer med?”. Om personen glömmer att fråga får alla spelare poäng som om de vunnit sticket. Alternativt kan ni enas om att den som glömmer att fråga får sex pluspoäng.

Om du har vunnit ett stick i det här spelet så måste du även vara med på resten av dem. Annars kan du välja vilka stick du vill vara med på.

Tar du inte några stick alls så får du sex straffpoäng. För varje stick som du vinner får du däremot två minuspoäng.

Rödskägg

Spel som liknar Rödskägg kortspel

Rödskägg är ett taktiskt kortspel. Om du gillar den typen av spel skulle du säkert även gilla Poker. Det är en typ av spel som går ut på att slå vad och försöka få den bästa handen. Det finns många olika varianter på Poker, med olika regler. En populär variant är till exempel Texas Hold ’em Poker. Spelet sker med en vanlig kortlek på 52 kort och mellan två och tio spelare. Du kan testa spelet gratis här hos oss.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.