Gin Rummy – Spelguide och tips

Gin Rummy är ett populärt kortspel för mellan två och sex spelare. Allt du behöver för att börja spela är en standardkortlek med 52 kort utan jokrar. Spelet härstammar från spelet Rummy. Målet med spelet är att samla olika kortkombinationer som ger poäng. Den av er som först får 100 poäng vinner spelet. Det här är ett strategiskt och underhållande kortspel.

Spela Gin Rummy gratis online

Kortspelet Gin Rummy finns även som gratis spel online. En version hittar du här i artikeln. Det är till exempel ett utmärkt alternativ om du inte har någon att spela mot offline, eller om du inte har någon kortlek.

Gin Rummy – en översikt

Vi börjar med en tabell som ger en översikt över spelet:

Spelkategori Kortspel/Rummyspel
Antal spelare 2–6 spelare
Speltid Cirka 30 minuter
Åldersrekommendation Från 8 år
Du behöver En vanlig kortlek med 52 kort, utan jokrar
Svårighetsgrad Medel

Gin Rummy regler

Det här är ett populärt kortspel för två spelare.

Målet i kortspelet Gin Rummy är att samla på sig kortkombinationer och bli den första spelaren att få 100 poäng. Gin rummy regler är tämligen enkla. Här är en översikt av reglerna:

 • Ess är det lägsta kortet och är värda ett poäng. Klädda kort (dam, knekt och kung) är värda tio poäng styck. Korten med siffror är värda så mycket som det står på kortet.
 • Varje spelare får 10 kort var, och resten av korten ska ni lägga på bordet.
 • Målet är att bilda kombinationer av kort, antingen i serier (tre eller fler kort i följd i samma färg) eller i grupper (tre eller fler kort av samma värde). Du ska skapa sådana kombinationer med sina egna kort och samtidigt ska du försöka minimera värdet av de kort som inte passar in i någon kombination.
 • Spelarna turas om att dra ett kort från antingen spelhögen eller ta det översta kortet från talongen.
 • Gin är när en spelare skapat en kombination av kort där alla deras kort passar in i kombinationer. De har alltså inga överflödiga kort överhuvudtaget.
 • Efter att ni har spelat klart en runda räknar ni era poäng. Den första spelaren som får 100 poäng vinner spelet.

Gin Rummy

Så spelar du Gin Rummy

Följ de här stegen för att spela Gin Rummy:

 • Till att börja med ska du dela ut tio kort var till alla spelare. Korten som blir över ska du lägga i en hög på bordet.
 • Vänd därefter upp det översta kortet i högen. Det blir det första kortet i spelet.
 • Du som sedan gör det första draget blir du som inte delade ut korten. Dina valmöjligheter är att ta upp kortet eller att passa. Nästa spelare får därefter samma alternativ att välja på.
 • Du som tagit upp ett kort får sedan lägga ett kort, vilket som helst, på spelhögen.
 • Spelet fortsätter genom att ni turas om med att ta upp det översta kortet från spelhögen eller det översta kortet från talongen och lägga ut kort.
 • Matchen är slut när korten i talongen är slut eller tills någon av er knackar. Att knacka innebär att du lägger ner ett kort med baksidan upp.
 • Då är det dags att visa upp dina kombinationer och räkna ihop era poäng. Räkna ihop värdet på alla kort som inte ingår i olika kortkombinationer. Det gäller att ha så få poäng som möjligt utanför de olika kombinationerna.
 • Den spelare som får 100 poäng först vinner spelet.

Olika varianter av Rummy spel

Det finns flera andra sorters Rummy spel. Här är några av de populäraste:

 1. Kortspel 500
 2. Canasta
 3. Kalooki
 4. Rummikub

Gin Rummy

Kortspel 500

500 är ett kortspel för mellan två och åtta spelare. För att spela behöver ni ha en vanlig kortlek inklusive jokrar. Spelet går ut på att samla poäng genom att bilda kombinationer av kort och bli av med alla sina kort. Det finns olika sätt att samla poäng, som att bilda serier, grupper eller genom speciella kombinationer.

Canasta

Canasta är ett populärt spel för fyra spelare, vanligtvis i par. För att spela behöver du två vanliga kortlekar inklusive jokrar. Målet är att bilda särskilda kombinationer av kort och samla poäng. Canasta har specifika regler för bildande av kombination och poängräkning, och spelet fortsätter tills någon spelare eller något lag når 5000 poäng.

Kalooki Rummy spel

Kalooki är ett spel för två till sex spelare. Målet är att bli av med alla kort genom att bilda kombinationer och samla poäng. Kalooki har olika rundor med olika mål, och spelarna får poäng för sina kort baserat på deras värde och den kombination de bildar.

Rummikub

Rummikub är en variant där ni spelar med speciella brickor i stället för spelkort. Spelet är till för två till fyra spelare och går ut på att bilda serier och grupper av brickor genom att kombinera dem på spelbrädet. Målet är att bli av med alla brickor först av alla.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.

FAQ - Vanliga frågor och svar om Gin Rummy

Hur många kan vara med och spela Gin Rummy?

Spelet är anpassat för två spelare. Det går emellertid att vara fler om ni lägger till fler kortlekar. För fyra spelare behöver ni två kortlekar och för sex personer behöver ni använda tre kortlekar.

Hur många kort ska spelare av Gin rummy ha på handen?

Tio kort.

Går det att spela Gin Rummy online?

Ja, en version hittar du längre upp i den här artikeln.

Är Rummy och Gin Rummy samma sak?

Nej, det är två olika spel. Gin Rummy är för två spelare och Rummy är ett spel för mellan två och sex spelare.

Hur räknar vi poängen i Gin Rummy?

Ni räknar ut poängen genom att addera värdet av korten i varje spelares hand. Ess räknas som 1 poäng, numrerade kort har värdet av sina respektive nummer, och knekt, dam och kung är värda 10 poäng var.

Vad har spelet för Gin rummy regler?

Det här kortspelet har ganska invecklade regler. Varje spelare har tio kort och ska sedan försöka bilda olika kombinationer.