Kalaha Online

Kalaha är ett strategiskt brädspel för två spelare. Ni spelar på ett speciellt bräde som har två rader med sex små fördjupningar på varje sida och en större fördjupning i varje ände. Spelet fortsätter tills en spelare inte längre har några kulor kvar på sin sida av brädet. Den av er som då har flest kulor i sitt stora hål vinner.

Kalaha online – spela gratis här

Kalaha finns även som onlinespel. På engelska heter spelet Mancala och här i artikeln kan du testa att spela det helt gratis. Det här är ett utmärkt alternativ för dig som till exempel inte har tillgång till något bräde.

Kalaha i korthet

Vi börjar med en tabell där du får en översikt av spelet Kalaha:

Spelkategori Brädspel
Antal spelare 2
Speltid Cirka 30 minuter
Du behöver Ett bräde och kulor
Åldersrekommendation 7+
Svårighetsgrad Enkelt

Kalaha regler

Det här är ett brädspel för två spelare. Brädet har två olika sidor och du och din motspelare tar varsin. På vardera sida finns det sex små gropar och en stor grop. I spelet ingår även 72 små kulor.

När spelet startar ska det ligga sex kulor i varje liten grop.

Alltså ska det ligga 36 kulor på varje sida av brädet.

I Kalaha ska du flytta dina kulor runt på brädet så att de kommer fram till målet, det vill säga din stora grop. För varje grop du passerar behöver du lägga ner en kula. Du ska dock inte lägga några kulor i motståndarens stora grop. Sträva samtidigt efter att tömma din del av spelplanen.

Vid vissa tillfällen kan du få ytterligare ett drag. Det är den sista kulan du lägger ut som avgör det. Exempelvis får du ett nytt drag om den hamnar i en grop på din egen sida. Detsamma gäller om du hamnar i din stora grop. Det finns inget tak för antalet extra drag i det här spelet.

Vidare kan du få ta över kulor från motståndarens sida. Det får du göra om den sista kulan du lägger hamnar på din sida och i en tom grop. Då får du plocka över kulorna som ligger rakt över på andra sidan av spelplanen. De här kulorna får du lägga direkt i din stora grop.

Kalaha

Kalaha spel mål

Spelet är över när du eller din motspelare har flyttat bort alla sina kulor från sin del av spelplanen. Spelaren som har lyckats med det kan nämligen inte fortsätta spela. Den av er som har flest kulor i sin stora grop när det sker vinner spelet.

Spel Kalaha förberedelser

Börja med att ta fram brädet och lägga ut sex kulor i vardera av de små hålen. Det ska alltså inte vara några kulor i de stora hålen när spelet börjar.

Sedan kan ni dra lott eller göra sten sax och påse om vem som börjar spelet.

Kalaha spel – så spelar du

Nu kan ni börja spela Kalaha.

  • Du som vann lottningen väljer en av dina små gropar och flyttar sig åt höger. För varje grop du kommer över ska du lägga ner en av kulorna. Vad som händer därnäst beror på var den sista kulan hamnar. Med en väl utvecklad strategi kan du få många extra drag.
  • Därefter är det den andra spelarens tur att göra samma sak.
  • Den av er som lyckas samla flest kulor i sin stora grop vinner.

Kalaha

Andra brädspel som liknar Kalaha

Schack är även det ett spel för två som kräver mycket strategi. Där spelar du emellertid med olika typer av pjäser som har olika egenskaper. Fia med Knuff är ett enklare brädspel för mellan två och fyra spelare. I det spelet ska ni slå tärningar och flytta runt era pjäser på en spelplan. Den av er som sedan får in alla sina fyra pjäser i målet först vinner matchen. Fia med Knuff finns även som gratis spel online.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.