Catan - Spelguide & Tips

Du och dina motspelare är upptäcktsresande och hittar ön Catan. Där bestämmer ni er alla för att bosätta er. Du tävlar sedan med de andra om att bli mest framgångsrik på ön. Bygg vägar och byar och handla med andra för att avancera i öns maktordning. Det här är ett mycket strategiskt spel. Läs vidare för att lära dig spela det.

Catan – snabbfakta

Brädspelet Catan kom redan 1995, men är fortfarande populärt. Spelet har nämligen sålt i över 40 miljoner kopior och finns översatt till 40 språk.

Spelet går ut på att bygga ett framgångsrikt samhälle på en ö. Under spelet kan du bygga byar och senare även städer. Byteshandel mellan spelare är också ett inslag i spelet. Målet är att få sitt samhälle att växa fortare än motståndarnas.

Tidigare hette spelet The Settlers of Catan här i Sverige. Numera heter spelet bara Catan.

Spelkategori Brädspel/Strategispel/Sällskapsspel
Antal spelare 3–4
Du behöver Spel-set
Speltid Cirka 2 timmar
Svårighetsgrad Medel
Åldersrekommendation Från 10 år
Tillverkare Klaus Teuber

En videoguide till spelet:

Så spelar du Catan

Spel Catan finns tyvärr inte som gratis spel online. Här ska jag beskriva hur du spelar det vanliga, fysiska brädspelet.

Förberedelser

  • Börja med att lägga ut din Catan spelplan.
  • Lägg sedan ut de sexkantiga brickorna på spelplanen. Ni kan välja mellan olika upplägg, som ni hittar i regelboken. Ni hittar också ett bra exempel i videon här ovanför.
  • Ta pjäser i valfri färg. Alla spelare ska ha fem byar, fyra städer och 15 vägar.
  • Dela också ut ett kort var där det står om byggkostnader.
  • Lägg bort pjäserna som ni inte ska använda under spelet.
  • Alla spelare ska därefter lägga ut två byar och två vägar på spelplanen. I handboken ser ni hur ni ska ställa ut era pjäser.
  • Lägg resurskorten i högar med symbolsidan uppåt. Varje hög ska innehålla en specifik typ av resurs.
  • Ge varje spelare en resurs från fältet de har en by intill.
  • Ta fram de två tärningarna.
  • Blanda slutligen utvecklingskorten och lägg dem i en hög med symbolsidan neråt. Lägg poängkorten intill.
  • Kom överens om vem som ska börja. Det kan till exempel vara den äldste eller den yngste spelaren. Annars kan ni slå en av tärningarna och låta den som slår högst börja spelet.

Catan – spelets gång

  • En tur börjar med att du slår de två tärningarna.
  • Lägg ihop värdet för de två tärningarna. De spelare som har hus vid brickan på spelplanen med det numret.
  • Under din tur kan du också handla. Du kan köpa utvecklingskort eller köpa resurser av andra spelare. Om du har tillräckligt med resurser kan du bygga.
  • Spelet går sedan vidare till nästa spelare. Turen går medsols i det här spelet.
  • Spelaren som får tio poäng först vinner spelet. Poäng får du bland annat genom att bygga städer, få utvecklingskort och anlägga vägar.

Catan

Räkna poäng i Catan

I det här spelet tjänar du poäng genom att uppnå olika mål och prestationer. Den som först får tio poäng vinner spelet.

Här är några sätt att tjäna poäng:

  • En väg ger 1 poäng.
  • Varje gång du bygger en by får du också 1 poäng.
  • När du uppgraderar en by till en stad får du 2 poäng.
  • Poängkort ger dig 1 poäng.
  • Spelaren som har den största armén får 2 poäng.
  • Den spelare som har den längsta sammanhängande vägen får 2 poäng.

Olika versioner av Catan spel

Det här brädspelet finns i många olika versioner. Det har också kommit många expansioner till spelet. Expansionerna fungerar som tillägg till grundspelet. Du behöver dock fortfarande ha grundspelet för att kunna spela dem.

Här är några av de mest kända versionerna av spelet:

  • Städer & Riddare
  • Sjöfarare
  • Starfarers
  • Histories – Settlers of America Trails to Rails
  • Äventyrare och pirater
  • Catan online
  • Junior

Städer & Riddare

Det här är en expansion med städer och riddare. Spelarna måste skydda Catan mot attackerande barbarer och bygga upp stadsmurar för att öka stadens försvar. Spelet kommer också med tre nya handelsvaror; mynt, papper och tyg. Här finns också fler chanser att tjäna in poäng. Expansionen gör grundspelet rikare och mer komplext.

Sjöfarare

Den populäraste expansionen som gör att ni kan bygga båtar och resa på havet. Ni kan utforska andra öar och samla material där. Det här gör spelet mer variationsrikt. Expansionen har en rekommenderad ålder från tio år. Mellan tre till fyra spelare kan delta. En omgång tar normalt runt 90 minuter.

Starfarers

En version av spelet där spelarna utforskar rymden, bygger rymdstationer och handlar med olika rymdfarande civilisationer. Spelet kom 1999 och har nya mekanismer och komponenter som passar det futuristiska temat. Den här versionen av spelet finns inte översatt till svenska och är svår att få tag på i Sverige.

Versionen har en åldersrekommendation från 14 år. En omgång brukar ta runt två timmar.

Histories – Settlers of America Trails to Rails

Den här versionen av spelet utspelar sig i Amerika på 1800-talet. Fokus ligger på järnvägsbyggande och kolonisering. Den här versionen finns inte på svenska, men om ni kan engelska ska ni inte se det som något hinder. Spelet har en åldersrekommendation på från tolv år och passar tre till fyra spelare. En omgång tar ungefär 120 minuter att spela.

Catan

Äventyrare och pirater

En annan expansion som gör spelet mer äventyrligt. Spelarna utforskar okända öar, handlar med inhemska stammar och möter faror som skeppsbrott och pirater. Expansionen innehåller fem scenarion och tre uppdrag. Istället för den enda ön i originalspelet får ni här tre öar att utforska och bebygga.

Catan online

Spelet finns även i flera digitala versioner. Det finns en version för PC och smartphones. Spelet finns även till flera olika tv-spelskonsoler, såsom Playstation, Xbox och Nintendo Switch.

Catan Junior

Det här är en enklare version av spelet. Den här versionen går ut på att segla runt på havet och bygga olika piratnästen. Samla på dig material och bygg sedan det du vill ha. Spelet passar 2–4 spelare från 6 år. En spelomgång brukar ta runt 30 minuter.

Catan spel – ett strategiskt sällskapsspel

Det här spelet kan sätta guldkant på vilken spelkväll som helst. Jag tycker särskilt om handeln i spelet, som gör att andra spelare får vara aktiva även när det inte är deras tur. I en del andra spel blir det lätt att jag bara sitter och väntar på min tur, men här gäller det alltså att vara med hela tiden.

Jag kan däremot inte rekommendera det här spelet till barn. Den rekommenderade åldern är från tio år, men enligt min erfarenhet ska personer gärna vara ännu lite äldre än så. Det beror på att det är för komplext för unga spelare. Såvida ni inte spelar Catan Junior, så klart. Det är utan tvekan en mer barnvänlig version av spelet. Dels är spelet enklare, dels går det fortare att spela.

Ett annat spel som ni kan överväga om ni vill spela tillsammans hela familjen är Fia med Knuff. Det är ett enkelt brädspel där ni ska slå en tärning och flytta runt pjäser. Namnet på spelet beror på att du kan putta bort andra spelares pjäser om du hamnar på samma ruta. Då måste motspelaren börja om från början med den pjäsen.

Catan

Ny version av Catan kommer 2024

I år kommer det dessutom en ny version av spelet som ska heta New Energies. Det kretsar kring ett högaktuellt ämne: miljön. Den här versionen utspelar sig på 2000-talet och ön står inför en svår avvägning. På ön finns det numera ett modernt samhälle som behöver energi. Samtidigt har utsläppen börjat ställa till med problem. Du måste välja om du ska investera i gröna energikällor eller satsa på billiga alternativ som kan ställa till med kaos på ön.

Precis som i originalet kommer du att kunna skörda, bygga och bedriva handel med dina motspelare. Några av de nya inslagen är energi-polletter och händelser relaterade till klimatet.

Det är än så länge oklart om den här versionen kommer på svenska. Spelet passar spelare från 14 år.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.