Vändåtta – Spelguide och tips

Vändåtta är ett roligt och snabbt kortspel som är lätt att lära sig. Det är en variant av Uno som ger en extra twist med åttorna och de andra speciella korten, vilket gör spelet spännande och underhållande. Spelet sker med en vanlig kortlek och ni kan vara från två till tio spelare. Syftet med spelet är att bli den första spelaren att bli av med alla sina kort.

Vändåtta – en översikt

I den här tabellen får du en första översikt över kortspelet Vändåtta:

Spelkategori Kortspel
Antal spelare Från 2 spelare
Speltid Cirka 20 minuter
Åldersrekommendation Från 7 år
Du behöver En vanlig kortlek på 52 kort
Svårighetsgrad Enkelt

Vändåtta regler

Det här är ett kortspel som går ut på att följa färg eller valör och blir av med sina kort så fort som möjligt.

I Vändåtta finns det några kort som är speciella, nämligen åttor och ess. När du spelar ut en åtta får du byta till valfri färg. Ett ess gör å andra sidan så att alla andra spelare måste ta upp ett kort var.

Du får inte lägga flera specialkort på varandra, till exempel flera ess eller åttor på varandra. Dessutom får du inte lägga åttor på ess eller tvärtom.

När du bara har ett kort kvar måste du säga ”lappen”. Du får inte lägga ut en åtta eller ett ess som sista kort.

Den av er som blir av med era kort först vinner. Om ni räknar poäng så gör det mellan omgångarna. Ni kan emellertid hoppa över att räkna poäng, om ni vill. Då spelar ni bara med regeln att den som blir av med korten först vinner spelet.

Det finns dessutom några valfria Vändåtta regler som ni kan spela med om ni vill. De inkluderar att ta med jokrarna i leken och att spela med varningar. Du kan läsa mer under rubriken om olika varianter av spelet.

Vändåtta

Vändåtta kortspel – spelets gång

Börja med att dela ut sju kort var till spelarna. Lägg resten av korten i en hög på bordet. Det blir spelets plockhög. Vänd därefter upp det översta kortet i plockhögen.

Den som sitter till vänster om givaren börjar sedan spelet genom att lägga ett kort med samma färg eller valör.

Turen fortsätter sedan medsols. Nästa spelare ska också försöka spela ut ett kort som följer färg eller med samma valör.

Om du inte har något kort som du kan lägga får du ta upp kort från plockhögen. Du tar upp ett kort i taget och får ta upp högst tre kort. Kan du lägga ut det första kortet behöver du inte ta upp fler kort.

Fortsätt tills en av er blir av med alla era kort. Kom ihåg att säga ”lappen” när du bara har ett kort kvar.

Räkna poäng i Vändåtta

Ni kan även räkna poäng i Vändåtta kortspel. Varje gång någon blir av med sina kort ses då som en omgång. Räkna sedan ihop värdet på korten som de andra spelarna har kvar på handen. Den av er som kommer upp till 100 poäng först förlorar och får inte fortsätta spela. I det här spelet gäller det alltså att ha så få poäng som möjligt.

De olika kortens värden:

  • Knektar – 10 poäng
  • Damer – 10 poäng
  • Kungar – 10 poäng
  • 10:or – 10 poäng
  • Ess – 15 poäng
  • 8:or – 25 poäng
  • Övriga kort – 5 poäng

Vändåtta

Olika varianter av Vändåtta kortspel

Ni kan också spela med varningar. Det innebär att du måste säga ”varning” när du bara har tre kort kvar.

Ytterligare ett alternativ är att ha med jokrar i spelet. I så fall spelar ni så att jokrarna byter håll på spelet. Svart joker får du emellertid bara lägga om det finns svarta kort att lägga den på. Detsamma gäller den röda jokern.

Som vi nämnt finns det dessutom en variant utan poäng och en med. Här väljer ni efter tycke och smak.

Spel som liknar Vändåtta

Du som gillar det här kortspelet skulle säkert även tycka om Uno. Det är ett kortspel med enkla regler som går ut på att bli av med sina kort så fort som möjligt. Uno spelar du med en speciell Uno-kortlek som bland annat innehåller sifferkort, men även färgkort, stoppkort och bytfärg-kort. Uno finns även som gratis spel online.

Ytterligare ett kortspel som vi kan rekommendera är Stress. Det är en fartfylld patiens för två spelare. Den av er som löser patiensen först vinner spelet. Det finns inga turtagningar i spelet, utan ni får båda lägga hela tiden.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.