Othello – Spelguide och tips

Reversi, även känt som Otello, är ett populärt brädspel för två spelare. Det här spelet spelar ni på ett speciellt spelbräde med 8 x 8 rutor. Ni använder er vanligtvis av svarta och vita brickor. Målet med spelet är att ha så många brickor av sin egen färg på brädet när spelet är spelet är slut och ingen av er kan göra fler drag. Testa spelet gratis här på vår sida.

Othello spel gratis online

Reversi eller Othello är ett oerhört populärt brädspel som också finns som onlinespel. Det kan till exempel vara ett utmärkt alternativ om du inte har något spelbräde hemma. Dessutom innebär det att du kan spela även om du inte har någon att spela mot i verkliga livet.

Othello – en översikt

Othello

Låt oss börja med en tabell med snabbfakta om spelet:

Spelkategori Brädspel/Strategispel
Antal spelare 2 spelare
Speltid Cirka 60 minuter
Åldersrekommendation 8+
Du behöver Ett spelbräde
Svårighetsgrad Lätt

Så spelar du Othello

  • För att spela Othello behöver du ett speciellt spelbräde med 8 x 8 rutor. Dessutom behöver du 64 brickor, hälften svarta och hälften vita.
  • Ställ det spelbrädet mitt på spelbordet.
  • Lägg sedan ut fyra brickor på mittenrutorna i ett kvadratmönster med svart och vit bricka i varje hörn. Det här är startpositionen.
  • Ni ska därefter välja varsin brick-färg.
  • Spelet börjar med att en spelare placerar en bricka på brädet på ett sådant sätt att en eller flera av motståndarens brickor blir fångad mellan den nya brickan och en annan bricka av samma färg. Du får sedan vända alla brickorna du omringat så att de i stället får din färg. Det här är att fånga brickor.
  • Du måste göra ett drag som leder till att du fångar minst en av din motståndares brickor. Om du inte kan göra ett sådant drag måste du stå över ditt drag.
  • Spelet fortsätter växelvis mellan spelarna. Varje spelare försöker maximera antalet fångade brickor i varje drag samtidigt som de skyddar sina egna brickor från att bli fångade av motståndaren.
  • Othello spel fortsätter tills brädet är fullt eller när ingen av spelarna kan göra fler drag. När spelet är slut räknas antalet brickor för varje spelare, och den spelare som har flest brickor i sin färg vinner.

Othello

Spel som liknar Othello spel

Othello har enkla regler, vilket gör att det passar för yngre spelare.

Det stämmer också om kortspelet Uno, som är ett kortspel som går ut på att bli av med sina kort så fort som möjligt. Under spelet ska du lägga kort som följer färg eller som har samma valör. Du kan också spela ut olika specialkort, bland annat finns det kort som ändrar turordningen i spelet och en annan som ändrar färgen som alla ska lägga.

Vi kan även rekommendera Den försvunna Diamanten. Det är ett spännande brädspel för hela familjen, som går ut på att försöka hitta en diamant och ta med den hem. Ni slår tärningar och reser omkring i Afrika för att försöka hitta den. Du kan bland annat ta dig fram genom att flyga eller åka båt.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.