Mahjong Online - Spelregler, Tips & Guide

Mahjong är ett strategiskt spel som härstammar från Kina. Spelet sker med ett set av speciella spelbrickor. Det har funnits sedan 1800-talet och har nu spridit sig över hela världen. Det här är vanligtvis ett spel för fyra spelare, men det finns även varianter för en spelare. Målet med spelet är att bygga olika kombinationer av brickor och få högre poäng än de andra spelarna.

Spela Mahjong gratis online

Mahjong går även att spela gratis online. Om du inte har ett Mahjong spel kan det vara ett smidigt alternativ. Du kan testa att spela det här pusselspelet direkt i den här artikeln.

Versionen som du hittar hos oss är helt gratis och du behöver inte ladda ner något, utan det är bara att börja spela.

Med andra ord bjuder vi på freemahjong.

Mahjong spel – en översikt

Låt oss börja med en tabell med snabbfakta om brädspelet:

Spelkategori Brädspel
Speltid Ca 30 minuter
Åldersrekommendation Från 4 år
Svårighet Enkelt
Du behöver Ett speciellt set med brickor
Antal spelare 1-4 spelare

Så spelar du Mahjong

Börjar med att blanda brickorna. Stapla sedan upp brickorna i en mur, oftast i form av en fyrkant. Muren går sedan sönder när du och de andra spelarna drar brickor för att bygga sina kombinationer av brickor. Det finns olika typer av kombinationer i spelet, inklusive ”pong” (tre identiska brickor), ”chow” (en sekvens av tre brickor i samma kategori) och ”kong” (fyra identiska brickor).

Mahjong spel fortsätter genom att spelarna drar och kastar brickor tills någon har en komplett hand med fyra kombinationer och ett par. Spelaren med den handen vinner matchen.

Mahjong

Räkna poäng i Mahjong spel

Poängräkningen i det här spelet varierar något beroende på vilken variant du spelar. Ni bestämmer själva om ni vill räkna alla spelares poäng eller bara vinnarens poäng.

De olika poängen i Mahjong:

  • Grundpoäng
  • Yaku
  • Bonuspoäng
  • Justering

Grundpoäng

Varje kombination av brickor har ett grundvärde. Detta kan variera beroende på vilken variant du spelar. Till exempel kan en Pong (tre identiska brickor) ha ett grundvärde på 2, 4 eller 8 poäng. Chow ger däremot noll poäng. Vidare kan Kong ge dig 8,16 eller 32 poäng.

Yaku

Yaku är specifika kombinationer eller särskilda krav som spelaren måste uppfylla för att få extra poäng.

Det finns en rad olika yaku i Mahjong som kan variera beroende på varianten. Exempel på yaku kan vara ”Pong of Dragons” (att ha en pong av drak-brickor) eller ”Nine Gates” (en specifik sekvens av brickor).

Bonuspoäng

För vissa kombinationer kan du dessutom får bonuspoäng. Till exempel kan du få bonuspoäng för att vinna spelet genom att plocka en bricka från muren i stället för att plocka en bricka från en annan spelares kast.

Andra bonuspoäng kan du få genom att ha särskilda brickor eller genom att vara i en särskild position i spelet.

Justering

De här poängen justerar ni sedan baserat på spelarens position i spelet. Till exempel är poängen för en vinst högre om du spelar östanvinden eller om du är i första omgången av spelet.

Mahjong

Olika sorters Mahjong

Det finns flera olika varianter av det här spelet, varav några är mer populära än andra beroende på geografiskt område. Här är några av de vanligaste varianterna:

  • Kinesisk variant
  • Hongkong variant
  • Amerikansk variant
  • Japansk variant
  • Patiensvariant

Kinesisk variant

Det här är den ursprungliga versionen av Mahjong som finns i Kina. Spelet sker med ett set som består av 144 brickor. Reglerna kan dock variera något beroende på region. Den kinesiska varianten är emellertid ofta mer komplex och har fler kombinationsmöjligheter än andra varianter av spelet.

Hongkong variant

Hongkong variant är en populär variant som finns i Hongkong, men också i andra delar av världen. Den använder 144 brickor och har specifika regler och poängsystem. Hongkong varianten kännetecknas av snabba och intensiva spelomgångar.

Amerikansk variant

Den här varianten av spelet är vanlig i Nordamerika. Den amerikanska varianten spelar du vanligtvis med en speciell kortlek som hjälper spelarna att organisera sina kombinationer. Det finns också olika regler och poängsystem.

Japansk variant

Slutligen har vi den japanska varianten som är populär i Japan. I den här varianten sker spelet med 136 brickor.

Patiensvariant av Mahjong

Mahjong Solitaire är en variant av spelet som är anpassat för en person. Du kan spela det här spelet på en dator eller i en mobilapp. I den här varianten är målet att radera alla brickor genom att matcha dem i par. Det här är ett populärt tidsfördriv och finns i olika svårighetsgrader.

Spel som liknar Mahjong

Om du gillar det här spelet skulle du säkert även gilla Pussel online. Det är ett avslappnande spel där du lägger ihop små bitar så att de bildar ett sammanhängande motiv. Online finns det Pussel i många olika svårighetsgrader och med många olika motiv.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.

FAQ – Vanliga frågor och svar om Mahjong

Vad är Mahjong?

Det är ett strategiskt spel som härstammar från Kina. Spelet sker med ett set av speciella spelbrickor och under spelets gång bygger spelarna kombinationer för att få poäng och vinna spelet.

Hur många brickor finns det i ett Mahjong-set?

Ett vanligt set består av 144 brickor.

Hur många spelare kan delta i Mahjong?

Fyra spelare, vanligtvis, men det finns också varianter med både fler och färre spelare.

Vad är målet med Mahjong?

Målet med spelet är att bygga olika kombinationer av brickor för att få en högre poäng än de andra spelarna.

Vilka typer av kombinationer finns det i Mahjong?

Det finns olika typer av kombinationer i spelet, inklusive "pong" (tre identiska brickor), "chow" (en sekvens av tre brickor i samma suit) och "kong" (fyra identiska brickor).

Finns det olika varianter av Mahjong?

Ja, det finns flera olika varianter av spelet.

Hur lång tid tar en spelomgång av Mahjong?

Speltiden för en omgång varierar beroende på faktorer som antal spelare, spelarnas erfarenhet och spelets tempo. En spelomgång kan vanligtvis ta mellan 30 minuter och flera timmar.

Är Mahjong ett socialt spel?

Ja, det här spelet är känt för att vara ett socialt spel. Det spelas ofta i familjer och vänkretsar och främjar samarbete, kommunikation och taktik mellan spelarna.

Finns det turneringar i Mahjong?

Ja, sådana turneringar är vanliga runt om i världen. Där tävlar spelare mot varandra för att visa sina färdigheter och vinna priser.