När då då - Spelguide och tips

När då då är ett klassiskt frågesportsspel som passar många olika åldrar. Frågorna kan vara för svåra för de allra yngsta, men det kan ni lösa genom att spela i lag och hjälpas åt. Spelet går ut på att sortera olika händelser på en tidslinje. Den som först får tio korrekta svar vinner matchen. Spelet är enkelt att lära sig och kul att spela.

När då då – en översikt

I den här tabellen får du en snabb första översikt av brädspelet När då då:

Spelkategori Frågespel/Familjespel/Brädspel
Speltid 30–60 minuter
Åldersrekommendation Från 15 år
Svårighet Enkelt
Du behöver Ett När då då-spel
Antal spelare 2–8 spelare

Här är dessutom en video som beskriver hur du spelar:

När dådå regler

Det här är ett frågespel där du ska försöka lägga historiska händelser i rätt ordning på en tidslinje.

Om du svarar rätt får du ha kvar kortet på din linje. Skulle du däremot svara fel så blir du av med alla dina kort som du inte har låst fast på linjen. Den av er som först får tio kort på sin tidslinje vinner.

Turen går medsols under spelet. Den som sitter till vänster om dig ska läsa upp din fråga.

Frågorna i När dådå hör bland annat till kategorierna prylar, platser, händelser och personer. I spelet finns det en tärning med olika färger som motsvarar olika de olika frågekategorierna. En spelare slår tärningen och sedan får spelaren en fråga från kategorin som tärningen visar.

När då då

När då då spel – förberedelser

Börja med att ta fram ditt När då då-spel. Dela därefter ut ett tidslås/tidslinje till varje spelare. Sedan ska varje spelare få ett slumpmässigt kort som hen ska placera på sin tidslinje. I spelet kommer du sedan att få ytterligare kort som du ska försöka placera på din tidslinje. Då lägger du det andra kortet i förhållande till ditt första kort. Det här innebär att du inte behöver veta exakt vilket år något hände, utan bara om det var efter eller före någon annan händelse.

Så spelar du När dådå

Kom överens om vem av er som ska börja, exempelvis genom en omgång sten sax och påse. Slå tärningen. Nu ska spelaren som sitter till vänster om dig ta upp ett kort med färgen som tärningen hamnade på. Du som läser upp frågan gör det utan att avslöja årtalet. Den andra spelaren får gissa om det som det står om på kortet hände före eller efter kortet spelaren redan har. Om spelaren svarar rätt får hen behålla båda korten på sin tidslinje. Skulle hen svara fel måste hen lämna tillbaka alla kort utom det allra första.

När en spelare har svarat rätt kan spelaren välja att säkra kortet eller svara på en fråga till direkt.

Turen går sedan vidare medsols.

När då då

Spel som liknar När dådå

Monopol är ett annat roligt sällskapsspel som vi kan rekommendera. Det är ett brädspel där du ska försöka bygga upp ett ekonomiskt imperium. Den av er som är sist kvar när alla andra har gått i konkurs vinner spelet. Ytterligare ett alternativ är Fia med Knuff, som är ett brädspel med enkla regler. Ni ska flytta era pjäser runt en spelplan och få dem i mål först. När du hamnar på en ruta där en motståndare har sin pjäs får du knuffa bort den. Fia med Knuff finns dessutom som gratis spel online.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.