Fia med Knuff

Fia med Knuff är ett klassiskt brädspel för 2–4 spelare. Fia har funnits i över hundra år men är fortfarande populärt. Spelet har enkla regler, vilket gör att det även passar barn. Det går ut på att ni ska slå en tärning och flytta era pjäser över spelplanen. Den av er som först tar er ett varv runt planen och in i målrutan med alla sina pjäser vinner spelet.

Spela Fia med Knuff gratis online

Fia med Knuff går även att spela online. Onlinespel kan till exempel vara ett utmärkt alternativ om du inte har något Fia spel hemma eller inte har någon att spela mot. En bra gratis version av spelet hittar du i den här artikeln.

Fia med Knuff – i korthet

Lås oss börja med en tabell med lite snabbfakta om barnspelet:

Typ av spel Brädspel/Sällskapsspel/Barnspel
Speltid Cirka 40 minuter
Antal spelare 2–4
Rekommenderad ålder 5+
Svårighet Lätt
Du behöver Ett bräde, pjäser och en tärning

Det går inte att säga exakt hur lång tid en omgång Fia tar. Bland annat beror det på hur många som är med och spelar, men också hur det går i spelet.

Fia m knuff regler

Varje spelare har fyra pjäser som börjar i ett startområde. Spelpjäserna och en del av rutorna är i färgerna röd, blå, gul och grön. Spelplanen består sedan av en slingrande bana med rutor. Allt som allt består spelplanen av 56 rutor. Du kastar tärningen för att bestämma hur många rutor du ska få flytta din pjäs framåt på spelplanen. Turen i spelet går sedan medsols.

När du kommer in på rutorna i närheten av målet som har din egen färg är du skyddad från att bli knuffad. Detsamma gäller när du står i själva målet.

En speciell aspekten av spelet är dessutom att ni kan knuffa bort andra spelares pjäser från spelplanen. Om en spelare landar på en ruta som redan är upptagen av en annan spelares pjäs, kan de säga ”Fia med knuff!” och flytta den andra spelarens pjäs tillbaka till starten. Det här kan leda till spänning och strategiskt spelande, eftersom spelarna försöker undvika att bli knuffade själva samtidigt som de försöker knuffa bort de andra spelarnas pjäser.

Brädspelet fortsätter tills en spelare lyckas få alla sina fyra pjäser till målet. Den spelaren vinner matchen.

För att få flytta ut en pjäs ur startområdet måste du slå en etta eller en sexa. Om du får en etta ska du ställa pjäsen på den första pricken efter starten. Skulle du få en sexa så ska du ställa pjäsen på den sjätte rutan.

Fia med Knuff

Fia m knuff – förberedelser

Innan ni kan börja behöver ni förbereda några saker.

  • Börja med att ta fram Fia med knuff-brädet, tärningen och alla pjäser.
  • Välj sedan vilken färg du vill spela som. De andra spelarna ska göra samma sak.
  • Ta sedan alla pjäser i din färg och ställ dem i ditt startområde som har samma färg.
  • Därefter ska ni slå tärning om vem som ska börja spelet. Den av er som slår högst får det första draget.

Fia m knuff – så spelar du

Nu kan alltså spelet börja. Du som slog högst med tärningen slår tärningen. Om du får en etta eller en sexa så får du flytta ut en av dina pjäser från startområdet. Annars går turen över till nästa spelare.

När du väl har fått ut en pjäs ska du flytta den utmed brädet. Fortsätt så tills du har kommit runt ett helt varv och under tiden får du gärna försöka knuffa bort motståndares pjäser. Gå sedan in mot målet på rutorna i din färg.

Du måste slå exakt rätt för att få gå i mål i Fia med Knuff.

Om du till exempel står fyra rutor innan mål och slår en sexa så måste du backa tillbaka två rutor när du kommer fram till målet.

Fortsätt så här tills en av er får in alla sina pjäser i målet. Den som lyckas med det vinner matchen.

Fia med Knuff

Olika varianter av Fiaspel

Det går också att spela Fia m Knuff utan knuffen. Den här varianten kallar vissa för fiaspel. I den varianten får det alltså stå flera pjäser på samma ruta utan att någon blir bortknuffad. Annars är spelet precis likadant.

Det finns även en dryckesspelsvariant på Fia med Knuff som heter Fia med Hutt. I den här varianten spelar ni med shotglas i stället för pjäser. När du blir knuffad i spelet ska du dricka ur shotten och flytta tillbaka glaset till starten. I starten får du fylla på glaset igen.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.