Vändtia – Spelregler och tips

Vändtia är ett populärt kortspel för mellan två och åtta spelare. Allt du behöver för att komma i gång är en vanlig kortlek och någon att spela mot. Spelet har relativt enkla regler och passar därför även yngre spelare. Givetvis behöver du känna till reglerna innan du kan börja spela. Därför har vi skrivit en artikel där du kan hitta alla spelregler och tips som du behöver.

Vänd tia i korthet

Låt oss börja med en tabell med snabbfakta om Vändtia:

Spelkategori Kortspel
Speltid Ca 20 minuter
Antal spelare 2–8
Åldersrekommendation 7+
Svårighetsgrad Lätt
Du behöver En vanlig kortlek på 52 kort utan jokrar

Vändtia regler

Det finns lite olika regler för det här kortspelet. Därför är det viktigt att ni som spelar kommer överens om vilka Vändtia regler ni ska spela med innan ni sätter i gång.

Till exempel behöver ni enas om reglerna kring kortbyten. Ni behöver komma överens om det är okej att lägga kort av samma valör tillsammans. Dessutom behöver ni enas om det är tillåtet att lägga kort med samma valör på en motståndares kort.

Ytterligare en sak ni behöver enas om är vilka kort som det är okej att avsluta spelet med. Det är exempelvis vanligt att bestämma att det inte är okej att lägga ut en två, en tia eller ett ess som sista kort.

Spelet går ut på att lägga ut kort. Nästa spelare ska sedan försöka lägga ut ett kort med samma färg eller med en högre valör. Den av er som blir av med alla sina kort först vinner matchen.

Vändtia

Vändtia online – Förberedelser

Börja med att ta fram kortleken ni ska använda och plocka bort jokrarna. Blanda därefter leken noggrant.

Innan ni kan börja spela behöver ni dessutom dela ut kort. Varje spelare ska ha nio kort var. Tre av korten ska vara hemliga, det vill säga ligga nedåtvända på bordet. Ytterligare tre kort ska vara synliga och ligga över de tre hemliga korten. De tre resterande korten ska du ha på handen. Lägg korten som blir över i en hög på bordet.

Nästa moment i spelet är kortbytet. Innan själva spelet börjar har du nämligen chansen att byta ut dina synliga kort. Du kan alltså byta ut korten du har på handen mot dem som ligger på bordet och är synliga. Korten som är dolda får du inte vända upp och titta på.

Om ni spelar med regeln att du får klumpa ihop kort med samma valör så leder det till att de ses som ett kort. Ta sedan upp kort från resthögen så att du har tre kort på handen när spelet börjar på allvar.

Vändtia

Vändtia – Spelet börjar

Du som har lägst kort på handen börjar med att lägga ut ett kort. Du ska alltid ha tre kort på handen, så när du har lagt ut ett kort ska du genast plocka upp ett kort från högen på bordet.

Turen går sedan medsols vidare till nästa spelare. Den spelaren ska försöka lägga ett kort i samma färg eller med högre värde. Alternativt kan spelaren lägga en tia eller en två. Det är nämligen speciella kort som alltid går att lägga  i det här spelet.

Om du inte kan lägga ett kort som har samma färg eller högre valör måste du ta upp ett kort från högen. Skulle det kortet fungera att lägga så fortsätter turen till nästa spelare. Om du fortfarande inte kan lägga ett kort måste du ta upp hela spelhögen på handen.

Först spelar du med korten på handen, sedan övergår du till de synliga korten på bordet. Till sist spelar du ut de hemliga korten.

Spelet fortsätter tills en av er blivit av med alla sina kort.

Vändtia

Specialkort i Vändtia

Det finns några kort som är speciella i det här spelet. De ska vi gå igenom och beskriva nu.

  • Tvåor
  • Tior
  • Fyra lika
  • Hopklumpade kort

Tvåor

Om du spelar ut en tvåa i Vändtia så går spelets värde ner till två. Därefter får du lägga ytterligare ett kort, vilket som helst.

Tior

När du har lagt ut en tia får du vända bort spelhögen och börja på en ny. Det är bra eftersom risken att du ska behöva ta upp dem korten försvinner. Det är du som lagt ut tian som får lägga det första kortet i den nya spelhögen.

Fyra lika

Om du spelar ut fyra kort som är likadana, till exempel fyra kungar så händer samma sak som om du skulle ha lagt ut en tia. Det vill säga, du får vända bort spelhögen och börja på en ny.

Två lika

Skulle du ha två kort som är likadana så kan du spela ut dem samtidigt som ett kort.

Så vinner du Vänd tia

Vändtia vinner du genom att bli av med dina kort först av alla.

Först spelar du ut korten du har på handen, sedan fortsätter du med korten i högar på bordet.

När en av er har vunnit kan ni själva välja om ni vill fortsätta spela för att se vem som kommer på andra och tredje plats eller avsluta matchen.

Spel som liknar Vändtia

Det finns även många andra roliga kortspel där ute, till exempel Chicago kortspel. Det är ett kortspel som liknar Poker. Ni är 2-6 som spelar och spelare får poäng för bra händer. Några av händerna du kan försöka få är kåk, stege, färgstege, par, med flera. Om du letar efter en patiens ska du däremot testa Spindelharpan eller Harpan. De här patienserna finns även som gratis onlinespel.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.

FAQ – Vanliga frågor och svar om Vändtia

Är Skitgubbe och Vändtia samma sak?

Nej, egentligen inte. Det är två kortspel med olika regler, även om de är lika varandra. Förvirringen beror troligen på att det här kortspelet heter Shithead på engelska.

Hur många kan vara med och spela Vändtia?

Ni kan vara allt mellan två och åtta spelare.

Vad behöver jag för att kunna spela Vänd tia?

Du behöver bara en vanligt kortlek på 52 kort och någon att spela mot.

Får mitt sista kort vara vilket kort som helst i Vändtia?

Det beror på vad ni har kommit överens om innan ni börjar spela. En vanlig regel är emellertid att det sista kortet du lägger ut inte får vara ett ess, en två eller en tia.

Kan jag spela Vändtia online?

Det kan vara svårt att hitta det här spelet online. Sök på det engelska namnet Shithead så får du fram fler alternativ.