Sonic the Hedgehog – Spelguide och tips

Sonic the Hedgehog är ett ikoniskt och populärt datorspel som kom 1991. Det var spelföretaget Sega som låg bakom spelet. Spelet är en plattformsspelserie som fokuserar på den snabba och äventyrliga blå igelkotten Sonic, som kämpar mot den ondskefulla Dr. Robotnik, även känd som Dr. Eggman. I spelet tar du kontroll över Sonic och navigerar genom olika banor och nivåer med målet att samla ringar och besegra fiender.

Sonic the hedgehog – en översikt

Här kommer en tabell som ger dig lite snabbfakta om spelet:

Spelkategori Tv-spel/Plattformsspel
Antal spelare 1 spelare
Speltid 95 minuter
Åldersrekommendation Från 7 år
Du behöver Internet eller en spelkonsol
Svårighetsgrad Medel
Lansering 1991

Här är trailern inför att Sonic Sega kom som mobilspel:

Så spelar du Sonic1

Tyvärr finns Sonic The Hedgehog inte som gratis onlinespel. För att spela den här titeln behöver alltså du en spelkonsol eller dator där spelet är tillgängligt. Dessutom kan du behöva en internet-uppkoppling.

Här är en generell guide för att spela det här tv-spelet:

  1. Börja med att starta spelet. Sätt i spelets skiva eller öppna det digitala spelet på din konsol eller dator. Välj sedan det önskade spelläget eller fortsätt där du sist lämnade spelet.
  2. Lär känna kontrollerna för spelet som gäller på den plattform du spelar på.
  3. Spelet består av olika nivåer och banor som du utforskar under spelets gång. Målet är att nå slutet av varje nivå och besegra Dr. Robotnik. Under spelets gång kommer du att stöta på olika hinder, fiender och plattformar som du måste hantera.
  4. En viktig del av spelet är dessutom att samla ringar som är spridda över banorna. Ringarna fungerar både som poäng och som hälsa. Om du blir träffad av en fiende, kommer du att tappa alla dina ringar. Om du är utan ringar och blir träffad kommer du att förlora ett liv och måste börja om banan du var på.
  5. I Sonic the Hedgehog kan Sonic rulla ihop sig till en boll och använda detta för att attackera fiender och förstöra hinder. Du kan också avbryta rörelsen när du behöver det.
  6. Under spelet kommer du dessutom att stöta på olika power-ups och bonusar. De kan bestå av snabbare hastighet, osårbarhet eller extra liv. Försök att samla dem för att förbättra dina chanser att slutföra nivåerna.
  7. I slutet av vissa nivåer kommer du att möta en boss, vanligtvis Dr. Robotnik. I boss-striderna måste du vara skicklig på att undvika att bli attackerad. Samtidigt ska du försöka tänka strategiskt och hitta sätt att attackera och besegra bossen.

Sonic the hedgehog

Spelserien Sonic the Hedgehog

Den här texten fokuserar på det första spelet i serien, men serien har växt med många spel genom åren.

I serien Sonic the Hedgehog finns det traditionella sidrullande plattformsspel som de första spelen, men också andra genrer som racing, fighting och äventyr. Serien har också introducerat flera olika karaktärer som har blivit populära, inklusive Tails, Knuckles och Amy Rose.

Under åren har Sonic-spelen dessutom blivit anpassade till moderna spelplattformar. Sega har fortsatt att släppa nya Sonic-spel med förbättrad grafik, nya funktioner och spännande gameplay. Sonic har även varit med i olika crossover-projekt, till exempel Super Smash Bros-serien där Sonic möter andra kända spelkaraktärer.

Sonic the hedgehog

Spel som liknar Sonic the Hedgehog

Ytterligare ett tidigt tv spel som står sig än idag är Space Invaders. Där gäller det att försvara Jorden från utomjordingar som invaderar. Du skjuter med en kanon och ska försöka träffa deras rymdfarkoster. Space Invaders kom 1978 och var banbrytande på många sätt. Idag finns det många spel som har bättre grafik, men spelet är fortfarande spännande.

Vi kan även rekommendera Tetris, som är ett digitalt pusselspel. Spelet går alltså ut på att ordna klossar med olika form så att de fyller upp en hel rad. Då försvinner nämligen raden och du får poäng. Om de olika blocken fyller upp hela spelplanen har du förlorat.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.