Super Mario Bros

Vem kunde ha trott att en italiensk rörmokare skulle bli vår generations hjälte? Super Mario Bros har sålt över 40 miljoner exemplar idag. Nu är Super Mario Nintendos största tv-spelshjälte. Allt började med det här spelet. Låt oss ta en titt på det här legendariska spelet och se om det fortfarande är värt att spela, så här många år senare.

Spela Super Mario bros gratis online

När jag var liten var du tvungen att köpa en spelkonsol för att kunna spela Super Mario Bros. Idag går det att hitta det som gratis onlinespel. Du kan till exempel testa versionen i den här artikeln.

Bakgrundsinformation om Super Mario Bros

Jag minns fortfarande när jag satt klistrad framför min NES-konsol, ivrigt tryckte på kontrollerna och jublade när jag klarade av en nivå. Nintendo släppte det här spelet till sin första tv-spelskonsol NES 1985. I dag har spelet sålt i över 40 miljoner exemplar.

Spelkategori Tv-spel, plattformsspel
Antal spelare 1–2
Speltid Ca 60 minuter
Åldersrekommendation Från 5 år
Du behöver Internetuppkoppling
Svårighetsgrad Enkelt
Tillverkare Nintendo

Super Mario Bros – Spelupplevelse

För mig är att spela det här spelet som att göra en tidsresa tillbaka till barndomen. Det är svårt att beskriva den känslan av ren glädje när du hoppar över goomba’s, fångar power-ups och når flaggan i slutet av varje nivå. Även om jag har spelat det många gånger, känns det fortfarande lika spännande varje gång jag startar upp det.

Så spelar du Super Mario Bros

Det här är ett sidscrollande plattformsspel där du kontrollerar huvudpersonen Mario genom olika nivåer. Målet är att rädda prinsessan Peach från Bowser.

Här är en grundläggande guide för hur du spelar:

Kontroller i Super Mario Bros

Använd piltangenterna för att styra Mario. Pil upp för att hoppa, pil ner för att ducka och pil vänster/höger för att röra dig i motsvarande riktningar. Tryck på A-knappen för att hoppa och B-knappen för att springa. Tänk på att kontrollerna varierar beroende på vilken plattform du spelar på.

Super mario bros

Målet i Super Mario bros

I varje nivå är målet att nå flaggan i slutet för att avsluta nivån och gå vidare till nästa.

Du måste undvika hinder som fiender, hål i marken och andra faror för att överleva och nå flaggan.

I slutet av varje värld måste du dessutom besegra Bowser. Då tar du dig närmare slutmålet i spelet, som är att rädda prinsessan Peach.

Power-ups i Super Mario bros

Under spelets gång kommer du att stöta på olika power-ups som kan hjälpa dig.

De vanligaste är:

      • Super Mushroom: Gör Mario större och ger honom möjlighet att stå emot ett extra slag innan han dör.
      • Fire Flower: Ger Mario förmågan att kasta eldklot på fiender.
      • Starman: Gör Mario tillfälligt odödlig och gör att han kan röra sig snabbare.

Fiender i Super Mario bros

Det finns olika fiender i spelet som du måste besegra eller undvika. Bland annat svampliknande varelser, sköldpaddor och köttätande växter.

Spelövergång

Spelet består av åtta världar med fyra nivåer i varje värld.

Efter att ha klarat värld åtta och besegrat Bowser, räddar du prinsessan Peach och vinner spelet.

Super Mario spel Grafik

Jag minns när jag för första gången såg de färgglada och livliga pixlarna i det här spelet. På den tiden var grafiken revolutionerande och jag blev verkligen imponerad. Innan dess hade jag i princip bara sett Pong, när det gäller tv-spel. Det är ett mycket enkelt pingis-spel som består av några prickar som studsar fram och tillbaka på skärmen. Jämfört med det är Super Mario Bros i en helt annan klass.

Även om grafiken kan verka primitiv idag, har den fortfarande en charm som är svår att motstå. I alla fall för mig, som spelade det som barn. Jag kan tänka mig att även yngre spelare kan tycka att den är charmig.

Super mario bros

Ljud och musik i Super Mario bros

Musik och ljud är också en stor del av spelupplevelsen. Jag kan ibland komma på mig själv med att nynna på den ikoniska musiken ur Super Mario bros även när det var länge sedan jag spelade det. Låtarna är enkla, men glada och trallvänliga. Enligt mig passar musiken spelet alldeles utmärkt.

Super Mario i Multiplayer

Ja, det går faktiskt att spela det här spelet i multiplayer också.

Att spela Super Mario Bros med vänner är en upplevelse i sig själv. Jag minns när jag och min bror tävlade om att se vem som kunde klara av nivåerna snabbast. Det var oftast han som vann, men det var kul ändå.

Super Mario bros Historia

Det här spelet är en milstolpe i spelhistorien. Den legendariska designern Shigeru Miyamoto skapade det. 1985 lanserade Nintendo det och spelet blev snabbt ett fenomen.

Super Mario bros räddade praktiskt taget spelindustrin från en nedgång efter Atari gick i konkurs. Det etablerade Nintendo som en dominerande kraft inom branschen. Dess innovativa design och intuitiva kontroller satte standarden för sidrullande plattformsspel och inspirerade otaliga efterföljare.

I skrivande stund finns det över 20 spel med Super Mario. Det senaste spelet i serien är Super Mario Wonder som kom 2023. Även det är ett plattformsspel i 2D. Om du har spelet det första spelet kommer du att känna igen dig, men det innehåller också många nya spännande saker.

Super mario bros

Det senaste om Super Mario 2024

Nintendo har inte bekräftat något ännu. Enligt Gamerant går det emellertid rykten om att det ska komma en ny Super Mario-titel det här året. Det verkar som att det ska komma en uppföljare till Nintendo Switch-konsolen också. Troligen kommer Nintendo att släppa den nya konsolen Nintendo Switch 2 tillsammans med en ny Mario-titel.

Nintendo har emellertid redan bekräftat att det kommer fyra nya spel i Marios franchise. Under året kommer bland annat Mario vs. Donkey Kong, ett Pincess Peach-spel, Luigi’s Mansion 2 och en remake av klassikern Paper Mario: Thousand-Year Door.

Mitt omdöme av Super Mario Bros

Enligt mig är det här helt klart ett tv-spel som är värt att spela. Grafiken är kanske inte så mycket att hänga i julgranen idag, men den är nostalgiskt charmig. Dessutom är spelmekaniken enkel och underhållande. Yngre spelare kan kanske bli avskräckta av hur gammalt det här spelet ser ut. Till er säger jag bara, testa det ändå. Det finns ju trots allt att spela gratis nuförtiden. Jag tror att de kommer att bli förvånade över hur roligt Super Mario Bros fortfarande är, nästan 40 år senare.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.