Den försvunna diamanten - Spelregler & tips

Den försvunna Diamanten är ett klassiskt brädspel som passar spelsugna i alla åldrar. I spelet reser ni runt i Afrika och letar efter en diamant. Du förflyttar dig med hjälp av en tärning. För att vinna behöver du hitta diamanten och ta med den hem. Se upp för rövarna som kan dyka upp utan förvarning längs vägen. En omgång av spelet tar ungefär en timme.

Jakten på Den försvunna Diamanten – i korthet

Tabell med snabbfakta om Den försvunna diamanten:

Speltyp Brädspel/Sällskapsspel
Speltid 30–60 minuter
Du behöver Ett Försvunna Diamanten-spel med bräde, kort, pjäser, sedlar med mera.
Åldersrekommendation 5+
Antal spelare 2–5
Svårighetsgrad Lätt

Om du föredrar video kan du titta på det här klippet för att få en överblick av brädspelet:

Den förvunna diamanten – förberedelser

Innan ni kan sätta i gång och spela behöver ni genomföra vissa förberedelser.

 1. Börja med att ta fram spelplanen.
 2. Välj ut vilka marker ni ska använda under spelet. Det får bara vara med en diamant.
 3. Lägg sedan ut markerna med symbolerna neråt på de olika orterna.
 4. Kom sedan överens om vem av er som ska ta hand om banken.
 5. Den personen ska därefter dela ut pengar. Alla deltagare ska börja med 5 000 kronor var.
 6. Sedan ska du och dina motspelare välja varsin pjäs. Ni ska också välja var ni ska börja spelet. De två alternativen är Kairo eller Tanger.
 7. Kasta sedan tärningen. Den som får högst resultat med tärningen får börja spelet. Nästa spelare blir den som sitter medsols från den som började.

De olika markerna i Den försvunna diamanten

Som vi nämnde under förra rubriken så finns det flera olika spelmarker i det här brädspelet. De olika typerna av marker som förekommer i spelet är:

 • Visum
 • Rövare
 • Svarta
 • Topaz
 • Smaragd
 • Rubiner
 • Diamant

Den försvunna diamanten

Visum

När du har hittat diamanten behöver du ett visum för att kunna ta dig tillbaka till starten. Om du hittar det innan någon spelare hittat diamanten måste du lämna tillbaka det. Det ska finnas åtta visum-marker på spelplanen under spelet.

Rövare

På Den försvunna diamanten-spelplanen ska det dessutom finnas fyra rövare. Om du vänder upp en av de här markerna så blir du av med alla dina pengar. Skulle det vara så att du inte har några pengar så händer det ingenting.

Svarta

I normala fallet händer det ingenting om du vänder upp en svart marker. Undantaget är om du är på Slavkusten. Då måste du stå över en omgång. Det ska finnas sex marker av den här typen.

Topaz

Om du vänder upp en topaz så får du 3000 kronor i belöning. Det ska finnas sex topaz-symboler på spelplanen under spelet.

Smaragd

När du vänder upp en smaragd leder det till att du får 3000 kr. Under spelet ska det finnas tre sådana här marker på spelplanen.

Rubiner

En ädelsten som ger dig 5000 kronor. När ni spelar ska det finnas två rubiner utspridda på spelplanen.

Diamant

Det här är den ädelsten som hela spelet kretsar kring och alla spelare letar efter. När du har hittat diamanten gäller det att så fort som möjligt ta den till starten för att vinna. Ett annat namn för spelets diamant är Afrikas stjärna. Det ska bara finnas en sådan här markör under spelet.

Så spelar du Den försvunna diamanten

Du som ska börja slår tärningen för att avgöra hur många steg du får flytta dig fram på spelplanen. När du hamnar på en ruta med en marker kan du välja att vända upp den eller att låta bli. Om du vänder upp den så måste du följa anvisningarna på marken. Att vända på en mark kostar 1000 kr eller så behöver du slå 4, 5 eller 6 med tärningen. Om du misslyckas med att vända upp spelmarken kan du testa igen nästa gång det är din tur. Annars kan du välja att gå vidare. Du kan alltså inte göra båda sakerna under samma omgång.

När du har gjort ditt drag är det nästa spelares tur. Turen går medsols i det här spelet. Även nästa spelare slår tärningen och flyttar sin pjäs framåt på spelplanen.

Den försvunna diamanten

Så förflyttar du dig i Jakten på den försvunna diamanten

I det här spelet kan du välja mellan att promenera, åka båt eller att flyga.

Att flyga går snabbast, men det är också dyrast. En flygbiljett kostar 3000 kronor. När du reser med flyg kommer du fram direkt till ditt mål utan att du behöver slå tärningen. Notera dock att det här bara är en enkelbiljett. Vid eventuella mellanlandningar måste du dessutom köpa en ny flygbiljett för att få fortsätta.

En båtresa kostar 1000 kronor. När du ska resa med en båt köper du först en biljett. Sedan slår du tärningen för att avgöra hur många steg du får röra dig. Båtarna i spelet följer linjer på spelplanen.

Slutligen har vi det billigaste alternativet i Jakten på den försvunna diamanten, nämligen att gå. Det är helt gratis men det är också det alternativ som tar allra längst tid. Du behöver inte använda alla dina steg om du inte vill.

Den försvunna diamanten spel – speciella orter

I spelet finns det dessutom några orter med speciella regler. Ett exempel är Gudkusten, där alla ädelstenar du hittar blir dubbelt så mycket värda.

Vidare får den spelare som tar sig till Kapstaden först 5000 kronor.

Dessutom måste en spelare som befinner sig på Slavkusten stå över en omgång om hen får upp en svart symbol.

I Sarah och Helenas är rövarna dessutom annorlunda. Här blir du inte rånad utan tillfångatagen. Du måste slå en etta eller en tvåa för att bli fri och kunna fortsätta.

Den försvunna diamanten

Så vinner du Jakten på den försvunna diamanten spel

Du vinner spelet genom att hitta diamanten och föra tillbaka den till platsen som du startade spelet på, det vill säga Kairo eller Tanger. För att ta dig tillbaka till orten där du började behöver du även ha ett visum. Det finns dock ytterligare ett sätt att vinna spelet. Om en annan spelare är snabbare med att få ett visum och hinner tillbaka till starten snabbare än spelaren med diamanten så vinner spelaren som kommer fram fortast.

Spel som liknar Den försvunna diamanten

Det finns många spel att välja på idag, men om du gillar Den försvunna diamanten kan vi rekommendera Monopol. Det är också ett perfekt sällskapsspel där hela familjen kan vara med. Om ni bara ska vara två som spelar kan ni testa Kalaha. Det är ett brädspel där ni ska flytta på små stenar eller kulor. Den av er som får in flest kulor i sin stora grop vinner matchen. Kalaha finns även som gratis spel online.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.