Tribello - Guide & Spelregler

Tribello är ett sticktagningsspel för tre spelare. Samma spel går också under namnen Trebello, Tre Belli, Belli och Stöt. Kärt barn har många namn. Det är ett spel som sker i flera omgångar och där det gäller att försöka få så många poäng som möjligt. Om du är en erfaren kortspelare som letar efter en utmaning kan det här vara rätt spel för dig.

Tribello regler

 • Tribello är ett kortspel som ni spelar med en vanlig kortlek på 52 kort. Ni behöver också ha papper och penna, så att ni kan skriva ner poängen under spelets gång.
 • Spelet är anpassat för tre spelare.
 • Den spelare som får flest poäng vinner matchen.
 • Det är lite olika regler för trumffärg som gäller, beroende på vilken omgång ni är i. I den första omgången delar ni kortleken efter att ni har delat ut korten. Färgen på det översta kortet blir omgångens trumf. Den andra omgångens trumf bestämmer dealern efter att hen har tittat på sina kort. I den tredje och fjärde omgången finns det ingen trumffärg.
 • Alla spelare har dessutom olika stick-kvot under de olika omgångarna. Det gäller för dig att hålla koll på din egen kvot. Du får extrapoäng om du lyckas överskrida din kvot och minuspoäng för varje stick som du kommer under kvoten. I omgång ett till tre har dealern en kvot på sex stick. Du som sitter till vänster om dealern har en kvot på fyra stick. Den sista spelaren har en kvot på tre stick. I den fjärde och sista omgången är emellertid kvoten annorlunda. Där har dealern en kvot på tre stick. Spelaren som sitter till vänster om dealern har där fyra stick som kvot och du som sitter till höger om dealern har sex stick som kvot.

Tribello

Så spelar du Tribello kortspel

Trebello är ett kortspel som sker i fyra omgångar. Det gäller att hålla reda på reglerna för de olika omgångarna. Räkna gärna ut poängen efter varje omgång, eftersom det kan bli mycket att komma ihåg annars. Nu ska vi gå igenom hur ni ska spela de olika omgångarna i spelet.

Förberedelser

 1. Innan ni kan börja spela Tribello behöver ni blanda kortleken ni ska använda.
 2. Se därefter till att ta fram ett anteckningsblock och en penna, så att ni har det nära till hands. Där ska ni skriva ner poängen.
 3. Dela sedan ut 13 kort till varje spelare.
 4. Lägg resten av korten i en hög. Dela högen på valfri plats och vänd upp kortet. Färgen på det kortet blir trumffärgen i den första omgången av spelet.
 5. Spelarna kan nu välja att byta ut sina kort mot kort som finns i talongen. Ett sådant byte kostar två marker eller två minuspoäng.

Första till tredje omgången

Därefter börjar själva spelet. I den första, andra och tredje omgången av det här spelet ska ni spela om stick. Varje omgång består av tre stick-ronder. Totalt kan du alltså vinna sex stick den första omgången. Detsamma gäller för den andra och den tredje omgången. Tänk på din stick-kvot och försök att få lika många stick eller fler. Så här går varje rond till:

 • Dealern spelar ut det första kortet.
 • Turen går sedan medsols till nästa spelare som ska följa färg eller lägga ett kort i trumffärg.
 • Den som lägger kortet med högst valör i rätt färg eller trumffärg vinner sticket.
 • Skriv upp hur det gick och börja med nästa stick.

Fjärde omgången i Trebello

Nu, i den sista omgången, är det andra kvot för stick som gäller. I den här ronden ska du emellertid försöka undvika att vinna stick. Det innebär att du ska uppfylla din kvot men för varje extra stick du vinner så får du nu ett minuspoäng. I övrigt går spelet till på samma sätt.

Ni spelar tre ronder och spelar om stick, som vi beskrev. I den här omgången finns ingen trumffärg, så det är alltid den som lägger kortet med högst valör i spelfärgen som vinner. Du som får flest poäng totalt vinner spelet.

Tribello

Räkna poängen i Tribello

När du når din kvot av stick får du noll poäng. I den första till tredje omgången får du ett extra poäng för varje extra stick som du vinner. Om du inte klarar av att vinna så många stick som du borde får du däremot minuspoäng. Du får ett minuspoäng för varje stick som du saknar.

I den fjärde omgången ska du också försöka uppnå din kvot. Om du skulle vinna fler stick i den omgången får du emellertid minuspoäng. Du får ett minuspoäng för varje extra stick du vinner. Om du får färre stick än din kvot får du också minuspoäng, som tidigare.

Trebello – komplicerat men kan vara värt besväret

Jag får erkänna att jag inte är särskilt förtjust i det här spelet. För mig har det alltid känts svårt att komma in i. Jag har testat det två gånger med långa mellanrum. Varje gång var min upplevelse densamma, nämligen att när jag väl började känna att jag förstod hur det gick till var det över.

Om du är som jag och föredrar kortspel med enkla regler kan du till exempel testa Vändåtta i stället. Spelet går helt enkelt ut på att bli av med sina kort så fort som möjligt. Det gör du genom att lägga ut kort och följa färg. Du behöver bara en vanlig kortlek på 52 kort för att spela det här spelet.

Samtidigt har jag ofta upplevt att det finns ett värde i att övervinna sitt inre motstånd och lära sig något nytt. Om du ofta spelar med två andra, och letar efter en utmaning och ett spel som är omväxlande kan Tribello vara helt rätt för dig. Själv ska jag ge spelet en tredje chans vid tillfälle.

Tribello

Tribello finns tyvärr inte som onlinespel

Trebello kortspel går inte att spela gratis online. Det beror förmodligen på att ett relativt okänt kortspel. Jag och mina medarbetare hoppas att det ska bli ändring på det här inom kort.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.