Tetris Online – Spelguide och tips

Det var den ryska programmeraren Alexey Pajitnov som skapade Tetris. Spelet kom ut på marknaden 1984 i Sovjetunionen. Sedan dess har spelet blivit ett av de mest populära och ikoniska pusselspelen någonsin. Spelet är känt för sin enkla men beroendeframkallande spelupplevelse. För att lyckas måste du tänka snabbt, ha god reaktionsförmåga och kunna tänka strategiskt. Ju längre du kommer i spelet, desto snabbare faller blocken, vilket ökar svårighetsgraden.

Spela Tetris online helt gratis

Tetris går att spela gratis på nätet, till exempel kan du testa versionen som vi länkar till i den här artikeln.

Förr var du tvungen att söka upp en arkadhall eller köpa ett spel till din spelkonsol för att kunna spela. Nu är det här spelet emellertid både billigare och mer tillgängligt för spelare.

Tetris – en översikt

Låt oss börja med en tabell som ger dig en översikt av spelet:

Spelkategori Arkadspel/Tv-spel/Pusselspel
Speltid Cirka 30 minuter
Antal spelare 1 spelare
Åldersrekommendation Från 3 år
Svårighetsgrad Enkelt
Du behöver Internet eller en spelkonsol

Här är en video med speltips:

Målet i Tetris

Målet i spelet är att stapla fallande geometriska block på spelplanen.

Varje block består av fyra kvadrater som är sammankopplade. Blocken faller ner från toppen av spelplanen och du kan rotera dem eller flytta dem horisontellt när de faller. Du ska försöka fylla horisontella linjer över hela bredden av spelplanen för att rensa dem.

När du rensat en linje försvinner den och alla blocken ovanför den faller ner för att fylla tomrummet.

Ju fler linjer du rensar samtidigt, desto fler poäng får du. Om spelplanen i Tetris blir överfylld med block och inte finns plats för att rymma de nya blocken förlorar du och spelet är över.

Så spelar du Tetris online

Att spela Tetris gratis är relativt enkelt, men att bemästra det kan vara utmanande.

Här är en beskrivning av hur du spelar:

 1. Börja med att starta tv spelet.
 2. Därefter kommer du att se en rektangulär spelplan som vanligtvis är 10 block bred och 20 block hög. Det är här blocken kommer att falla ner.
 3. Du kan styra blocken som faller ner med hjälp av piltangenterna (höger, vänster och nedåt) på ditt tangentbord eller genom att svepa eller trycka på skärmen om du spelar på din mobil. Vanligtvis ska du trycka på uppåt-knappen för att vända på blocken.
 4. Block faller ner från toppen av spelplanen ett i taget. Din uppgift är att rotera och flytta dem för att placera dem på önskad position innan de når botten av spelplanen. Försök att placera blocken på ett sådant sätt att du skapar horisontella linjer över hela bredden av spelplanen. När en linje är helt fylld utan luckor kommer den att försvinna och ge dig poäng.
 5. Du får poäng för att rensa linjer. Ju fler linjer du rensar samtidigt, desto fler poäng får du. Vissa versioner av spelet har även poängsystem för att belöna speciella prestationer, som att rensa fyra linjer på en gång.
 6. Om blocken når toppen av spelplanen och det inte finns plats för att rymma dem, förlorar du spelet och det är game over. Efter att du har förlorat kan du emellertid starta ett nytt spel och försöka slå ditt eget rekord.

Tetris

Olika varianter av Tetris

Tetris har genom åren fått flera olika varianter och spin-offs.

Här är några av de mest kända och populära varianterna av spelet:

 • Originalet
 • Tetris DX
 • Tetris Worlds
 • Tetris DS
 • Tetris 99

Originalet

Det ursprungliga spelet som Alexey Pajitnov skapade. Det har en enkel design och grundläggande spelregler.

Tetris DX

En version av spelet till Game Boy Color. Det har färggrafik och några extra spellägen, till exempel Challenge Mode och Marathon Mode.

Tetris Worlds

Det här är en modernare variant av spelet som finns för flera olika plattformar. Den har flera spellägen som Classic, Square, Cascade och Sticky, samt multiplayer-funktioner och möjligheten att spela online.

Tetris DS

En version till Nintendo DS. Den har flera spellägen och utnyttjar de unika funktionerna hos Nintendo DS-konsolen, inklusive touchskärmen och möjligheten att spela mot andra spelare via trådlös anslutning.

Tetris 99

En nyare variant av spelet till konsolen Nintendo Switch. Det här är en Battle Royale-version där du spelar mot 98 andra spelare samtidigt och försöker överleva längst genom att rensa linjer och skicka hinder till andra spelare.

Tetris

Spel som liknar Tetris online

Om du gillar det här spelet skulle du säkert även gilla Pussel online. Det är en digital version av det klassiska Pusslet. Spelet går ut på att bygga ihop motiv genom att para ihop små pusselbitar. På nätet finns det Pussel med många olika svårighetsgrader och motiv.

Ytterligare ett spel som vi kan rekommendera är Pac Man. Det är ett arkadspel där du ska röra dig runt i en labyrint och äta gula prickar. Samtidigt måste du se upp för spökena i spelet som jagar dig. Om du nuddar ett spöke förlorar du ett av dina liv. Lyckas du äta alla prickar i labyrinten så går du vidare till nästa nivå i spelet.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.