Trivial Pursuit - Regler & spelguide

Trivial Pursuit eller TP är ett av världens populäraste frågespel. Målet med spelet är att vara den första spelaren som samlar in en bricka i varje färg. Ni rör er runt spelbrädet genom att slå en tärning och svara på frågor om det ämnesområde som motsvarar den färg de landar på. Läs vidare för att lära dig allt du behöver veta för att kunna spela TP.

Trivial Pursuit – snabbfakta

I den här texten ska du få lära dig spela brädspelet Trivial Pursuit. Det är ett klassiskt frågespel med enkla regler. Först bjuder jag på lite snabbfakta om spelet:

Spelkategori Frågespel/Brädspel
Antal spelare 2–6
Speltid Ca 60 minuter
Åldersrekommendation Varierar mellan de olika versionerna
Du behöver Ett spelset, med kort, tärningar, bräde och pjäser
Svårighetsgrad Enkelt

I den här videon får du också en översikt av spelet:

Trivial Pursuit regler

 • TP går ut på att bli den första spelaren som samlar in en bricka av varje färg. Varje ämnesområde i spelet har en färg. Om ni vill kan ni spela med regel att en spelare vinner direkt om hen får alla brickor. Annars kan ni bestämma att spelaren dessutom måste ta sig in till mitten av spelplanen och svara på en sista fråga.
 • Spelarna rör sig runt spelbrädet genom att slå en tärning och svara på frågor om det ämnesområde som motsvarar den färg de landar på.
 • Om du svarar rätt på en fråga får du en bricka i rutans färg. Om du svarar fel är fel går turen över till nästa spelare.
 • Så länge du svarar rätt får du fortsätta spela.
 • För att kunna spela TP behöver du ett speciellt spelset. Jag beskriver vad det består av under nästa punkt. TP finns tyvärr inte som gratis spel online.
 • Du får gå åt valfritt håll på spelplanen. Under ett drag får du emellertid bara röra dig åt ett bestämt håll. Du får med andra ord inte gå fram och sedan tillbaka på samma tärningsslag.
 • Ni som är med och spelar kan spela var för sig eller i lag.

Trivial Pursuit – spelet består av

När du köper ett TP spelset får du följande saker:

 • Ett spelbräde. Trivial Pursuit kommer med ett runt spelbräde som är uppdelat i olika färgade rutor. Varje färg står för ett specifikt ämnesområde, till exempel historia, sport, underhållning, konst och litteratur, naturvetenskap och geografi.
 • Spelet kommer med hundratals frågekort med frågor i olika svårighetsgrader och ämnen. Korten har olika färger, som vilket ämne det handlar om. I familjeupplagan är de gula korten enklare och anpassade för barn. I originalet betyder gula kort historia, blåa kort geografi, rosa underhållning, bruna kultur/litteratur, gröna natur/vetenskap och orange sport/fritid.
 • I setet ingår även spelpjäser. Varje spelare har en egen spelpjäs under spelet.
 • I setet ingår även färgade brickor. Det är de här brickorna du ska försöka samla genom att svara rätt på frågor i de olika ämnesområdena.
 • På spelbrädet finns det ibland specialrutor som ger spelarna möjlighet att stjäla en bricka från en motståndare eller välja ämnesområde för en fråga.

Trivial Pursuit

Så spelar du Trivial P

I spelet gäller det att svara rätt på frågorna du får. Det är enkelt att spela, men innan ni kan sätta i gång behöver ni göra några små förberedelser.

Förberedelser

 • Placera spelbrädet mitt på bordet.
 • Därefter ska du och alla andra spelare välja en färg att spela som. Ta pjäsen i din färg och ställ den på startrutan med din färg.
 • Turas sedan om med att slå tärningen. Den av er som slår högst får börja spelet. Sedan går turen vidare medsols.

Trivial Pursuit – Spelets gång

Nu kan spelet börja.

  1. Börja med att kasta tärningen för att avgöra hur många steg du ska flytta din pjäs.
  2. Du får sedan en fråga i samma färg som rutan du hamnar på.
  3. Om dy svarar rätt på frågan får de en bricka i den färgade kategorin. Dessutom får du fortsätta spela, det vill säga slå tärningen igen och göra ett nytt drag.
  4. När du har svarat fel går turen över till nästa spelare.
  5. När en spelare har en bricka i varje färg vinner hen spelet.

Trivial Pursuit

Olika versioner av Trivial Pursuit

Under åren har det kommit många olika versioner av Trivial P, bland annat specialutgåvor med olika teman hämtade från film, musik och TV-serier. Spelet har också kommit i enklare utgåvor som passar barn.

Här är några exempel på olika varianter:

Genus En version om kön och jämställdhet.
Master Edition En utökad och uppdaterad version
Friends Edition Baserad på TV-serien Friends
Trivial Pursuit familjeutgåva Mer familjevänlig version av spelet.
Junior En enklare version av spelet.
Harry Potter Edition En variant med frågor om Harry Potter.

Trivial Pursuit – en kort historik

Det var de två kanadensiska journalisterna Scott Abbott och Chris Haney som skapade det här spelet. De tänkte spela sitt favoritspel men setet saknade en viktig bit. Då bestämde de sig för att skapa ett eget spel i stället.

De började med att samla frågor från olika ämnesområden. Efter flera år av arbete kom spelet ut 1981. Spelet blev snabbt en enorm framgång och erövrade spelmarknaden. Det blev känt för att kombinera kunskap, strategi och social interaktion på ett roligt sätt. TP blev snabbt ett av de mest populära brädspelen genom tiderna.

Spelet växte i popularitet och snart kom det olika specialutgåvor och varianter som fokuserade på olika teman och intresseområden.

Trivial Pursuit

Trivial P – Frågespelet för familjen eller festen

Familjeutgåvan av TP är ett av de bästa familjespelen som finns, enligt mig. Vuxna kan spela tillsammans med barn, eftersom det finns kort med lättare frågor till barnen. På så sätt får de vuxna en utmaning men barnen kan ändå vara med och ha kul. Spelets regler är enkla, vilket är perfekt för ett familjespel. Trivial Pursuit passar också på fester, men tänk på att det kan ta runt en timme att spela en runda. Många andra partyspel tar bara några minuter per omgång.

Ett annat spel som jag kan rekommendera till familjer som ska spela tillsammans är Den försvunna diamanten. Det är ett enkelt brädspel som passar mellan två och fem spelare. Spelet går ut på att hitta en diamant som ligger gömd någonstans på spelplanen och ta med den hem.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.