Space Invaders – Spelguide och tips

Space Invaders är ett klassiskt arkadspel skapat av den japanska spelutvecklaren Taito. Spelet kom 1978 och var en stor succé. Det ses som en av de mest inflytelserika och ikoniska titlarna inom spelhistorien. Det var banbrytande på många sätt och har haft en betydande inverkan på spelindustrin. Målet i spelet är att försvara Jorden från en invaderande armé av utomjordingar.

Spela SpaceInvaders gratis online

Idag finns Space Invaders som gratis onlinespel. En version hittar du direkt i den här artikeln. Du behöver inte ladda ner något för att kunna spela det, utan det är bara att klicka på spelet och börja spela.

SpaceInvaders – en översikt

Låt oss börja med en tabell med snabbfakta:

Spelkategori Tv spel/Arkadspel
Antal spelare 1 spelare
Speltid Ca 30 minuter
Åldersrekommendation Från 5 år
Du behöver Internet
Svårighetsgrad Enkelt

Space Invaders

SpaceInvaders – en kort historik

Den ledande tillverkaren bakom Space Invaders var Tomohiro Nishikado, som experimenterade med olika spelidéer och teknologier för att skapa något unikt.

Nishikado ville skapa ett spel med science fiction-tema som var utmanande och spännande. Från början hade han tänkt skapa ett spel baserat på Star Wars, men han hade inte tillgång till licensrättigheterna. I stället skapade han Space Invaders.

1978 kom spelet och det blev snabbt en sensation. Det blev ett av de första kommersiellt framgångsrika arkadspelen och lockade massor av spelare över hela världen. Spelet var innovativt på många sätt och innehöll flera banbrytande egenskaper:

  • Till exempel har spelet rörliga fiender som stegvis närmar sig dig som spelar. Den här dynamiska mekaniken ger dig en känsla av press och spänning.
  • Spelet har dessutom en ”high score”-funktion, vilket gjorde det möjligt för spelare att tävla om högsta poäng. Det här blev en viktig faktor för spelets popularitet och lockade spelare att återkomma och försöka slå sina egna och andras rekord.
  • Det här spelet var dessutom känt för sina karaktäristiska elektroniska ljudeffekter och musik.

Det här tv spelet blev en global succé och blev snabbt ett kulturellt fenomen. Det ledde också till en ökad efterfrågan på arkadmaskiner och bidrog till spridningen av videospel över hela världen.

Space Invaders

Så spelar du Space Invaders arkadspel

I Space Invaders arkadspel styr du en liten rymdskepps-liknande kanon som kan röra sig horisontellt längst ned på skärmen. Målet är att försvara Jorden från en invaderande armé av utomjordingar. Fienderna rör sig horisontellt över skärmen i rader och stegvis närmar de sig din position. Du ska skjuta projektiler för att förstöra fienderna och få poäng.

Här är en steg-för-steg-guide för hur du spelar:

  • När du börjar spelet kommer du att mötas av en skärm med rader av utomjordingar som närmar sig jorden.
  • Du styr ett rymdskepps-liknande kanon längst ned på skärmen. Använd vänster- och högerpilarna på tangentbordet för att röra dig horisontellt och positionera ditt rymdskepp.
  • För att försvara Jorden måste du skjuta utomjordingarna. Det är oftast mellanslagstangenten som gäller för att avfyra projektiler mot utomjordingarna. Projektilerna kommer att stiga uppåt och förstöra utomjordingarna vid kontakt.
  • Utomjordingarna kommer också att skjuta projektiler mot dig. Försök undvika att bli träffad av dem genom att flytta ditt rymdskepp snabbt horisontellt.
  • Efter ett tag kommer utomjordingarna att röra sig snabbare och nedåt i rader. Spelet blir alltså allt svårare ju längre du spelar. Målet är att förstöra så många utomjordingar som möjligt och överleva så länge som möjligt.
  • För varje utomjording du förstör får du poäng. Vissa utomjordingar är värda fler poäng än andra. Spelets mål är att få så många poäng som möjligt.
  • Fortsätt skjuta och undvika projektiler tills du antingen blir träffad av en utomjording. Då är det game over.

Space Invaders

Spel som liknar Space Invaders arkadspel

Om du gillar det här spelet så finns det även flera liknande arkadspel som du kan testa. Bland annat kan vi rekommendera Pac Man. Det är också ett klassiskt spel där du styr en gul cirkelformad figur. Ditt mål i spelet är att äta upp alla prickar i labyrinten. Samtidigt som du smaskar i dig dem måste du dock hålla koll efter spökena som också rör sig runt i labyrinten. Om ett av spökena rör dig så förlorar du ett liv.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.