Super Mario Odyssey

Den lilla rörmokaren Mario är tillbaka i ett storslaget äventyr till Nintendo Switch. Spelet bjuder på nyskapande funktioner, men även gammalt hederligt plattformsspel som väcker nostalgi. Följ med på ett färgsprakande äventyr tillsammans med Mario och hjälp honom att rädda prinsessan Peach från den elaka Bowser. Super Mario Odyssey är ett spännande spel som passar plattformsfantaster i alla åldrar.

Super Mario Odyssey – i korthet

I den här tabellen får du en överblick av tv spelet Super Mario Odyssey:

Spelkategori Tv spel/Plattformsspel/Äventyr
Speltid Ca 13 timmar
Antal spelare 1–2
Du behöver Nintendo Switch
Svårighetsgrad Medel
Pris 529 kr på Cyberphoto.se
Åldersrekommendation 7+
Släppdatum 27 oktober, 2017

Hur lång tid det tar att spela igenom äventyret beror såklart på vem som spelar. Om du är en van gamer kan det säkert gå fortare än 13 timmar. För andra kan det ta längre tid, speciellt om du dessutom vill samla alla månar och köpa alla kläder med mera. Läs resten av vår Super Mario Odyssey recension om du vill lära dig mer om spelet.

Historien i Nintendo switch Mario Odyssey

Plattformsspelen med Super Mario brukar inte ha så mycket till historia. Super Mario Odyssey är inte direkt något undantag från den regeln. När vi sätter på spelet får vi se en filmsekvens av en fight mellan Mario och Bowser. Bowser är enorm och har klätt upp sig i vit smoking och en topphatt eftersom han tänker gifta sig med prinsessan Peach. De är ombord på ett flygande skepp och Bowser kastar sin hatt på Mario, som blir knockad och flyger i väg.

Mario vaknar sedan upp på en annan planet och stöter på den spökliknande varelsen Cappy. Han berättar att hans lillasyster också blivit kidnappad av Bowser, så han vill hjälpa dig. Cappy sätter sig på ditt huvud och ser ut som en vanlig mössa, förutom att han har ett par stora ögon. Cappy ger dig tillgång till en rolig specialfunktion som gör att du kan ta över vissa saker som du kastar mössan på. Din uppgift i spelet blir alltså att rädda prinsessan och Cappys lillasyster.

Super Mario Odyssey

Kontroller och funktioner

Kontrollerna i spelet är smidiga och intuitiva, vilket gör det enkelt och roligt att utforska spelets olika världar. Du kan spela med en Joy-Con i varje hand eller med den vanliga kontrollen.

Mario kan springa och hoppa precis som i tidigare Mario-spel, men i Odyssey finns det dessutom nya rörelser som gör att du kan utforska miljöerna på nya sätt. Till exempel kan Mario nu utföra en rullande attack som du kan attackera fiender med. Med rullningen kan du även göra sönder lådor.

En av de mest unika funktionerna i spelet är att du kan använda Marios mössa Cappy, för att ta kontroll över fiender och andra karaktärer. Genom att kasta mössan på en fiende eller ett föremål kan Mario ta kontroll över det och sedan använda förmågorna som den fienden eller det föremålet har. Bland annat kan du ta kontroll över dinosaurier, grodor, fiskar och stridsvagnar. Du kan sedan smidigt hoppa av fienden eller föremålet när du inte behöver förmågan längre, genom att trycka på en knapp.

Kontrollerna i Nintendo Switch Super Mario Odyssey är enkla att lära sig. Spelet har också en användarvänlig hjälpfunktion som visar dig hur du utför olika rörelser och tekniker om du behöver det.

Grafiken i Super Mario Odyssey

Jämfört med tidigare Mario-spel påminner grafiken i det här spelet mest om den vi såg i Gamecube-spelet Super Mario Sunshine. Här är grafiken dock ytterligare lite skarpare. Filmsekvenserna och själva spelet ser otroligt nog i princip likadana ut i Odyssey.

Mario rör sig mellan olika världar i spelet och alla bjuder på ögongodis, från det gnistrande klara vattnet i Lake Kingdom till de färgglada grönsakerna i Luncheon Kingdom.

Vi stötte inte på någon lagg eller andra problem med grafiken.

Super Mario Odyssey

Musiken och ljudet i Super Mario Odyssey

Spelets musik är komponerad av Naoto Kubo, Shiho Fujii och Koji Kondo. Musiken är varierar i spelets olika världar och passar dem alldeles utmärkt. Musiken är perfekt enligt mig, eftersom den bidrar med ett behagligt bakgrundsljud utan att ta över allt för mycket av din uppmärksamhet.

Ljudeffekterna är också i toppklass. Allt verkar vara perfekt övervägt för att skapa den bästa spelupplevelsen.

Karaktärerna talar i spelet men inte på något begripligt språk. Det är ett slags nonsenstal som påminner om hur de vuxna pratar i Snobben. I stället får du läsa dig till vad de olika spelkaraktärerna säger. Personligen har jag inget emot det här, eftersom det är så jag är van att det brukar vara i spel. Jag kan dock tänka mig att en del yngre spelare som är vana vid påkostat röstskådespeleri stör sig på att de behöver läsa när de spelar.

Bossarna i Nintendo Switch Mario Odyssey

I slutet av varje bana kommer du att hamna öga mot öga med en boss. Bossfighterna i det här spelet överträffade mina förväntningar. Bossarna är stora och ser skräckinjagande ut, men på ett barnsligt sätt som för tankarna till tecknade serier. Alla bossfighter är smarta och roliga. Du ska alltid försöka använda dig av Cappy på något sätt för att besegra fienden.

Super Mario Odyssey

Amiibo Mario Odyssey

Du kan dessutom använda Amiibo-figurer för att få olika bonusar och föremål i spelet. När du skannar en amiibo på Nintendo Switch-konsolen kommer spelet att ge dig en belöning som är specifik för just den amiibo-figur du har skannat.

Det är viktigt att notera att amiibo-figurer inte är nödvändiga för att få en bra upplevelse av spelet. Alla belöningar som du får genom att skanna amiibo är helt valfria. Om du vill ha tillgång till de unika föremålen eller behöver hjälp i spelet kan amiibo emellertid vara ett roligt sätt att få ut något extra av spelet.

Det finns även tre amiibo-figurer som du kan köpa till spelet. Det här är speciella samlarfigurer som låser upp specialfunktioner i spelet.

  • Mario i vit kostym och hög hatt.
  • Peach i vit bröllopsklänning.
  • Bowser i vit kostym.

Mario amiibo mario odyssey

När du skannar in den här figuren blir du oslagbar under en begränsad tidsperiod. Dessutom får du den vita kostymen som figuren bär på.

Peach amiibo

Den här figuren gör att du får ett ”Life up heart”. Det gör att du får ytterligare tre liv i spelet. Dessutom får du prinsessans bröllopsklänning.

Bowser amiibo mario odyssey

Slutligen finns det en amiibo som ser ut som Bowser. Den gör så att du kan se alla gömda mynt i spelet. Du får dessutom Bowsers snygga bröllopskläder.

Super Mario Odyssey

Super Mario Odyssey Prisjakt

Nintendo switch Mario Odyssey är en populär och högt efterfrågad speltitel. Av den anledningen finns den tillgänglig på många återförsäljare över hela världen. Prisjakt är en prisjämförelsesida där du kan hitta bästa priserna för spelet.

På Super Mario Odyssey Prisjakt kan du hitta spelet i fysisk form. Om du vill ha spelet i digital form så kan du ladda ner det från Nintendo Store. Generellt sett är det billigare att köpa spelet i digital form, men det finns undantag. Odyssey är alltså inget gratis spel online.

Prisjakt visar dig priset på Super Mario Odyssey från flera olika återförsäljare och låter dig jämföra priser för att hitta det bästa erbjudandet. Dessutom kan du använda Prisjakt för att se recensioner av spelet från andra användare och experter.

Det är alltid viktigt att du köper ditt spel från en pålitlig återförsäljare. Prisjakt gör det enkelt att hitta välrenommerade återförsäljare med konkurrenskraftiga priser. Genom att använda Prisjakt kan du spara pengar. Det är bra eftersom Nintendo Switch-spel kan vara väldigt dyra.

Vårt omdöme av Super Mario Odyssey

Odyssey är en fantastiskt underhållande och fängslande spelupplevelse som jag starkt rekommenderar till alla Nintendo Switch-ägare. Spelet är en hyllning till Super Mario-serien och innehåller massor av kreativitet och charm som fans av de tidigare spelen kommer att älska. Det enda som drar ner betyget en aning är att äventyret är en aning enformigt emellanåt. Vårt betyg: 4/5.

Det bästa med spelet

  • Otrolig grafik och ljud.
  • Bra kontroller.
  • Cappy-funktionen kändes nyskapande och rolig.

Det sämsta med spelet

  • Lite enformigt emellanåt.
  • Inte mycket till berättelse.
Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.