Hollow Knight recension

Hollow Knight är ett action- och äventyrsspel från den oberoende spelstudion Team Cherry. De släppte spelet i februari 2017 och sedan dess har det fått mycket uppmärksamhet och positiva recensioner. Vi kan inte annat än instämma i hyllningskören. Även om spelet kretsar kring insekter är det storslaget. Läs vår Hollow Knight recension för att lära dig allt du behöver veta om spelet.

Hollow Knight – en översikt

Här har du tv-spelet Hollow Knight i ett nötskal:

Spelkategori Tv-spel/Datorspel
Antal spelare 1
Du behöver Ett exemplar av spelet och en enhet att spela det på
Speltid Ca 27 timmar
Svårighetsgrad Medel
Åldersrekommendation Från 7 år

Speltiden i vår tabell är ungefärlig. Om du är en spelare som vill uppleva allt spelet har att erbjuda får du räkna med att det kan ta dubbelt så lång tid.

Titta gärna på trailern:

Här kan du köpa Hollow Knight

Det här spelet finns inte som gratis spel tyvärr. Det finns emellertid till många olika plattformar till ett lågt pris. Spelet kom först som datorspel. Du kan spela det med operativsystemen Windows, Linux och MacOS. 2018 kom spelet även till moderna tv-spelskonsoler som Nintendo Switch, Playstation 4 och Xbox One. Om du har en Playstation handlar du till exempel i Hollow Knight playstation store. Du kan ladda ner ett exemplar av spelet på de olika konsolernas spelbutiker online.

Du som vill ladda ner PC-versionen kan köpa det på spelplattformen Steam.

Om du vill ha ett fysiskt exemplar går det också att köpa. Priset beror på vilken konsol du vill ha spelet till.

Hollow knight – Genre och Spelstil

Det här är ett Metroidvania-spel, vilket innebär att det innehåller en stor, sammanhängande värld som du utforskar gradvis. Du spelar som en namnlös insekt och riddare, Hollow Knight, och utforskar den underjordiska världen Hallownest. För att ta dig vidare i världen måste du utforska, kämpa mot fiender och lösa olika pussel.

Hollow knight berättelse

Handlingen i det här spelet är atmosfärisk och följer den namnlösa riddaren i hans strävan att utforska Hallownest och avslöja dess historia. Du måste göra ditt bästa för att rädda världen, eftersom du verkar vara dess enda hopp.

Spelet är känt för sin vackra världsbyggnad och den subtila berättelsen som du får lära känna genom miljöerna, karaktärerna och olika händelser.

Hollow Knight

Hollow knights grafik och Konststil

Grafiken i spelet är både charmig och detaljerad. Den handritade konststilen ger tv-spelet en unik och minnesvärd visuell identitet. Över lag är stilen mörk, vilket bidrar till en ödesmättad stämning. Det här spelets grafik var en av sakerna som gjorde att jag fick lust att testa att spela det. Jag såg trailern till Nintendo Switch-versionen och blev genast intresserad. Det var mer som att titta på ett rörligt konstverk än ett spel, tyckte jag.

Stridssystemet i Hollow Knight

Spelet har en högst tillfredsställande stridsmekanik. Spelaren kan uppgradera sina färdigheter och vapen under spelets gång och möta en mängd olika fiender och bossar. Du kan till exempel köpa olika charms som ger dig speciella egenskaper. Bland annat finns det en charm som gör att alla pengar i närheten kommer till dig automatiskt.

Under spelets gång får du också lära dig magiska trick och andra förmågor. Till exempel kan du lära dig att hela dig själv med hjälp av själarna du får när du dödar fiender.

För att du ska lyckas i strider behöver du ändå precision. Du måste också lära dig fiendernas mönster, så att du kan utnyttja dem.

Hollow Knight – Utforskning och Framsteg

Det här spelet uppmuntrar dig att utforska varje hörn av dess labyrintiska värld för att hitta uppgraderingar och nycklar för att låsa upp nya områden. Det finns också en rad sidouppdrag och hemligheter som ger ytterligare djup och variation till spelet.

Hollow Knight

Mottagande och Framgång av Hollow Knight

Spelet har fått mycket beröm för dess utmanande gameplay, atmosfäriska värld, och känsla av utforskning. Det har vunnit flera priser och har en dedikerad fanbas.

Hollow Knight är ett utmärkt exempel på hur indieutvecklade spel kan erbjuda djup och kvalitet på hög nivå. Det har också fått flera expansioner och fortsättningar, som ytterligare utökar spelets värld och berättelse.

Hollow Knights soundtrack

Spelet är också känt för sin fantastiska musik, skapad av Christopher Larkin. Larkin lyckades skapa ett känslomässigt laddat och passande soundtrack som kompletterar spelets djup och atmosfär.

Några av de mest minnesvärda spåren:

  • City of Tears: Ett vackert och känslosamt stycke som du får höra när du besöker staden Tears, en av spelets centrala platser.
  • Greenpath: Det här spåret fokuserar på spelets gröna områden och ger en känsla av mysterium och upptäckt.
  • Sealed Vessel: Ett intensivt spår som du får höra under några av spelets mest dramatiska ögonblick.
  • Hornet: Det här är musiken för en av spelets framstående karaktärer, Hornet, och ger en känsla av spänning och snabbhet.
  • White Palace: En atmosfärisk och lite mörk melodi som passar perfekt med det utmanande området White Palace.

Christopher Larkin lyckades verkligen fånga spelets stämning och berika spelupplevelsen genom sitt arbete med soundtracket. Musikens variation, från lugna och vackra stycken till intensiva strider, bidrar starkt till spelupplevelsen.

Hollow Knight

Några nackdelar med Hollow knight

Trots dess framgångar finns det några nackdelar med spelet som vissa spelare har påpekat.

Här är några möjliga nackdelar med Hollow Knight:

Svårighetsgrad

För vissa spelare kan spelet vara för utmanande. Spelet kräver precision och snabba reaktioner, vilket kan vara avskräckande för de som föredrar en mer avslappnad spelupplevelse. Spelet passar alltså mer avancerade gamers som letar efter en utmaning. Även för dig som är erfaren kan det dock ta en stund att vänja sig vid spelet och bli bra på det. Jag vet att det gjorde det för mig, i alla fall.

Brist på tydlig vägledning i Hollow Knight

Spelet erbjuder minimal vägledning eller förklaring om dess värld och system. Det kan leda till förvirring för vissa spelare, särskilt de som är vana vid mer linjära eller instruktiva spel. Själv letade jag runt i många timmar i den första världen innan jag till slut, av en ren slump, kom fram till rätt ställe.

Återvändande till områden

Vissa spelare har dessutom kritiserat det faktum att spelet kräver att du går tillbaka till redan besökta områden för att göra framsteg. En del kan uppleva det som repetitivt och tidskrävande.

Pacing

Vissa spelare kan uppleva pacingen i spelet som långsam, särskilt i början. Det tar tid att utforska och låsa upp nya områden, och vissa kan känna att det tar för lång tid att komma till intressanta delar av spelet.

Hollow Knight

Hollow Knight – Ett av mina favoritspel

Det här är ett av mina favoritspel inom Metroidvania-genren. Världen är så stor och omväxlande att det känns som att utforska en ny planet. Här finns mängder av olika miljöer och fiender. Jag blev dessutom förvånad av mängden förmågor som fanns i spelet. Spelet är ganska svårt, men jag uppskattade utmaningen. När jag äntligen lyckades besegra en boss efter femte försöket kändes det verkligen som att jag lyckats med något stort. Jag ger det här spelet betyget 10/10.

Dead cells är det enda andra spelet som jag känner till som överhuvudtaget kan konkurrera med Hollow Knight. Det är inte något klassiskt metroidvania-spel, men utforskande är viktigt även i det spelet. Om du inte utforskar varje del av kartan kan du missa ett nytt vapen eller en uppgradering. Det spelet har också en vackert detaljerad grafik och bjuder på snabba, spännande strider.

Uppföljaren till Hollow Knight kommer 2023

Team Cherry gick redan 2019 ut med att det skulle komma en uppföljare till Hollow Knight. Vi fick veta att uppföljaren skulle heta Silksong. Tillverkarna har även släppt en trailer och några fler uppgifter om det kommande spelet. Till exempel har vi fått veta att det är Hornet som kommer att vara huvudperson i det spelet. Nyligen skrev tillverkarna på X att uppföljaren har blivit försenad. Det innebär att de inte kommer att kunna släppa det nya spelet i början av 2023, som de tänkt från början. Nu verkar det troligare att spelet kommer under vintern 2023. Team Cherry lovar dock inget och säger inget bestämt datum. Det är också möjligt att det dröjer till 2024.

Daniel Andersson
Skriven av

Daniel Andersson

Daniel Andersson har tidigare arbetat som administratör och IT-specialist. För några år sedan valde han att sadla om och satsa på sin passion – spel. Som barn spelade han Drakar och demoner med sina klasskamrater. Han gjöt miniatyrer till spelet och målade dem hemma på rummet. Senare har hans spelintresse breddats till att inkludera många andra genrer som klassiska brädspel, kortspel och även vissa barnspel. På redaktionen är han vår go to-person när det gäller rollspel och patienser. Annars tycker Daniel om att läsa och kolla på film. Science fiction och skräck är hans favoritgenrer.